Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
V pozorovacích dřevěných domcích na státní hvězdárně v Ondřejově je stavebně provedeno jen jednoplášťové zakrytí stěn palubkami a není žádný velký problém s temperací přístrojů umístěných uvnitř. Stačí před pozorováním cca 30 minut odsunout střechu a dojde i vytemperování přístrojů. Větší časový problém může nastat u silnějších skleněných zrcadel, kdy nemusí stačit ani 1 hodina.
Boční zakrytí sedlové střechy u obvodových stěn dobře poslouží proti dešti a podfukujícímu sněhu dovnitř objektu.
Habl
Boční zakrytí sedlové střechy u obvodových stěn dobře poslouží proti dešti a podfukujícímu sněhu dovnitř objektu.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Dvojité opláštění s izolací by určitě jako tepelná brzda nebylo na škodu. Odvětrání je možno zařídit jednoduše využitím komínového efektu s nasáváním chladného vzduchu z pod podlahy na jedné straně a výdechem někde ve štítu na straně druhé tak, aby došlo k příčnému provětrávání vnitřního prostoru.
Když jsem potřeboval rychle vytemperovat prostor uvnitř pozorovacího domečku otevřel jsem poklop do podsklepené větrané části pod domečkem a malinko odsunul sedlovou střechu a pozorovt jsem mohl bezprostředně bez jakéhokoliv čekání. Dvouplášťové isolované obvodové stěny a odisolovaná střecha... Sklep jsem používal jako chladničku na nápoje, ovoce a zeleninu ze zahrádky. Značný příčný komínový efekt.
Habl
Habl
No to je nápad ! Podsklepený domeček se sklípkem na chlazení nápojů. Co na to Stana ?:-).
Jsem zvědav, zda někdo časem nepostaví vinný sklep o několikanásobně větší zastavěné ploše než samotný domeček nahoře a nebude spíše vysedávat dole než nahoře...
Jsem zvědav, zda někdo časem nepostaví vinný sklep o několikanásobně větší zastavěné ploše než samotný domeček nahoře a nebude spíše vysedávat dole než nahoře...
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Stačí před pozorováním cca 30 minut odsunout střechu a dojde i vytemperování přístrojů.
Tohle určitě není pravda. jestliže má dalekohled 30°C a venku je po odtažení střechy 15°C, tak se bude SCT, větší Newton nebo refraktor temperovat celou noc. Byl jsem v jednoplášťovém domku několikrát a bylo tam za slunečného dnes přes 40°C i když ve stínu bylo 28°C.
Tohle určitě není pravda. jestliže má dalekohled 30°C a venku je po odtažení střechy 15°C, tak se bude SCT, větší Newton nebo refraktor temperovat celou noc. Byl jsem v jednoplášťovém domku několikrát a bylo tam za slunečného dnes přes 40°C i když ve stínu bylo 28°C.
Tam byli umístěny odmontovatelné celooblohové snímače s rybím okem oddělení meziplanetární hmotya namontovány za soumraku. Při montáži objekt stačil vytemperovat.
Navíc byl objekt natřen bílou barvou a byl částečně ve stímu od nízké zeleně a dalších objektů. Nejdelší doba temperace je bohužel pro nainstalovaná silnostěná skla a uzavřené systémy... Asi jste opoměl, že jsem napsal dva příspěvky o dvou domcích v Ondřejově a mém pozorovacím domku v Liberci...
Habl
Navíc byl objekt natřen bílou barvou a byl částečně ve stímu od nízké zeleně a dalších objektů. Nejdelší doba temperace je bohužel pro nainstalovaná silnostěná skla a uzavřené systémy... Asi jste opoměl, že jsem napsal dva příspěvky o dvou domcích v Ondřejově a mém pozorovacím domku v Liberci...
Habl
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
No to je nápad ! Podsklepený domeček se sklípkem na chlazení nápojů. Co na to Stana ?:-).
