Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
GaP

Příspěvek od GaP »

Zdravím na fóru,

mám jeden spíše kopáčský dotaz. Chystám stavět pozorovatelnu s odsuvnou střechou - rozměry 5x2,5m.
Problém nastává v jejím umístění, možnosti jsou omezené a tak připadá v úvahu pouze pozemek za domem, ten je však ve sklonu 30-40%, jak v kterých místech, to samo o sobě není ještě ten největší problém. Ten tkví v tom, že všude je podloží opuka a někde údajně jakási modrá.
Žádná technika se na pozemek nedostane, vzhledem prudkému svahu. Lze tuto opuku nějak loupat sekat, či ručně sbíjet a je nutné dodržet zámrazovou hloubku 80cm, přesto že je to na skále?

Díky Pavel Gaugg
SeeStar_S50
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

VK : Poměr cena/výkon je odvislý od pracnosti a použitých materiálů. To platí obecně pro každý výrobek. Pokud kopuli, pak bych přemýšlel s ohledem na tato dvě kritéria a volil tvar (pracnost) a materiál. Průměr mezi 3 - 4 m dle techniky, pokud se dotyčný nebude pouštět do něčeho opravdu velkého.
Duk: Rozdíl mezi kupovanou laminátovou a dělanou doma bude nejenom v hmotnosti. Když to bude laminátová dělaná doma, nebude rozdíl ani v tom ( Michael Bílek ). O materiálech na kopule je zde obsáhlá rozprava...
P.S. Postavit kopuli umí nejen firma Drbohlav, ale i já  :).
Homer

Příspěvek od Homer »

GaP : Hornina ( opuka ) bude pod povrchem terénu pravděpodobně zvětralá a potrhaná mrazovými puklinami. Myslím, že by to mělo jít loupat - bývá vrstevnatá ( je to usazená hornina s vápencovou složkou ) , podobná jemnozrnému  pískovci. Sbíjet to půjde v každém případě. Uvidíte, v jaké hloubce se vlastně skála pod zeminou bude nacházet.
Šel bych do hloubky zdravé horniny, samozřejmě přiměřeně  :). Zde se nebude jednat o nezámrznou hloubku, protože skalnaté podloží bude objemově stálé, ale o to, aby stavba byla založena na pevném podkladu. Pokud bude skála nezvětralá a pevná už nahoře, srovnal bych zhruba základovou spáru a v obrysu základu ukotvil do podloží armaturu na chemické kotvy, potom želbet. základ (věnec ), při betonování do něj zapustit kotvy pro vrchní stavbu...
Chef
Věk: 43

Příspěvek od Chef »

P.S. Postavit kopuli umí nejen firma Drbohlav, ale i já  :).

Na kolik by u vás přišla 4m kopule?

Dále bych měl dotaz:
Šel by použít jako sloup k montáži, sloup od vedení?
Mám možnost jeden betonový sloup od starého vedení použít, ale nevím, zda by to bylo dobré řešení. Má výšku asi 10metrů.
Chtěl bych mít pozorovatelnu trochu výš, jelikož mám na zahradě velké stromy.
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Homer

Příspěvek od Homer »

Chef : odpovědět lze pouze obecně. Kvalitní kopule je drahá záležitost. Pro své účely jsem s kamarádem použil kostru z Al jeklů, vodovzdornou překližku a měděný plech. Ostatní kování jako pojezdy vrat či závětrné lišty jsou z nerezu. Snažil jsem se o bezúdržbovou konstrukci, protože ji mám ve výšce na domě...
U sloupu je důležitá uvažovaná výška pilíře, co se na něj umístí a k čemu bude sloužit. Pokud by nevadilo, že sloup je kónický, možná by šlo uvažovat o rozdělení sloupu na tři díly, které by se zabetonovaly do země. s trojúhelníkovým půdorysem. Nahoře by se dala vyšalovat a vybetonovat ztužující  želbet. plotna sloužící zároveň jako základna pro osazení montáže. Nejsem si ale jist, zda dojde k úspoře pracnosti a peněz proti budování klasického pilíře-další podrobnosti neznám.
Duk

Příspěvek od Duk »

Nejsem si zcela jist, ale jak píše Chef, že se jedná o starý typ bet. sloupu, tak ty snad nebyly kónické. Navíc mám dojem, že to byla ŽB kulatina.
Dnešní typy jsou kónické trubkovitého profilu (alespoň tedy u nás).
Jinak si myslím, že pokud je možnost takový to sloup získat za láhev Ferneta apod., bude to v každém případě úspora. Vyřešit naporcování strojní diamantovou pilou a provedení, které zde bylo uvedeno, ulehčí zdlouhavému šalování bednění včt. armování a zároveň také kapse.
Jeřáb, či banda kulturistů však bude asi nezbytností ;)
Chef

