Stavěl jsem hvězdárnu, domeček
Nerozumím.Každopádně ať se ti dílo povede.
Ty klady bude mít každé řešení, kdy bude dalekohled v jakékoliv boudě nebo bedně v dosahu obydlí. Ale proti tomu je nutno postavit také ty zápory toho konkrétního řešení. Nebudu je sem psát, vyhneme se zbytečné polemice. Podle mě převažují o do navrhovaného řešení bych nikdy nešel. To není rada, to je jen moje konstatování někoho, kdo stojí mimo.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Nejak nerozumím, ta veranda bude mít plochou střechu, a na ní bude dalekohled ? Pod nějakou odsuvnou střechou, nebo ho tam vždycky vyneseš a namontuješ na sloup ?
Verandou bude muset jít sloup, nebo bude muset mít masivní monolitický strop, aby se neklepal při chození okolo.
Budova bude stínit o něco méně než půlku oblohy. V závislosti na tom, jak bude dalekohled od stěny. Sice severní půlku, ale i to je škoda.
využiju již udělaný pokoj pro justáž dalekohledu Jak pro justáž ? Tomu nerozumím vůbec.
v zimě není potřeba se prodírat vysokou vrstvou sněhu, lehce se sníh odmete a je to...na verandě ho bude stejně jako na zemi, ne ? Možná se něco málo ofouká, ale velký rozdíl v tom nebude. Leda že by byla zastřešená hodně šikmou posuvnou střechou, ze které to sjede.
Verandou bude muset jít sloup, nebo bude muset mít masivní monolitický strop, aby se neklepal při chození okolo.
Budova bude stínit o něco méně než půlku oblohy. V závislosti na tom, jak bude dalekohled od stěny. Sice severní půlku, ale i to je škoda.
využiju již udělaný pokoj pro justáž dalekohledu Jak pro justáž ? Tomu nerozumím vůbec.
v zimě není potřeba se prodírat vysokou vrstvou sněhu, lehce se sníh odmete a je to...na verandě ho bude stejně jako na zemi, ne ? Možná se něco málo ofouká, ale velký rozdíl v tom nebude. Leda že by byla zastřešená hodně šikmou posuvnou střechou, ze které to sjede.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- astropintr
To MilAN a hvrož: Díky kluci za Vaše komentáře, plně je respektuji
To MMys: - justáž myslím ustavení dalekohledu na hvězdy dle planetária - plán je takový, mít notebook u sebe, po ustavení se přesune do místnosti, aby nebyl celou dobu venku
současně s tím bych chtěl využít i jiný software pro přenos snímku z fotoaparátu přímo do PC.
ohledně té vrstvy sněhu - je to chalupa, nee barák na celoroční bydlení - když dorazím v zimě, máme u vchodu nafoukáno asi cca 2 m sněhu. Díky vyšší výšce nebude veranda tak zapadána (už ověřeno na vedlejších barákách)
- pokud jde o verandu, nebude to malá - od domu bude sahat cca 4 metrů, takže bude vidět nee půlka oblohy, ale třičtvrtě oblohy včetně Polárky. Podlahu plánuju masivní, takže by se to viklat nemělo, navíc rodina v noci spí, takže nikdo další po verandě chodit nebude a já můžu být v té místnosti, kde budu sledovat, jak to fotí, takže ani já na verandě nemusím být.
- vím, že ideální je mít hvězdárničku, ale je to rozumný kompromis pro rodinu i pro můj koníček. Ten komfort při pozorování se zlepší. Nemusím být venku a hlídat dalekohled, nemusím odhánět srnky, divoká zvířata, která pobíhají poblíž dalekohledu, atd...
Podlaha bude plochá s neznatelnou šikmostí směrem od baráku, aby mohla voda odtékat pryč. Dalekohled plánuji mít na sloupu, který bude zabudován napevno. Po příjezdu namontuju jen montáž a dalekohledy. Plánuju malý plechový domeček na kolečkách, který bude zamykatelný a který bude po pozorování zakrývat dalekohled.
budka takováhle
http://astrofotky.cz/~Peter.Jurista/1294044118.jpg
sloupový stativ jsem myslel takovýhle:
http://www.atc-astro.eu/extra/sloups.jpg
To MMys: - justáž myslím ustavení dalekohledu na hvězdy dle planetária - plán je takový, mít notebook u sebe, po ustavení se přesune do místnosti, aby nebyl celou dobu venku
současně s tím bych chtěl využít i jiný software pro přenos snímku z fotoaparátu přímo do PC.
