Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
hvrož

Příspěvek od hvrož »

Nerozumím.Každopádně ať se ti dílo povede.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ty klady bude mít každé řešení, kdy bude dalekohled v jakékoliv boudě nebo bedně v dosahu obydlí. Ale proti tomu je nutno postavit také ty zápory toho konkrétního řešení. Nebudu je sem psát, vyhneme se zbytečné polemice. Podle mě převažují o do navrhovaného řešení bych nikdy nešel. To není rada, to je jen moje konstatování někoho, kdo stojí mimo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nejak nerozumím, ta veranda bude mít plochou střechu, a na ní bude dalekohled ? Pod nějakou odsuvnou střechou, nebo ho tam vždycky vyneseš a namontuješ na sloup ?

Verandou bude muset jít sloup, nebo bude muset mít masivní monolitický strop, aby se neklepal při chození okolo.

Budova bude stínit o něco méně než půlku oblohy. V závislosti na tom, jak bude dalekohled od stěny. Sice severní půlku, ale i to je škoda.

využiju již udělaný pokoj pro justáž dalekohledu Jak pro justáž ? Tomu nerozumím vůbec.

v zimě není potřeba se prodírat vysokou vrstvou sněhu, lehce se sníh odmete a je to...na verandě ho bude stejně jako na zemi, ne ? Možná se něco málo ofouká, ale velký rozdíl v tom nebude. Leda že by byla zastřešená hodně šikmou posuvnou střechou, ze které to sjede.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
astropintr

Příspěvek od astropintr »

To MilAN a hvrož: Díky kluci za Vaše komentáře, plně je respektuji

To MMys: - justáž myslím ustavení dalekohledu na hvězdy dle planetária - plán je takový, mít notebook u sebe, po ustavení se přesune do místnosti, aby nebyl celou dobu venku

současně s tím bych chtěl využít i jiný software pro přenos snímku z fotoaparátu přímo do PC.

ohledně té vrstvy sněhu - je to chalupa, nee barák na celoroční bydlení - když dorazím v zimě, máme u vchodu nafoukáno asi cca 2 m sněhu. Díky vyšší výšce nebude veranda tak zapadána (už ověřeno na vedlejších barákách)

- pokud jde o verandu, nebude to malá - od domu bude sahat cca 4 metrů, takže bude vidět nee půlka oblohy, ale třičtvrtě oblohy včetně Polárky. Podlahu plánuju masivní, takže by se to viklat nemělo, navíc rodina v noci spí, takže nikdo další po verandě chodit nebude a já můžu být v té místnosti, kde budu sledovat, jak to fotí, takže ani já na verandě nemusím být.

- vím, že ideální je mít hvězdárničku, ale je to rozumný kompromis pro rodinu i pro můj koníček. Ten komfort při pozorování se zlepší. Nemusím být venku a hlídat dalekohled, nemusím odhánět srnky, divoká zvířata, která pobíhají poblíž dalekohledu, atd...

Podlaha bude plochá s neznatelnou šikmostí směrem od baráku, aby mohla voda odtékat pryč. Dalekohled plánuji mít na sloupu, který bude zabudován napevno. Po příjezdu namontuju jen montáž a dalekohledy. Plánuju malý plechový domeček na kolečkách, který bude zamykatelný a který bude po pozorování zakrývat dalekohled.

budka takováhle
http://astrofotky.cz/~Peter.Jurista/1294044118.jpg

sloupový stativ jsem myslel takovýhle:
http://www.atc-astro.eu/extra/sloups.jpg
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pořád nerozumím. Bude to veranda, nebo balkon ?

Veranda je pokud vím prosklená (i nemusí být), obvykle zastřešená vysunutá část domu. Tedy dalekohled bude na střeše té verandy, a na ni se poleze dveřmi, udělanými z toho okna ?  Co bude nad dalekohledem ? Nějaká další odsuvná konstrukce ? Nebo ho budeš vyndávat jen na pozorování ?

A nebo dalekohled bude uvnitř verandy s nějakou odsuvnou střechou ?

To, co jsi namaloval do obrázku, není veranda. To je balkon.

Ustavení GO-TO systému dalekohledu na referenční hvězdy není justáž ! Za justáž bych považoval ustavení polární osy.

