To Psion:
Nejdřív jsem chtěl dělat pozorovatelnu s odsuvnou střechou. Ale málo místa, zakrytý severní obzor a i konstrukce mě od toho odradila. Řekl jsem si, že pokud mám řešit utěsnění, pojezdy, krytinu o mnoho dalšího u odsuvné střechy, tak na tom zapracuji trochu více a udělám si kopuli. Samozřejmě znám klady a zápory u kopule a i u odsuvné střechy, ale kopule je kopule. Už jen z estetického hlediska. A u mě za domem na zahradě potřebuji být krytý od rušivého světla jedné .... pouliční lampy. Na prak je moc daleko..
Petr
NWT 200/1000 Black Diamond, HEQ 5 SS, triedr D-6, Canon EOS 450D
pits_o : já se jenom ptám :)To Psion: Vím co chci a taky si to umím odůvodnit. V pohodě ;)
To Milan: S astrofoto bych taky chtěl začít. Pomalu ale jistě. Samozřejmě přemýšlím i nad tím, jak rychle vyrovnat teplotu v pozorovatelně s okolím. Jó kopule má své výhody a i nevýhody.
Petr
Ono bude něco na názoru Mmyse, který tvrdí prakticky totéž, co Milan : kopuli na focení a velkého dobsona na zahradě na pozorování...
Já holt začnu v kopuli ( když už ji mám ) a pak uvidím...Asi tam budu provozovat jak jedno, tak druhé. Hlavně aby bylo do té kopule co dát...
Pitrs_o : no jo,mé názory bývají konzistentní, ale taky se radím, ne že ne, a ješte budu. S velikostí kopule je to stejné, jako s velikostí jakékoliv jiné stavby ( domečku, kolny, stodoly, králíkárny ). Dříve nebo později začne být malá . Tak je dobré myslet na to, že onen okamžik je možné oddálit hned na začátku.
Odsuvná střecha má výhodu v tom, že se dá fotit i pozorovat zároveň, nebo jenom tak sedět, dívat se na oblohu a sledovat satelity meteory apod. Prostě sedět pod otevřenou oblohou je super a neměnil bych za kopuli i když je kolem mě v přímé viditelnosti několik světelných zdrojů (navíc chodit pozorovat ven např. do sněhu by se mi taky nechtělo). Kopule má výhodu jako ochrana před větrem, rosou a okolním světlem (samozřejmě světlo pouze odstíní, nikoliv odstraní z oblohy). Někdy není jiné řešení i když je to pro "nenechavce" velké lákadlo, namísto "zahradního domku". Milan má bohaté zkušenosti s kopulí a tak problém vyrovnání teplot zná nejlépe. Docela by mě zajímalo, když je v malé kopuli člověk s monitorem, počítačem, montáží, různými zdroji atd. a tedy tepelným výkonem stovek watů, jak to je se seeingem resp. únikem tepla z otvoru kopule - opravdu to nemá žádný vliv?
To si myslím, že určitý vliv má, hlavně při extrémním zvětšení. Na druhou stranu, logicky to uteče nejvyšším bodem štěrbiny, takže pokud bys to umístil k severní straně kopule, a nekoukal zrovna do zenitu, nemusel by to být velký problém.
Osobně budu tyhle krámy mít raději v místnůstce pod kopulí a také v kopuli trvale nebudu. Pokud budu potřebovat PC přímo u dalekohledu, na nějaké ladění, které nejde dělat bez současné manipulace s dalekohledem, vezmu si do kopule notebook.
Pro účely focení je pro mne opravdu prioritní eliminace parazitních světel a hlavně vibrací a pohybů soustavy od větru.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion : já jsem zmiňované náměty vyřešil tak, že přímo pod kopulí mám pracovničku s balkonem pro kochání ( za teplých večerů se skleničkou dobrého vína ). Kopule má tepelně izolovanou podlahu - přístroje by měly mít teplotu blízkou té venkovní - uvidím, co přinese praxe.
Vidím, že se s Martinem v řešení shodujeme...
Psion: Kopule parazitní světlo odstíní dobře. Hvězdárna v Jeseníku je uprostřed města. Na její terase by se i v noci dalo číst( v blízkosti megaosvětlený kostel, radnice a špatné osvětlení ulic), ale v kopuli je to o hodně lepší. Až jsem se sám divil, jaký je to rozdíl. Samozřejmě nesmíme koukat na objekt nad tím nasvíceným kostelem. Ale jinak to jde.
Homer: Nasadil jste mi brouka do hlavy. Budu nad zvětšením průměru uvažovat.
Petr
pitrs_o : To dobře učiníte. Je to šetření na nepravém místě, protože sice o něco narostou absolutní náklady na pořízení kopule ( při svépomoci pouze trochu víc materiálu ) ale cena jednotky obestavěného prostoru klesne....
Když se tak rozhlédnu po své kopuli, tak si říkám, že pokud si ji stavět, tak v intervalu průměru 3 - 4 m. 3 metry bych považoval za minimum, 4 m za luxus pro velké vybavení...Je pravda, že u větších průměrů stoupá náročnost výroby - na rozdíl od domečku, kde to není přece jenom tak znát. Rozměr mé kopule vyšel jak z těchto úvah, tak z rozměru schodiště a pracovny, které jsou pod ní...
Jiná situace je, když si ji člověk kupuje - tam cena prudce stoupá s průměrem právě kvůli stoupající náročnosti výroby a asi je nutno přemýšlet o každém centimetru...
To Homer: Stále přemýšlím nad tím průměrem kopule. Jsem rozhodnut, že udělám průměr 3 metry, ale. Když budu chtít v budoucnu vylepšit své stávající vybavení, tak nejspíš půjdu do nějakého kratšího systému např. Schmidt-Cassegrain. A k tomu by mně stačila i kopule o průměru 2,5 metru. Jestli jsem na omylu, tak se omlouvám.
Petr
Jen si nesmíš vymyslet velký Newton - to je v každé kopuli pro vizuální pozorování hrůza.
Pro katadioptrické systémy a Cassegrainy stačí ta kopule opravdu malá - jen tam nesmíš mít další 4 kamarády
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAN: To je taky pravda. No zdá se, že tři metry budou nezbytné minimum.
Pěkné řešení jsem viděl u Jardy Heršálka, kterému jsem dělal řídící systém na montáž. Prostě má sloup kuželový. Dole odhadem tak 30cm, nahoře 15cm. Nad tímhle jsem taky přemýšlel, jak to vyrobit. Mám možnost sehnat litinový kryt na elektriku co je u starých lamp pouličního osvětlení. Má výšku cca. 90 cm. Ten přišroubovat na betonový základ. Nahoru udělat nějakou přírubu, která by byla zároveň základnou pro montáž. Co říkate, mohlo by to tak být?
Petr