Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Ahoj
přidávám svou hvězdárničku kterou bych možná zařadil do kategorie malá hvězdáreň.
Bohužel pokaždé nemám dostatek volna či jsem utahaný abych vyrazil mimo město fotit a vše náročně chystat. Tak jsem si říkal že i v přesvíceném městě kde mám cca 0,5km od sebe na jih sodíkové výbojky na nádraží (doufám že ještě chvilku budou oranžové) a hned za tímto nádražím Barumku která už přešla na bíle osvětlení grr. Jsem se rozhodl postavit malý a jednoduchý přístřešek trochu nestandartní cestou. Ušetřil jsem prostor tím že jsem místo odsuvné střechy zvolil odklápěcí, kterou na jedné straně svojím stíněním používám proti nedaleké hospodě a nádraží.
Fotky jsou udělané v zimě kdy jsem ji poprvé otevřel.Dneska už je lépe vybavena včetně zajištění zavření proti větru. Střecha je mírně nedovážena tak aby v krajních polohách držela.
Na otevření či zavření stačí malá síla, takže je to radost.
PS: Když spadne trochu sněhu tak to člověk sundá lehce metlou
přidávám svou hvězdárničku kterou bych možná zařadil do kategorie malá hvězdáreň.
Bohužel pokaždé nemám dostatek volna či jsem utahaný abych vyrazil mimo město fotit a vše náročně chystat. Tak jsem si říkal že i v přesvíceném městě kde mám cca 0,5km od sebe na jih sodíkové výbojky na nádraží (doufám že ještě chvilku budou oranžové) a hned za tímto nádražím Barumku která už přešla na bíle osvětlení grr. Jsem se rozhodl postavit malý a jednoduchý přístřešek trochu nestandartní cestou. Ušetřil jsem prostor tím že jsem místo odsuvné střechy zvolil odklápěcí, kterou na jedné straně svojím stíněním používám proti nedaleké hospodě a nádraží.
Fotky jsou udělané v zimě kdy jsem ji poprvé otevřel.Dneska už je lépe vybavena včetně zajištění zavření proti větru. Střecha je mírně nedovážena tak aby v krajních polohách držela.
Na otevření či zavření stačí malá síla, takže je to radost.
PS: Když spadne trochu sněhu tak to člověk sundá lehce metlou
EQ6, NEWTON 200/730, pointační 100/500, drobeček dobson450/2020, Canon 600D
Ahoj
přidávám svou hvězdárničku kterou bych možná zařadil do kategorie malá hvězdáreň.Pekne. Mozes poslat rozmery?Tiez by som si asi postavil nieco taketo mini, aby som sa nemusel stale tahat s technikou...
přidávám svou hvězdárničku kterou bych možná zařadil do kategorie malá hvězdáreň.Pekne. Mozes poslat rozmery?Tiez by som si asi postavil nieco taketo mini, aby som sa nemusel stale tahat s technikou...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Mozes poslat rozmery?
Jestli chceš tak ti pošlu náčrtek v CADu jinak rozměry jsou 1.8x1.8 a výška po otevření je 1.54m.
Má to fakt výhodu levné a rychlé stavby s tím že když stoupne světelný smog a měl bych to bortit či přesouvat na chatu tak mě to nebude štvát ale zatím když se dívám na těch prvních pár fotek co jsem nafotil zde, tak hledím co se dá v tom sajrajtu dostat na fotky a ještě jen díky zrcadlovce zastínené CLS filtrem
Jestli chceš tak ti pošlu náčrtek v CADu jinak rozměry jsou 1.8x1.8 a výška po otevření je 1.54m.
