MilAN napsal:
Jinak je to jeden z nejlépe honocených objektivů a jako záklaďák naprostá špička - to je ale věcí názoru
Samozřejmě objektiv za tři tisíce nemůže skutečně konkurovat sklům za několik desítek tisíc. Někdy bych si chtěl vyzkoušet astrofoto s Canonem 85/1.2 L.
Je ovšem pravda, že co se týče poměru cena/výkon, jedná se o bezkonkurenčně nejlepší (nové) sklo, jaké se dá pořídit.
Ano je to jeden z lepších objektivů (zvlášť vzhledem k ceně), to nezpochybňuji, ostatně než jsem jej kupoval, tak jsem nejdříve chtěl vědět jak bude při astrofotu kreslit a tudíž jsem shlédnul i řadu jiných astro snímků tímto objektivem a žádný nebyl s tak nízkou použitou clonou. Otázat bych se tedy MiLANA měl na to, zda je možné autofokusem s následnou kontrolou na displeji přesněji zaostřit. Vtip je totiž v tom, že ručně si to vůbec nerisknu (respektive jsem nikdy neuspěl - nedostatek citlivosti či pečlivosti) a autofokus při použití jednoho AF bodu na jasném dostatečně vzdáleném objektu bude při každém namáčknutí spouště přeostřovat - toť moje zkušenost.
Prostě opravdu není jiná možnost, než ostřit ručně. Tak složité to zase není. Dělám to taky. Přesnost autofokusu je nedostačující, pokaždé vyjde maličko jinak.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
a nebo ostrit na Mesic......ale ten malokdy je bohuzel pri foceni deep sky....opravdu nezbyva nez ostrit rucne..nekdy je to pakarna, zvlast kdyz pri manualnim ostreni clovek snadno zavadi o ostrici kolecko ( zvlast kdyz ma zmrzle ruce )...ale s trochou cviku to na dispeji clovek pozna, kdyz je to dost ostre.
Pořídil sem tento snímek souhvězdí labutě, abych videl kvalitu optiky objektivu a citlivost Canon EOS350D na H-alfa.
4x6minut, ISO1600, canon EF-S 18-55 při 55mm f/5,6
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Taky vlastním "základní" objektiv Canon EF 50mm f/1.8 II a i pro astrofotky používám výhradně autofocus (AF). Zaostřuji jednobodově třeba na Jupitera a chytne si mi to pokaždé správně. Než jsem si troufnul spolehnout se na AF, nafotil jsem velké množství fotek a kontroloval zaostření trikem, který kdesi popsal MMys: Při maximálním zvětšení na dispeleji foťáku kolečkem procházím jednotlivé snímky. Vyfotil jsem tedy dvacet testovacích fotek tímto postupem: Namířil jsem na Jupitera, namáčknul spoušť a zaostřil, pak jsem opatrně přepnul z AF na MF a fotil jsem. Ani v jednom z případů jsem nezjistil v zaostření žádnou okem (vyzbrojeným lupou ) pozorovatelnou odchylku.