ohledně té vrstvy sněhu - je to chalupa, nee barák na celoroční bydlení - když dorazím v zimě, máme u vchodu nafoukáno asi cca 2 m sněhu. Díky vyšší výšce nebude veranda tak zapadána (už ověřeno na vedlejších barákách)
- pokud jde o verandu, nebude to malá - od domu bude sahat cca 4 metrů, takže bude vidět nee půlka oblohy, ale třičtvrtě oblohy včetně Polárky. Podlahu plánuju masivní, takže by se to viklat nemělo, navíc rodina v noci spí, takže nikdo další po verandě chodit nebude a já můžu být v té místnosti, kde budu sledovat, jak to fotí, takže ani já na verandě nemusím být.
- vím, že ideální je mít hvězdárničku, ale je to rozumný kompromis pro rodinu i pro můj koníček. Ten komfort při pozorování se zlepší. Nemusím být venku a hlídat dalekohled, nemusím odhánět srnky, divoká zvířata, která pobíhají poblíž dalekohledu, atd...
Podlaha bude plochá s neznatelnou šikmostí směrem od baráku, aby mohla voda odtékat pryč. Dalekohled plánuji mít na sloupu, který bude zabudován napevno. Po příjezdu namontuju jen montáž a dalekohledy. Plánuju malý plechový domeček na kolečkách, který bude zamykatelný a který bude po pozorování zakrývat dalekohled.
budka takováhle
http://astrofotky.cz/~Peter.Jurista/1294044118.jpg
sloupový stativ jsem myslel takovýhle:
http://www.atc-astro.eu/extra/sloups.jpg
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Pořád nerozumím. Bude to veranda, nebo balkon ?
Veranda je pokud vím prosklená (i nemusí být), obvykle zastřešená vysunutá část domu. Tedy dalekohled bude na střeše té verandy, a na ni se poleze dveřmi, udělanými z toho okna ? Co bude nad dalekohledem ? Nějaká další odsuvná konstrukce ? Nebo ho budeš vyndávat jen na pozorování ?
A nebo dalekohled bude uvnitř verandy s nějakou odsuvnou střechou ?
To, co jsi namaloval do obrázku, není veranda. To je balkon.
Ustavení GO-TO systému dalekohledu na referenční hvězdy není justáž ! Za justáž bych považoval ustavení polární osy.
//edit, ono je to tam už doplněné, odsuvný domeček...
Veranda je pokud vím prosklená (i nemusí být), obvykle zastřešená vysunutá část domu. Tedy dalekohled bude na střeše té verandy, a na ni se poleze dveřmi, udělanými z toho okna ? Co bude nad dalekohledem ? Nějaká další odsuvná konstrukce ? Nebo ho budeš vyndávat jen na pozorování ?
A nebo dalekohled bude uvnitř verandy s nějakou odsuvnou střechou ?
To, co jsi namaloval do obrázku, není veranda. To je balkon.
Ustavení GO-TO systému dalekohledu na referenční hvězdy není justáž ! Za justáž bych považoval ustavení polární osy.
//edit, ono je to tam už doplněné, odsuvný domeček...
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- astropintr
Martine, abychom si rozuměli, bude to ve stejné terminologii balkon otevřený, žádné prosklení, který bude sahat dál od baráčku a na něm bude ten sloup (to byl jen příklad) a samo ten plechový domeček....
nevím, zda se to bude hýbat, pak bych musel udělat sloup, který bude sahat až nahoru, ale nebylo by to tak estetické řešení...
nevím, zda se to bude hýbat, pak bych musel udělat sloup, který bude sahat až nahoru, ale nebylo by to tak estetické řešení...
Skywatcher Newton 250/1200 na EQ - 6&&Skywatcher ED refraktor 80/600 na EQ - 6&&Canon EOS 350 D neupravený&&triedr 10x 50.&&binar 25 x 100
- astropintr
Ustavení GO-TO systému dalekohledu na referenční hvězdy není justáž !
Pomocí protokolu EQ mod ustavuješ velmi precizně i celou montáž na polárku. Proto obecně píšu o justáži.
