Stolek pro 10 Dobsona s grilovacím motorem

Otázky, rady, tipy, návody...
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Dobsonova montáž je skvělá, ale ta zemská rotace.
Jak udržet alespoň 5 minut planetu v zorném poli a mít čas na zaostření a nastavení kamery?

Problém řeším vlastní výrobou paralaktického stolku
poháněného upraveným motorkem ke grilu.

Sestava stolku:

Stolek je kostka dělená pod 40 stupni s čepem a kluzáky v dělicí rovině. Horní polovina se otáčí po spodní v rozmezí 5 stupňů (to stačí na 20 minut pozorování). Pohon dalekohledu obstarává gumový svazek (1), jehož pohyb je dán povolováním pohybového šroubu (2) ze závitové tyče M10.
Motor (3) otáčí šroubem rychlostí  1ot. za 40 sekund.
Stoupání šroubu-1,5 mm.

Detail pohonu:

Na konci šroubu je naletována ocelová kulička, která se opírá o střed ložiska (4). Matice M10 na čepu (5) zajišťuje volný pohyb. Gumový svazek, který i vymezuje vůle je pod šroubem.

Detail motoru:

Púvodně motor z grilu. Originální motor je nahrazen motorkem (6) z CD mechaniky. První převod je demontován. Šnek (taky z CD mech.)  motoru pohání kolo druhého převodu. Vypínač (7). Opěrná kladka /8/, která se pohybuje při otáčení  po liště (9).
Potenciometr (10) nastavení rychlosti (drátový 4W, 25 Ohm). Ruční kolo pro zpětný pohyb (11). Motor je nasazen na čtyřhranu vybroušeném v pohybovém šroubu. Při zpětném pohybu se motor ze šroubu vyjímá.

Celkové pořizovací náklady: do 1000,-Kč
Děláno doma na koleně pomocí ručního nářadí.
Obdélníky Lamina nařezány v OBI.

Poznámka:
Stolek z Lamina 10 mm  je poměrně pružný, lepší je asi použít překlížku.  

Doplněno 1.4.2006

Nerovnoměrnost pohybu vyplývající z principu pohonu včetně chyby šroubu se dá řešit použitím prostorové šablony (tvarová válcová plocha) místo
opěrné lišty (9).

Licenční ujednání: ;)
  Tímto uděluji povolení k výrobě k soukromým účelům pod názvem: VODNÁŘÚV STOLEK.
Murphyho zákon seeingu:     Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Pro představu, jaká je stabilita pohybu stolku:

Saturn 20_3_2006 - neupravené obrázky v rozmezí 3 minut

Směr polární osy nastaven podle mapy a 3x opraven po 2 minutách podle pohybu objektu.
Předpokládaná chyba nastavení: do 5 stupňů

foceno web kamerou Creative (640 x480) projekcí za Barlow2x. Dobson 250/1200.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
3J

Příspěvek od 3J »

Vypadá to dobře  :o
Jak jsi spokojený s " grilovacím motorkem " ?
Já jsem pro podobný účel http://web.quick.cz/jarolim_josef/kreslo/index.htm koupil akušroubovák 3,6V v Plusu za 150,- Kč

No nejsem si jistý jak dlouho vydrží zuby na kolečkách.  ;)

P.S. Ty volné hrany ti doporučuji olepit hranou ( Kantou ) s tavným lepidlem co prodávají v truhlářských potřebách. Jinak ti ta dřevotříska natáhne vlhkost a nabobtná.
Cid
Věk: 45

Příspěvek od Cid »

Ahoj. Můžu se zeptat na to teflonové mazivo? Jak se to přesně jmenuje a kde se to dá sehnat? Případně ještě za kolik.. ;)
Díky
Newton GSO 200mm f1:4; Newton DIY 170mm f1:7; HEQ5 Synscan; EOS300D
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Pro Cid:
Mazadlo se jmenuje KONTAFLON a prodává se v GM. Skládá se z odpařivého uhlovodíku a patrně částeček Teflonu. Výsledkem aplikace je suchý, kluzký povrch.
Nejsem si jistý cenou, ale myslím kolem 150 Kč za 200 ml.
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Pro 3J:
  Na grilovacím motoru je nejlepší
jeho cena : 100 Kč   ;D

Jinak jsem z něj využil jen několik převodů a obal.
Doplněný motor se šnekem má tak malý příkon, že nehrozí, myslím, stržení plastového ozubení.
Stolkem pohybuje gumový svazek a motor stolek  šroubem vlastně brzdí.
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Pre Aquarius:
...Ty volné hrany ti doporučuji olepit hranou ( Kantou ) s tavným lepidlem co prodávají v truhlářských potřebách.  Jinak ti ta dřevotříska natáhne vlhkost a nabobtná.Z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že toto nestačí. Ak budeš montáž naozaj využívať, tak aj ohranovaná drevotrieska ti nasaje vlhkosť. Skús najprv hrany natrieť niekoľko krát lakom (syntetický, epoxy, PU... NIE Nitrocelulózovým, nemá takú odolnosť). Až potom to olep ale tak, že nepoužiješ tavné pásky. Natri plochy chemoprénom alebo podobným kontaktným lepidlom a prilep tak. Prípadnú špáru medzi páskou a laminom pretri (zalej) lakom. Samozrejme by som ti bol na začiatku poradil použiť preglejku. Svojimi mechanickými vlastnosťami, možnosťami povrchovej úpravy a odolnosťou vysoko prekonáva lamino.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Cid
Věk: 45

Příspěvek od Cid »

To Aquarius: Moc díky.. ;)
Newton GSO 200mm f1:4; Newton DIY 170mm f1:7; HEQ5 Synscan; EOS300D
VK

Příspěvek od VK »

To aquarius: Prohlížel jsem si detailně popis a obrázky Tvého "Stolku pro 10" Dobsona s grilovacím motorem" a Tvoje řešení se mi začíná čím dál víc líbit. ;)

Jakým způsobem jsi došel právě k této konstrukci? Jsi to, čemu se říká strojař? (tj. ÚSO s maturitou, iženýr apod.) Nebo prostě jen nápaditý člověk, který si řekl, že něco zkusí?