//edit, ono je to tam už doplněné, odsuvný domeček...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
astropintr

Martine, abychom si rozuměli, bude to ve stejné terminologii balkon otevřený, žádné prosklení, který bude sahat dál od baráčku a na něm bude ten sloup (to byl jen příklad) a samo ten plechový domeček....

nevím, zda se to bude hýbat, pak bych musel udělat sloup, který bude sahat až nahoru, ale nebylo by to tak estetické řešení...

Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
astropintr

Ustavení GO-TO systému dalekohledu na referenční hvězdy není justáž !
Pomocí protokolu EQ mod ustavuješ velmi precizně i celou montáž na polárku. Proto obecně píšu o justáži.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pomocí protokolu EQ mod ustavuješ velmi precizně i celou montáž na polárku. Proto obecně píšu o justáži. Aha, už to chápu ;)

No, pokud ten balkon uděláš masivní, tedy nějaké stropní trámce s výztuží zalité betonem, tak by to snad jít mělo. A dvě podpory vpředu by mohly stačit, bez centrálního sloupu. Pokud kolem toho nebudeš moc pobíhat ;)
stana

Příspěvek od stana »

Nebo můžeš vybrat jeden z rohů nad sloupem a tam dát sloupek. S trochou vyložení by tam mělo být kolem dalekohledu dost místa a možná budeš mít větší výhled i na cirkumpolární sever.
/Prostě dva sloupy pod balkon umístit "víc" pod terasu a konstrukci víc vyložit../ 8-)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To by možná bylo ještě lepší řešení, a vybrat ten rohový, na okraji domu. Tím si otevřeš ještě víc západ, což také nemusí být k zahození.
astropintr

Dobrá myšlenka chlapy, to fakt není blbej nápad! Díky za vaše připomínky!

Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Letmo jsem poslední příspěvky pročetl a přiznám se, že nevím, zda to bude balkon - tedy konzole na domě nebo přístavba verandy. Vsazení konzole balkonu do domu si bez znalosti kostrukce domu a možností kotvení desky balkonu ( nebo jeho nosných prvků ) neumím představit.
Doporučoval bych, pokud to dovolí dispozice přízemí domu, přístavbu verandy a to konstrukčně oddělenou od domu tak, aby mohla samostatně dilatovat a sedat.
Bude nutno očekávat, že z poměrně strmé střechy se bude sesouvat na terasu verandy i balkonu sníh.
Axamith

Příspěvek od Axamith »

Stavební rizika nebudou malá, viz. Homer. Vzpomínám, že jsem před pár lety byl u švagra a ten měl čočkový dalekohled na balkoně ( masivní dřevěné trámy mezi dvěma stěnami ), koukali jsme na kostel cca 3 km vzdušnou čarou. A když někdo na balkon přišel, obraz se šíleně rozhoupal, přitom pocitově to nebylo znát. Aby jsi se taky nedostal do potíží se stabilitou.
stana

Příspěvek od stana »

Nevím, v čem vidíte problém? Jedná se o otevřenou terasu kotvenou do obvodové zdi a podepírané na vzdálenější straně dvěma sloupy. Na nějaké odezvy na stávající dům bych se klidně vyprdnul. Však nestaví přece k domu další dům, aby to měl oddilatovat..Navíc ta stavba i když bude např. z ocelových profilů a'1 a vybetonována se sítí Kari, tak v podstatě přitíží obvodové zdivo zanedbatelně a určitě bych nekopal nějaké díry na patky těsně u stávající zdi..To je horší zásah.
:o

P.S. Dřevo bych sem vůbec netahal..Malý modul pružnosti a teda velké průhyby a nepříjemná dynamická odezva..A sníh? Co tak sněhové rozražeče? ;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Jakákoliv nová přístavba ke stávající stavbě, která má konsolidované podloží pod základy, bude dosedat a chovat se jednoduše jinak, než stavba sousední. S tím je třeba počítat. Předejít tomu lze jednoduše tak, že přístavba je konstrukčně oddělena od stavby sousední a může samostatně pracovat bez toho, aby vznikaly nežádouci posuny a trhliny. Při této práci bych osobně zvážil ( s přihlédnutím ke spodnímu oknu vedle vchodových dveří ) možnost realizovat verandu s obvodovým zdivem a využít tak prostor pod takto vzniklou terasou jako zádveří, sklad, atd...
Odpovědět