Z pátku na sobotu jsem si krátil čas před pozorováním komety různým způsobem (fotil jsem Saturna, Jupitera) a napadlo mi také změřit periodickou chybu montáže. Skoro nikde na netu jsem totiž měření periodické chyby pro LXD75 nenašel. Včera jsem to vyhodnotil a zde je výsledek měření:
Popravdě řečeno jsem očekával poněkud příznivější průběh, ale mám aspoň co vylepšovat (asi týden předtím jsem provedl akorát seřízení vůle na šneku). Někdy v budoucnu zkusím aplikovat PEC a uvidím, zda a jak velký rozdíl zaznamenám.
Vedlejším produktem bylo změření ohniskové vzdálenosti mého SCT. Ačkoli výrobce uvádí 2000mm, mně vyšlo měřením velikosti zorného pole čipu 2400mm. Je možné, aby tam byl takový rozdíl? Dá se spolehnout na přesný rozměr čipu (v mém případě pro LPI 5,5 x 4,5 mm) uváděný výrobcem, ze kterého výpočet vychází?
PE LXD75
PE LXD75
Ta PE není zase tak špatná. +/- 25" je slušná hodnota, zvláště s přihlédnutím k velmi hladkému průběhu chyby.
Pokud jde o ohniskovou vzdálenost katadioptrikých soustav, velmi záleží na vzdálenosti primáru a sekundáru. A protože se ostří vzájemným posuvem zrcadel , výsledek se velmi různí. Má to ale io druhou, nepříjemnější fázi. Při změně konfigurace zrcadel dochází i ke kvalitativním změnám v korekci soustavy ( o tom se samozřejmě výrobci moc nezmiňují)
Pokud jde o ohniskovou vzdálenost katadioptrikých soustav, velmi záleží na vzdálenosti primáru a sekundáru. A protože se ostří vzájemným posuvem zrcadel , výsledek se velmi různí. Má to ale io druhou, nepříjemnější fázi. Při změně konfigurace zrcadel dochází i ke kvalitativním změnám v korekci soustavy ( o tom se samozřejmě výrobci moc nezmiňují)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
PE LXD75
Posuv zrcadla o 1 mm vyvolá změnu ohniskové vzdálenosti minimálně o 10 mm, spíše však o 20 mm ( neznám skutečné ohnisko zrcadla - takže jen hádám)
lepší rada žádná než špatná