V. K.
VK

Příspěvek od VK »

To aquarius:

Ještě mám dotaz: u toho obrázku č. 4 - "Saturn 20_3_2006 - neupravené obrázky v rozmezí 3 minut" (příspěvek z 02.04.2006 - 11:00:31), jak velké máš zorné pole? To je celé zorné pole fotoaparátu tak malé?

V. K.
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Pro VK:
  Pro konstrukci stolku bylo rozhodující aby se dal udělat doma ručním nářadím bez obráběcích strojů.
Nic na něm nemusí být vyrobeno přesně.
Všechny vůle jsou eliminovány sevřením gumovým svazkem, který stolek i pohání. Vlastní kluzná plocha je odkoukaná z Dobsona. Je tak vysoký, protože se musím
dostal s tubusem nad zábradlí balkónu.

Saturn byl focen web kamerou. Zmenšené poskládané obrázky ukazují celé zorné pole kamery.

Jsem strojař.

VK

Příspěvek od VK »

aquarius napsal: Pro VK:
  Pro konstrukci stolku bylo rozhodující aby se dal udělat doma ručním nářadím bez obráběcích strojů.
Nic na něm nemusí být vyrobeno přesně.
Všechny vůle jsou eliminovány sevřením gumovým svazkem, který stolek i pohání.
Gumový svazek pohání stolek? Tomu nějak nerozumím. Možná ses jen trochu nepřesně vyjádřil. Chápu to tak, že tah gumového svazku prostě eliminuje vůle tam, kde by jinak byly.

Vlastní kluzná plocha je odkoukaná z Dobsona. Je tak vysoký, protože se musím
dostal s tubusem nad zábradlí balkónu.
O. K.

Saturn byl focen web kamerou. Zmenšené poskládané obrázky ukazují celé zorné pole kamery.V tom případě to zorné pole je opravdu malinkaté, když uvážím, že rozměr velké osy Saturnova prstence A je kolem 40". To je maximální zoom nějaké představné optické soustavy, že? Protože nechce se mi věřit, že bys s tak malinkým polem Saturn hledal.

Jsem strojař.
V tom případě jsi přemýšlející strojař - a to je velmi dobře!

V každém případě díky za info.

V. K.

P. S.: k těm vůlím. Já u toho nešťastného stolku, co mám, mám šroubový pohon s teleskopickým táhlem. Sice mi to funguje 75 minut, pro účely vizuálního pozorování mi to udrží v zorném poli hvězdu i při zv. 100x po dobu půl hodiny, udrží mi to se základním objektivem f = 50 mm exposici 15 minut, ale přesto s tím nejsem spokojen. Právě v tom prodlužování je vůle, která se siderickou rychlostí vyrovnává po dobu 75 sekund (1,25 otáčky šroubu; jedna otáčka za minutu). Taky když jsem do toho nasypal 13 660 Kč, z toho 9 000 Fryšovi za ne právě vynikající práci ...
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Pro VK:
 Pohyb stolku opravdu zajišťuje svazek. Šroub se povoluje a pohyb brzdí, proto i ta miniaturní spotřeba.
Svazek (16xmodelářská guma 4x1 mm)  musí být tak silny, aby na začátku pohybu "uzvedl" (o pár milimetrů na nakloněné rovině) 25 kg Dobsona.

Celý stolek mě stál včetně pohonu cca 1000,-Kč + cca 15 h. práce doma v předsíni.

Guma je super, natáhni pár smyček přes táhlo a vůle jsou pryč. :D
VK

Příspěvek od VK »

To je šikovné!

To by mě nenapadlo! Z obrázku to není vidět.

Já ani nepotřebuji pohánět 25 kg Dobsona. Mám mnohem menší nároky. Mám totiž takovou představu (někdo by možná řekl utkvělou představu), že by měla jít zcela amatérským způsobem vyrobit taková paralaktická montáž, která by dokázala 15 minut pohánět fotoaparát Praktica s teleobjektivem 4/300 a s pointačním (kontrolním) dalekohledem Newton 85/596 se zv. 100x. Jistěže jde koupit montáž, která tohle zvládne, ale já nechci něco kupovat, já to chci vyrobit a to levně vyrobit. A ještě to celé musí být natolik převozné, abych to mohl vozit v přívěsu za kolem 15 km na pozorovací stanoviště (a potom zpět). Abych se obešel bez auta.

To, co sis vyrobit Ty, by takový úkol stačilo ne?

V. K.
aquarius

Příspěvek od aquarius »

Pro VK:
Myslím, že pro focení potřebuješ motorový pohon hodinové osy a další dva jemné ruční pohyby pro přesné udržení objektu.
Jistě by se to dalo poskládat z různých desek a závitových tyčí. Samozřejmě s využitím gumových svazků. :D
Odpovědět