Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Nejvyšší bod montáže je zároveň s trámem po kterém jezdí střecha, docela mi to vyhovuje. Jednou jsem tam již fotil a nebyl s tím žádný problém, mohl jsem okolo v klidu chodit a dalekohledy jsem prakticky nevnímal.

Pokud je těch 1,6m moc, asi bych to vyřešil tak, že ten beton protáhnu s určitou rezervou skrze podlahu do trochu větší výšky, ono je tam místa i tak dost, zůžení nebude zase tak veliké. Zítra ho změřím.
Web: http://www.space-walk.info
Technika: FSQ85ED, SW70/500,15×70, QHY9,QHY8L Color,QHY5,
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
Cloud: DropBox
stana

Příspěvek od stana »

Ještě mě napadá, zda při betonáži toho středního dílu tam nenastrkat nějak symetricky husí krky třeba 50 mm průměru kvůli odlehčení a ať tam nemusíš narvat tolik betonu...
Na tom PDF to vypadá dost mohutně ten průměr..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nejvyšší bod montáže je zároveň s trámem po kterém jezdí střecha, docela mi to vyhovuje. Jednou jsem tam již fotil a nebyl s tím žádný problém, mohl jsem okolo v klidu chodit a dalekohledy jsem prakticky nevnímal.

Pokud je těch 1,6m moc, asi bych to vyřešil tak, že ten beton protáhnu s určitou rezervou skrze podlahu do trochu větší výšky, ono je tam místa i tak dost, zůžení nebude zase tak veliké. Zítra ho změřím.
Podle mne je hlavně důležité, jak bude trubka ukotvena do toho betonu. To mnou navrhované přišrouvání za navařenou patku je při takovéto délce asi již nedostatečné. Osobně jsem počítal s trubkou tak do 0.75m Ale 1.6 až 1.7m pouze přišroubované za patky ke svorníkům koukajícím z betonu s EQ6-kou a dvěma dalekohledy a protizávažími nahoře, z toho mám strach. V tom případě, pokud to nechceš zkracovat, bych to asi udělal jak to ukázal Milan. Trubku s nějakými patkami připevnit na tu tlustší část sloupu pod úrovní podlahy, nejlépe na ty svorníky zalité do betonu, a pak to celé vylít betonem v menším průměru skrz otvor v podlaze. Tedy trubka délky co píšeš, s nějakými patkami a výztužemi, bude zalitá v betonu. Koukat bude jen ten 1.5m nad beton a podlahu. Nedělej to tak, že zvedneš jenom beton, a trubka (kratší o ten beton) zase bude přišroubovaná navrchu. Zalité to bude o dost lepší. Ta navrhovaná deska na svornících, s navařenou trubkou, při takové délce už bude pružit. Nezapomeň, že setrvačné momenty rostou s kvadrátem vzdálenosti hmoty od toho vetknutí. Myslím, že úplně k obzoru stejně nikdy fotit nebudeš. možná bych to o kousek zkrátil, tak 1.2m

No, stejně mám strach, že to bude při této délce kmitat, když bude víc foukat

Bohužel ve stávajícím řešení s tím asi už nic lepšího vymyslet nelze (jako poslední záchrana by mohlo být to ukotvení)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

Děkuji Hamrovi za obrázek - je to to, co jsem popsal ve svém příspěvku výše... Dál bych už nebetonoval a stávající příhradovou konstrukci bych nakresleným způsobem kotvil. Pilíř se dál nebude zatěžovat ve své horní části, nezhorší se ani sedání. Nahoru bych řešil jen onu rouru - dimenzi volit podle doporučení a zkušeností Milana a dalších. Pokládám to v dané situaci za nejlepší řešení...
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Dodavatele trubek jsem dnes snad sehnal, dokonce s nimi máme v práci i nějakou spolupráci.

http://www.nyprohutni.cz/inclupages.php?page=mat_truby5

Ta nejsilnější (219/6,3mm tl.) by mohla být dostatečná ne?

Dnes jsem dostal ještě tip od Habla, který má sloup stejně vysoký jako já. Už jsme to zde jednou řešili, jedná se o trojúhelníkové vyztužovací profily.

Byly by v kombinaci s přišroubováním/zalitím do betonu (viz. Milanovo foto) ještě něco užitečné pokud by například ze 3-4 stran sahaly do výšky 1/3-1/2 truby? Nebo by to už bylo jedno?

Co se té výšky týče, myslím, že bych to mohl snížit tak max. o 100mm. Zrovna na Severo-východu, kde lukrativní objekty vychází (hlavně jaro-léto), mám nejtemnější oblohu. Nic většího tam snad do vzdálenosti 30km nesvítí. Navíc je tento směr blokovaný lesem - když už se objekt vyhoupne nad stromy, můžu hned fotit, žádný zákal se v té výšce neprojevuje. 