Pomocí protokolu EQ mod ustavuješ velmi precizně i celou montáž na polárku. Proto obecně píšu o justáži.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Pomocí protokolu EQ mod ustavuješ velmi precizně i celou montáž na polárku. Proto obecně píšu o justáži. Aha, už to chápu 
No, pokud ten balkon uděláš masivní, tedy nějaké stropní trámce s výztuží zalité betonem, tak by to snad jít mělo. A dvě podpory vpředu by mohly stačit, bez centrálního sloupu. Pokud kolem toho nebudeš moc pobíhat
No, pokud ten balkon uděláš masivní, tedy nějaké stropní trámce s výztuží zalité betonem, tak by to snad jít mělo. A dvě podpory vpředu by mohly stačit, bez centrálního sloupu. Pokud kolem toho nebudeš moc pobíhat
Nebo můžeš vybrat jeden z rohů nad sloupem a tam dát sloupek. S trochou vyložení by tam mělo být kolem dalekohledu dost místa a možná budeš mít větší výhled i na cirkumpolární sever.
/Prostě dva sloupy pod balkon umístit "víc" pod terasu a konstrukci víc vyložit../
/Prostě dva sloupy pod balkon umístit "víc" pod terasu a konstrukci víc vyložit../
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
To by možná bylo ještě lepší řešení, a vybrat ten rohový, na okraji domu. Tím si otevřeš ještě víc západ, což také nemusí být k zahození.
- astropintr
Dobrá myšlenka chlapy, to fakt není blbej nápad! Díky za vaše připomínky!
Letmo jsem poslední příspěvky pročetl a přiznám se, že nevím, zda to bude balkon - tedy konzole na domě nebo přístavba verandy. Vsazení konzole balkonu do domu si bez znalosti kostrukce domu a možností kotvení desky balkonu ( nebo jeho nosných prvků ) neumím představit.
Doporučoval bych, pokud to dovolí dispozice přízemí domu, přístavbu verandy a to konstrukčně oddělenou od domu tak, aby mohla samostatně dilatovat a sedat.
Bude nutno očekávat, že z poměrně strmé střechy se bude sesouvat na terasu verandy i balkonu sníh.
Doporučoval bych, pokud to dovolí dispozice přízemí domu, přístavbu verandy a to konstrukčně oddělenou od domu tak, aby mohla samostatně dilatovat a sedat.
Bude nutno očekávat, že z poměrně strmé střechy se bude sesouvat na terasu verandy i balkonu sníh.
Stavební rizika nebudou malá, viz. Homer. Vzpomínám, že jsem před pár lety byl u švagra a ten měl čočkový dalekohled na balkoně ( masivní dřevěné trámy mezi dvěma stěnami ), koukali jsme na kostel cca 3 km vzdušnou čarou. A když někdo na balkon přišel, obraz se šíleně rozhoupal, přitom pocitově to nebylo znát. Aby jsi se taky nedostal do potíží se stabilitou.
Nevím, v čem vidíte problém? Jedná se o otevřenou terasu kotvenou do obvodové zdi a podepírané na vzdálenější straně dvěma sloupy. Na nějaké odezvy na stávající dům bych se klidně vyprdnul. Však nestaví přece k domu další dům, aby to měl oddilatovat..Navíc ta stavba i když bude např. z ocelových profilů a'1 a vybetonována se sítí Kari, tak v podstatě přitíží obvodové zdivo zanedbatelně a určitě bych nekopal nějaké díry na patky těsně u stávající zdi..To je horší zásah.

P.S. Dřevo bych sem vůbec netahal..Malý modul pružnosti a teda velké průhyby a nepříjemná dynamická odezva..A sníh? Co tak sněhové rozražeče?
P.S. Dřevo bych sem vůbec netahal..Malý modul pružnosti a teda velké průhyby a nepříjemná dynamická odezva..A sníh? Co tak sněhové rozražeče?
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Jakákoliv nová přístavba ke stávající stavbě, která má konsolidované podloží pod základy, bude dosedat a chovat se jednoduše jinak, než stavba sousední. S tím je třeba počítat. Předejít tomu lze jednoduše tak, že přístavba je konstrukčně oddělena od stavby sousední a může samostatně pracovat bez toho, aby vznikaly nežádouci posuny a trhliny. Při této práci bych osobně zvážil ( s přihlédnutím ke spodnímu oknu vedle vchodových dveří ) možnost realizovat verandu s obvodovým zdivem a využít tak prostor pod takto vzniklou terasou jako zádveří, sklad, atd...