Má to fakt výhodu levné a rychlé stavby s tím že když stoupne světelný smog a měl bych to bortit či přesouvat na chatu tak mě to nebude štvát ale zatím když se dívám na těch prvních pár fotek co jsem nafotil zde, tak hledím co se dá v tom sajrajtu dostat na fotky a ještě jen díky zrcadlovce zastínené CLS filtrem
Ivane, pokud mohu přispět radou , zvol si vnitřní rozměr minimálně 220 cm. Já vím, že řezivo a palubky se nejběžněji prodává v délkách 4m ( což vede k vnějšímu rozměru pod 200 cm), ale 5-ti metrové řezivo se dělá také. Potom ti snadno vyjde vnější rozměr kostry na 245 cm a vnitřní rozměr pozorovatelny přes 230 cm. A to už je pro to, aby ses tam vešel ty, technika, NB,polička a židle tak akorát rozumné minimum. A pokud budeš koukat, postačuje to na to, abys ten dalekohled pohodlně obešel v jakékoliv poloze.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Díky za radu. Dúfam, že si ju Ivan vezme. Stavať to budeme spolu. V konečnom výsledku to bude dvojbúdka.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Gratuluji k hvězdárničce.
Pěkná, líbí se mi tento prostorově nenáročný princip odklápění střechy.
Těším se na dlohodobé zkušenosti z provozu.
Pavel
Pěkná, líbí se mi tento prostorově nenáročný princip odklápění střechy.
Těším se na dlohodobé zkušenosti z provozu.
Pavel
Pavel Vabrousek
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Zrovna teď jsme byli s kolegou na Ondřejově, mají tam podobný systém pozorovacího domečku. Tak to asi bude osvědčené. 
Já plánuji odsouvat celý domeček. Nedovedu si totiž pořád představit, že bych měl před sebou okraj domečku ve stejné (nebo vyšší) rovině jako je montáž, není to do jisté míry omezující? Píšu jen svůj zkreslený názor, protože jsem to naživo pořádně neviděl...
Já plánuji odsouvat celý domeček. Nedovedu si totiž pořád představit, že bych měl před sebou okraj domečku ve stejné (nebo vyšší) rovině jako je montáž, není to do jisté míry omezující? Píšu jen svůj zkreslený názor, protože jsem to naživo pořádně neviděl...
Lectorem iustus...
Není přeci problém udělat nižší domeček než je kříž montáže - ono se to totiž většinou tak dělá
třeba : http://www.adam.cz/img/200806271029_HRL ... kohled.jpg
třeba : http://www.adam.cz/img/200806271029_HRL ... kohled.jpg
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Chápu, ale na tom domečku co je zde prezentován to asi tak není? to mě zajímalo 
Lectorem iustus...
No není, ale zrovna tak to přeci není problém mít stěny níž než kříž
No není, ale zrovna tak to přeci není problém mít stěny níž než křížKříž mám utopený od kraje přesně 91mm ještě k tomu okraj není v horizontu ale mírně skloněn na jihovýchod kopíruji část pařeniště na kterém stojím.
Dlouho jsem na tím spekuloval ale zde mě dělá velký problém okolí domy, stromy, světla jak pouliční tak i vysokovýkonné reflektory na nádraží. Ono to opravdu zde není nic moc .kolega Algo77 by mohl vyprávět. Paradoxně to mám nejlepší na sever kde mám jednu kameru pro bolidovou síť Edmond.
Když bych chtěl tak na sloupek mohu hodit redukci přesné ustavení montáže na stavitelné šrouby, na to mám dimenzovanou střechu výškově, takže se dostanu s křížem na úroveň okrajů..
Sorry jsem ale služebně v Čeljabinsku tak nebudu stále na netu (na jezero kde spadl ten krásný kousek, který vysklil město jsem zatím neměl čas zajet )
Dlouho jsem na tím spekuloval ale zde mě dělá velký problém okolí domy, stromy, světla jak pouliční tak i vysokovýkonné reflektory na nádraží. Ono to opravdu zde není nic moc .kolega Algo77 by mohl vyprávět. Paradoxně to mám nejlepší na sever kde mám jednu kameru pro bolidovou síť Edmond.
Když bych chtěl tak na sloupek mohu hodit redukci přesné ustavení montáže na stavitelné šrouby, na to mám dimenzovanou střechu výškově, takže se dostanu s křížem na úroveň okrajů..
Sorry jsem ale služebně v Čeljabinsku tak nebudu stále na netu (na jezero kde spadl ten krásný kousek, který vysklil město jsem zatím neměl čas zajet )
Martine, jestli můžu poradit s troškou do mlýna. Udělej výšku stěn ke své osobě, aby to bylo jako stěny ochozu. Mám to na své Astroboudě a jsem spokojen. Děti ti nepřepadnou a větší nejsou ochuzeni o výhled. Pro odclonění parazitního světla v noci a dle potřeby, natáhnu na zvednuté lanko tmavou plachtu. Pomáhá to i proti větru.