Příspěvek od Chef »

Já ani nevím, jaký je to typ sloupu. Ještě jsem ho neviděl. Měl by mi ho jeden známí přivézt na kamionu, kterým vozí z lesa dřevo.
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
bushman

Příspěvek od bushman »

Předpokládám, že se jedná o běžný betonový stožár nadzemního vedení NN, které se používají dodnes, vyrábí je třeba:

http://www.slouparna.cz
SW Dobson 254/1200, EQ-6 Pro SS, SW ED 80, SW 70/500, Canon EOS 10D, BDP UV/IR 2", Astronomik UHC profi 1,25", BDP Hyperion 5mm, Plössl 10mm, 20mm, 25mm, Meopta Astro (Hermes-1) 1,25" 6,5mm, 8mm, 13mm, 20mm, dvě modnuté webkamerky a noťásek
Homer

Příspěvek od Homer »

Sloup, ať bude jakýkoliv, se malou flexou nerozřízne a velké diamantové kotouče nejsou levné. Ledaže jej zase někdo za děkuju "půjčí" z firmy a vrátí poněkud ojetější. O ceně jeřábu, pokud bude opravdu potřeba, ani nemluvě. Kulturisti mají stále hlad a ty tři výsledné sloupy bude třeba na konci stejně ošalovat a zhotovit desku pro montáž...I když mne teď napadá, že by to šlo vypálit i ze silné plotny a na kotvy uchytit do jednotl. sloupů...
Proto jsem učinil poznámku, zda tohle řešení vůbec vygeneruje úsporu. Když bude ale vše za "zaplať pánbu", tak to asi něco málo přinese...Osobně, protože jsem povětšinou odkázaný jen na své dvě ruce a v těchto intencích uvažuji, bych přemýšlel spíše o technologii, kterou lze zvládnou jedním či dvěma lidmi.
Chef

Příspěvek od Chef »

Tak já si to ještě rozmyslím.
Nejdřív se zajedu podívat na ten sloup, abych věděl, co je to vůbec zač a pak se uvidí.
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Pro Chef,
tady máš inspiračku z Hrusic :), byl jsem se tam loni podívat. Stavěl pan Sejk, použil právě tři sloupy od vedení NN. Je vysoká kolem 6m.
Už to tady kdysi bylo, ale přece, když tam jsou ty sloupy ;).

http://toulavakamera.ct24.cz/article.asp?article_id=601
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Chef

Příspěvek od Chef »

Pro Chef,
tady máš inspiračku z Hrusic :), byl jsem se tam loni podívat. Stavěl pan Sejk, použil právě tři sloupy od vedení NN. Je vysoká kolem 6m.
Už to tady kdysi bylo, ale přece, když tam jsou ty sloupy ;).

http://toulavakamera.ct24.cz/article.asp?article_id=601

Jo to už jsem viděl.
Takhle vysoký by se mi to taky líbilo, jen bych k tomu potřebovat pořádný sloup na montáž.
Homer

Příspěvek od Homer »

Především bych se pana Sejka dotázal, jak se ta konstrukce chová,jak se mu pozoruje či fotografuje a zda u toho může dýchat :-).
Ale třeba to má nějak vychytané.
janek950

Příspěvek od janek950 »

Možná znalci znají - byv v Polsku, narazil jsem na informace o firmě vyrábějící laminátové, plně robotizované 3-m kopule, v ceně kolem 100kKč. Třeba se to někomu bude hodit a tak pokud to někoho zaujme, více najde >>ZDE<<.

mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Zdravím,

rád bych se Vás zeptal, poprosil o radu ohledně osvětlení v pozorovatelnách. Klasické světlo, lampa, byť červená, mi nevyhovuje. Zabrouzdal jsem tedy po internetu a nalezl jsem LED svítící pásky, které by se mi hodily. Něco podobného mají na hvězdárně v Úpici a hodně se mi to líbí. Je to decentní a dají se s tím osvětlit i přístupové prostory (žebřík/cesta). Jen mě trápí cena, 20kč za 5cm - tzn. 500,-/metr. Nevhodný je i počet diod, 3ks na 5cm. Stačil by mi mnohem menší počet. Neznáte něco levnějšího nebo třeba pásku do které bych si potřebný počet napájel sám?

Díky za informace
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
Odpovědět