Něž jsem dopsal svůj sáhodlouhý článek, koukám, že Michal.b už reagoval

. Takže tohle jsem spisoval já.
Myslím, že chápu o co Aladinovi jde. Taky se chystám splácat na zahradě hvězdárničku. Vím, že podmínky na zahradě nejsou ideální, ale předpokládám obdobně, že stěny odcloní přímý svit pouličního osvětlení. Zatím ho na noc vypínají (doufám, že tomu bude i nadále). Je to loterie, někdy ho vypnou ve 22hod, někdy, ale taky vůbec? Nerozumím tomu,ale občas jede celou noc, je to naštěstí ojediněle. Právě i když ta lampa svítí a já jsem schovaný za nějakou zástěnou, tak to tak nějak jde. Pořád jsem na tom o X procent líp než někde ve městě. Jsem sice uprostřed vsi, ale pokud v okolních RD neponocujou a nesvítí tak to je ucházející.
Co se týká toho průměru, myslím si, že pro klasický střední dobson (mám 250) by stačily 2m. S výhledem do budoucna spíš uvažuju ale o 2,4m, kdybych jednou šel do té ještě relativně dostupné 400vky.
Takže u té ohrady, kde to není tak stavebně náročné bych šel minimálně na ty 2m a není asi problém trochu na průměru přidat.
Ono postavit pozorovatelnu jinde dost dobře nejde, člověk by musel mít pozemek, zajistit to pořádně proti zloději atd. Taky když by tam musel jet není to ono, prostě přejít z domu 20m do pozorovatelny je o něčem jiném. Takže podle mě musí člověk skousnout holt to trochu horší oblohu a postavit to na zahradě. Nějaké představy začínám mít v hlavě porovnané, ale vidím to asi na dvouletou akci. Půjde-li to letos udělat základy a podkladní beton a pak na téhle rovné ploše připravit v rozloženém stavu otočnou střechu, chci ji dělat ve dřevě (takové smontovatelné rámy) a příští rok vyzdít stěny a smontovat střechu na místě. Vše vymýšlím tak, abych to zvládnul sám bez firmy a hlavně jednomužně (rodina samý baby :-/).
VEDE MĚ K TOMU HLAVNĚ TO, ABYCH TAM MOHL MÍT DALEKOHLED NATRVALO a nemusel to tahat pořád ven, zvlášť v zimě. I když po zimě letošní uvažuju, jestli ty dalekohledy vůbec k něčemu mám

.
Kdyby bylo normální počasí, tak bych to sem asi zatím nedával, ale vzhledem k tomu hnusu člověku nezbejvá než snít a plánovat

!!!
Myslím, že je z toho trochu poznat, kde jsem nabral "VZOR"

, ono oproti kopuli, která se mi sice líbí víc, je to výrobně jednodušší, aspoň doufám!!!