Představuju si to asi takhle (základní rozměry) - betonový základ je d=80cm:
pdfko: http://www.space-walk.info/misc/sloup_2.pdf

A zalité podobně jako to má řešené Milan.
QHY 2"m.FW, 2"L,R,G,B,C,Ha, HEQ5, budka, i7 16gb, SSD&NAS, Nexus S+G.Tab, Wacom 4 L
stana

Příspěvek od stana »

Ta trubka s tou stěnou by měla stačit..Jen se mi furt zdá že proč ten betonový pilíř že Dn 800 mm?
To už máš jak studniční skruž..
Dn 600 by měla stačit..
Jinak "slušná raketa"... ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Homer

Příspěvek od Homer »

A proč vůbec pořád ten beton ?
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Ta trubka s tou stěnou by měla stačit..Jen se mi furt zdá že proč ten betonový pilíř že Dn 800 mm?
To už máš jak studniční skruž..
Dn 600 by měla stačit..Tenhle průměr je už hotový dole, nicméně pokud bych to protahoval trochu skrz podlahu, aby ta truba nemusela být tak dlouhá, řekněme 200mm abych zachoval přibližně výšku dalekohledů, musel bych to určitě zůžit. Tuším, že 600mm by se mezi trámy vešlo. Pokud bych snížil požadavek na výšku o 100mm, zvýšil beton těsně nad podlahu (+200mm). dostal bych se na délku truby 1,2m nad betonem.
stana

Příspěvek od stana »

Bych tu raketu ukotvil hned na patku a do úrovně stropu na ni navlékl husí krk 500 mm a mezi trubkou a husím krkem vybetonoval s vloženou konstrukční armaturou..
Nebo ukotvil teda na to, co už máš vybetonované..
Na nějakou příhradovinu bych se vykašlal..
Jestli je to celé nad zem dlouhé 3 metry a polovina je na tu výšku už vybetonovaná, tak dál už ten zbytek bych nechal tu 219/6,5 trubku s těma křidélkama..Zas ale nepřeháněl bych do, ať o to nepackuješ..Stačí kratší náběhy..
stana

Příspěvek od stana »

Tenhle průměr je už hotový dole, nicméně pokud bych to protahoval trochu skrz podlahu, aby ta truba nemusela být tak dlouhá, řekněme 200mm abych zachoval přibližně výšku dalekohledů, musel bych to určitě zůžit. Tuším, že 600mm by se mezi trámy vešlo. Pokud bych snížil požadavek na výšku o 100mm, zvýšil beton těsně nad podlahu (+200mm). dostal bych se na délku truby 1,2m nad betonem.Zůžit u horního konce by nebylo od věci..Pod podlahou to nemusí mít 800 mm..!

Jen škoda, že jsi to nezaložil tu patku trochu hlouběji..Snad to máš aspoň v nezámrzné hloubce a v díře nebyla spodní voda a není to na nějakých spraších či jílech..
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Ty  přivařené trojúheníkové vzpěry jsou  zbytečně dlouhé - to již postrádá smysl. Nechal bych je 45°, maximálně do 60°.

Dimenze u mého pilíře jsou :
- průměr betonu nad podlahou: 45 cm
- výška betonu nad podlahou : 10 cm
- volná délka trubky  nad betonem  : 120 cm
- průměr trubky : 160 mm
- tlouštka stěny trubky : 5 mm
- výška kříže montáže nad podlahou : 160 cm
- výška spodku štěrbiny nad podlahou : 160 cm

Dimenze trubky bohatě postačují pro montáž EQ 6 a Newton 200/1000
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
honza.ho

Příspěvek od honza.ho »

Díky moc ...
stana

Příspěvek od stana »

Ohledně založení..Jestli ta patka má 1 x 1 m a únosnost základové spáry-zeminy je kolem 2 kg/cm2 a není spára namáháma nějakou excentricitou/není to reklamní bilboard a plachta do které se opře vichřice/ a lze uvažovat centrické zatížení, tak by to na únosnost i s tím betonem neměl být problém..Kolik si to časem sedne je snad jedno...Když střelím od pasu 1 kubík betonu v zemi a dva nad zemí, tak ta legrace váží i s rezervou 9 tun a únosnost metru x metru patky je při 2 kg/cm2 20 tun...Takže i s nějakou sračkozemí s únosností 1 kg/cm2 by to nemělo být problém...Jestli je základová půda nějaká fakt na figu a teda zvodnělý jíl nebo spraš s kolísavou hladinou spodní vody a únosnost nějakých 0,5 kg/cm2, tak to poznáš a big problem!!
;D
Homer

Příspěvek od Homer »

To je to, co je těžko prognózovat. Jedna věc je únosnost zeminy teď v aktuálním stavu, jiná věc je po dluhodobějším dešti, suchu či případně blízké zapomenuté kanalizace či drenáže, která sákne. V okolí jsou stavby  - já jsem se s takovými případy v praxi setkal...Takhle nabetonovaný pilíř to pak nebude mít lehké. Ale prosím, čerty na zeď nechci malovat - jen tak vzpomínám, co jsem už viděl .
Homer

Příspěvek od Homer »

Dal jsem si práci a podval se do hloubky tohoto vlákna na fotografie honzy.ho ze stavby pozorovatelny. Sloup je založen jako kruhový s d=800 mm. Tedy při celkové výšce sloupu 4 m (vč. podzemní části bude základová spára zatížena cca 0,9 kg/cm2.  Pokud by mělo zvítězit další betonování, podíval bych se, zda zdivo sousední kůlny nevykazuje trhliny způsobené nestejnoměrným sedáním-obvykle to bývá v blízkosti rohů (porušené svody či geigery,kolena a šachtice kanalizace, nebo středy zdí (stavba je zložena na podloží, které má v různých místech různou únosnost. Negativní vliv přitížení základové spáry patky od sousedního základu kůlny lze doufejme vyloučit...
Taky by chtělo zavzpomínat na kvalitu zeminy při kopání základu.
Odpovědět