Na rozměrech nešetři. Časem tam nataháš tolik krámů, že se tam nehneš tuplem. Něco je však i prospěšné.... "Gauč". ;D
Na rozměrech nešetři. Časem tam nataháš tolik krámů, že se tam nehneš tuplem. Něco je však i prospěšné.... "Gauč". ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Ivane, pokud mohu přispět radou , zvol si vnitřní rozměr minimálně 220 cm...Jasne. Myslel som si, ze je to okolo 200x200cm. Moja predstava je 250x250 pre jeden dalekohlad, takze 250x500, kedze pod strechu potrebujeme dostat dve montaze. "Vizualnici" niesme, takze okolo techniky sa behat nebude... Odklapanie strechy je inspirativne, nieco podobne som videl na hvezdarni v Partizanskom. Teraz este zohnat Harryho Pottera, nech vykuzli budku 
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Ivan, myslím, že problém nie je s kúzlením búdky. Ale ty vieš, kde je ten pravý problém, tak to tu netreba rozpisovať. 
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Pak napiš, jak to dopadlo ;)
Ahoj.
Konečně jsem se na to dostal...
A jak to dopadlo? Jak by řekl klasik: "chodí to dobře, ale neseje to".
Trochu to rozvedu. Na "programovacím" notebooku a v obýváku to chodí skvěle. Každý impuls zachytím, prostě to funguje jak má.
Když to ale dám na PC ve hvězdárně, tak už to nechodí tak, jak by mělo. "Nějak" to generuje falešné signály. Mám to udělané tak, že jedna otočka kopule je 360 impulzů na tom magnetickém čidlu. Při testování to jednou zachytilo 420 signálů, jindy 393, ... Dokonce, i když čidla odpojím, tak to přesto při otáčení kopule generuje na tom COM portu nějaké signály (tak okolo 40 impulzů na otáčku kopule). Jak jsem mnohokrát psal, nejsem elektrotechnicky kovaný, přesto předpokládám, že ty signály generuje ten motor, který kopulí otáčí (protože když motor neběží, tak to ty falešné signály negeneruje). Nejhorší ale je, že pokud to ve hvězdárně napíchnu na notebook, tak to maká, jak má- žádné signály navíc (360 na otočku). Z toho vyplývá, že problém je jen v kombinaci kopule a PC ve hvězdárně. A tady jsem už bezradný ve hledání příčiny, proč to s notebookem funguje a s PC ne. Očividně to ten motor nějak ruší, ale proč to s tím notebookem funguje, tak to netuším? Napadá tě něco?
Ahoj.
Konečně jsem se na to dostal...
A jak to dopadlo? Jak by řekl klasik: "chodí to dobře, ale neseje to".
Trochu to rozvedu. Na "programovacím" notebooku a v obýváku to chodí skvěle. Každý impuls zachytím, prostě to funguje jak má.
Když to ale dám na PC ve hvězdárně, tak už to nechodí tak, jak by mělo. "Nějak" to generuje falešné signály. Mám to udělané tak, že jedna otočka kopule je 360 impulzů na tom magnetickém čidlu. Při testování to jednou zachytilo 420 signálů, jindy 393, ... Dokonce, i když čidla odpojím, tak to přesto při otáčení kopule generuje na tom COM portu nějaké signály (tak okolo 40 impulzů na otáčku kopule). Jak jsem mnohokrát psal, nejsem elektrotechnicky kovaný, přesto předpokládám, že ty signály generuje ten motor, který kopulí otáčí (protože když motor neběží, tak to ty falešné signály negeneruje). Nejhorší ale je, že pokud to ve hvězdárně napíchnu na notebook, tak to maká, jak má- žádné signály navíc (360 na otočku). Z toho vyplývá, že problém je jen v kombinaci kopule a PC ve hvězdárně. A tady jsem už bezradný ve hledání příčiny, proč to s notebookem funguje a s PC ne. Očividně to ten motor nějak ruší, ale proč to s tím notebookem funguje, tak to netuším? Napadá tě něco?
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com