No pod mým zahradním domečkem s kopulí sklep je. Že bych ještě protáhl dráty dál, a udělal "control room" až ve sklepě ? Původně jsem počítal s tím, že pro lahodný mok si budu do sklepa chodit ;)
No pod mým zahradním domečkem s kopulí sklep je. Že bych ještě protáhl dráty dál, a udělal "control room" až ve sklepě ? Původně jsem počítal s tím, že pro lahodný mok si budu do sklepa chodit ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Tak tomu říkám nápad.Udělám aj sklípek a vinohrad mám hned vedle. 
http://www.astrofotky.com/hvezdarsky-domecek/

http://www.astrofotky.com/hvezdarsky-domecek/
JJ! Ale obávám se, že se sejdem v "odmašťovně".. 

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Ahoj
Mam dve otazky;
1. povedzme ,ze chcem stavat pozorovatelnu (kupolu) na uz skor postavenom objekte.Ten ma rozmer 4x3,5m. Moja otazka teda je priemer cca 3,5m dost? Pristroj tam bude NT 300/1500 na paralaktike.
2. aka je min.doporucena sirka strbiny ? (bude povedzme 70-80cm stacit?)
ps ;osobne som este ziadnu hvezdaren nevidel.
MP
Mam dve otazky;
1. povedzme ,ze chcem stavat pozorovatelnu (kupolu) na uz skor postavenom objekte.Ten ma rozmer 4x3,5m. Moja otazka teda je priemer cca 3,5m dost? Pristroj tam bude NT 300/1500 na paralaktike.
2. aka je min.doporucena sirka strbiny ? (bude povedzme 70-80cm stacit?)
ps ;osobne som este ziadnu hvezdaren nevidel.
MP
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Průměr 3.5m na 1.5m rouru je dost. Akorát (tedy pokud tam bude ta montáž, co je na obrázku v profilu) bych udělal štěrbinu alespoň 1m širokou, aby se nemusela posunovat tak moc do strany a koukat skrz ni šikmo. Přeci jen je tubus docela daleko od osy, a pointér a hledáček ještě dál.
U vidlicové montáže by stačilo to co píšeš.
U vidlicové montáže by stačilo to co píšeš.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Ano, 3,5m kopule je už slušný rozměr. Co se týče šířky štěrbiny, vyšel bych z úvahy, že kopule bude prakticky "napořád " a člověk ji jen tak nebude vyměňovat - na rozdíl od montáže a dalekohledů, kde lze jejich obměnu očekávat dříve nebo později. Z těchto důvodů bych doporučil šířku štěrbiny raději obligátních 100 cm
- Mojmír Murín
Ja mám kupolu priemeru 5 m, newton 610/3000 na vidlicovej montáži, štrbinu mám širokú 1 meter. Už samotný priemer kupoly je malý, no keďže stavba 5x5 m podlieha len ohlasovacej povinnosti, volil som tento rozmer. Šírka štrbiny je žalostne malá, to som sa ale dozvedel až pri fotografovaní s pointáciou, keď mi poitačný ďalekohľad "rozšíril zostavu" na 0,8 metra, treba teda pootáčať kupolou dosť často. Túto problematiku som akosi pozabudol konzultovať s odborníkmi, prvykrát som bol na profi hvezdárni až potom, keď som mal svoju hotovú. Je preto veľmi múdre radiť sa s odborníkmi. Ja by som sa prikláňal tiež ku šírke štrbiny 1 meter pri kupole 3,5 metra, ako radí MMYs, resp. Homer. Radil by som hlavne chodiť po hvezdárňach a vyzvedať sa. Nejde len o štrbinu, v hre sú aj iné veci, materiál, zateplenie - áno či nie, pohon - ručný či cez PC, uloženie na jestvujúcej stavbe a pod. Iným slovom nevymýšľať vymyslené...
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 533673/0#0][splithere][/link][splithere_end]
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Ahoj,
tak jsem se rozhodl také pro hvězdárničku, většina je na papírových modelech, něco již započaté.
Jen mám dotaz, jelikož nejsem stavař ani architekt. Jsem odkázán na mírně svažitý terén, takže otázka zní: jak co nejvíce eliminovat sesuv a pohyb základů? Materiál, provedení, odvodnění???
tak jsem se rozhodl také pro hvězdárničku, většina je na papírových modelech, něco již započaté.
Jen mám dotaz, jelikož nejsem stavař ani architekt. Jsem odkázán na mírně svažitý terén, takže otázka zní: jak co nejvíce eliminovat sesuv a pohyb základů? Materiál, provedení, odvodnění???
Lectorem iustus...