Stavěl jsem hvězdárnu, domeček

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Duk

Příspěvek od Duk »

To Brat:

Ta Tvoje navrhovaná  hydroizolace tam nebude mít za mák význam (škoda financí)
 Hloubka záleží na tom, co je v zemi, takže pokud tam nemáš vyloženě jílovinu apod., je ta nezámrzná zbytečně hluboko
 Nepochopil jsem, jak si myslel to probetonování, jestli včt. desky, tak to je špatné. Zde je nutno tyto oddilatovat, aby nedocházelo k přenášení otřesů.
 Pokud budeš vkládat ocelovou trubu do betonu, chce to navařit pásovinu pro spojení s betonem. Ale nejeví se mi toto jako ideální řešení (ustavení, svislost apod)
Navrhoval bych štěrkobeton třídy B20.
Poměry Ti písemně mohu zaslat.
To asi tak v krátkosti.
Zdraví  D
brat

Příspěvek od brat »

mkcz napsal: 7) Vysypání roury pískem ?

Kdybys ji vylil betonem s armaturami, potom nemusíš betonovat kolem a nemusíš kopat jámu a stačí Ti vrt o patřičném průměru.

Opravdu by to takto stačilo??? Trochu bych se obával, aby se mi montáž nenakláněla, jak bude pracovat okolní zemina... Kdesi zde na astro-foru jsem četl, že někdo doporučoval vysypat rouru pískem kvůli utlumení vybrací.
Bc. Luboš Brát
Duk

Příspěvek od Duk »

mkcz napsal: 7) Vysypání roury pískem ?

Kdybys ji vylil betonem s armaturami, potom nemusíš betonovat kolem a nemusíš kopat jámu a stačí Ti vrt o patřičném průměru.

To co zde navrhuješ není rozumné řešení, vůbec to neodpovídá vlastnostem zakládání, navíc pokud by to mělo splňovat patřičné parametry, výkopu by se nevyhnul. Veškeré úpravy základové spáry by stejnak musel provést.
Náklady by se nadměrně zvedly použitím velkého profilu ocelové roury.
Jednoduše řečeno, roura by měla pouze význam náhrady bednění.
D
brat

Příspěvek od brat »

Duk napsal: To Brat:
...
 Nepochopil jsem, jak si myslel to probetonování, jestli včt. desky, tak to je špatné. Zde je nutno tyto oddilatovat, aby nedocházelo k přenášení otřesů.
...

Tím vybetonováním okolí jsem myslel vylití a upěchování betonu okolo roury v té jámě. Podlaha nebude s pilířem spojena. Ostatně já při pozorování u dalekohledu nejsem (sedím v obyváku).

Duk napsal: To Brat:

Pokud budeš vkládat ocelovou trubu do betonu, chce to navařit pásovinu pro spojení s betonem. Ale nejeví se mi toto jako ideální řešení (ustavení, svislost apod)
Navrhoval bych štěrkobeton třídy B20.
Poměry Ti písemně mohu zaslat.
To asi tak v krátkosti.
Zdraví D

Ten můj domek je v nedostupné lokalitě na kopci, kam bohužel musím všechen stavební materiál tahat rukama (beton a písek v kýblu). Tak trochu doufám, že tou trubkou ušetřím značné množství betonu (kameny už mám na místě - použiji ty z výkopu jámy).

Bc. Luboš Brát
mkcz
Věk: 58

Příspěvek od mkcz »

brat napsal:

Opravdu by to takto stačilo??? Trochu bych se obával, aby se mi montáž nenakláněla, jak bude pracovat okolní zemina... Kdesi zde na astro-foru jsem četl, že někdo doporučoval vysypat rouru pískem kvůli utlumení vybrací.
Zásadní je tvar a rozvržení hmotnosti pilíře a případného nákladu. A samozřejmě okolní prostředí, mám na mysli okolní půdu nebo co tam je v Tvém případě. Bude-li tam pískovitá půda, tak je jasné, že to stačit nebude (bavím se teď o symetrickém pilíři ve tvaru válce). Bude-li tam těžká půda s tvrdším podložím (jako třeba u mně), potom stačí aby pilíř i se zamýšleným nákladem měl těžiště pod podlahou hvězdárny a zároveň s tím aby byly dvě třetiny jeho celkové délky také pod podlahou hvězdárny a je to.
Nebudeme nyní uvažovat jiné tvary pilíře, které budou posouvat těžiště vlastně téměř libovolně dle možností resp. fantazie tvůrce.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Duk

Příspěvek od Duk »

Pokud budeš používat kámen z výkopu, je nutno řádně očistit od případných zbytků jílu a hlíny.
Je třeba při betonáži provést řádné zavětrování roury s ohledem na kolmost.
Navrhoval bych vyrobit oc. plotnu, dejme tomu čtvercového profilu a tu navařit na spodek roury.
Ideální by bylo plotnu ukotvit do dříve připraveného betonového podkladu přes závitovou tyč na chemickou hmoždinku. Po půlhodince můžeš betonovat do terénu.
D
mkcz

Příspěvek od mkcz »

To Duk:

Zkus si prosím pročíst můj předposlední příspěvek. Podle mne to bude vyhovující. Ale pojďme to klidně rozebrat.

Duk

Příspěvek od Duk »

To mkcz:

Já Ti rozumím jak to myslíš. Ale pokud mám Lubošovi co nejlépe poradit, budu zastávat uložení pilíře ve stylu klasické patky.
To co navrhuješ způsobí zvětšování průměru roury a to vzhledem k současným cenám ocele je finančně náročné.
D.
mkcz

Příspěvek od mkcz »

Duk napsal: To mkcz:

Já Ti rozumím jak to myslíš. Ale pokud mám Lubošovi co nejlépe poradit, budu zastávat uložení pilíře ve stylu klasické patky.
 To co navrhuješ způsobí zvětšování průměru roury a to vzhledem k současným cenám ocele je finančně náročné.
D.
Rozumím. Patka je samozřejmě další možné řešení. A v tom případě bych se přimlouval za její uchycení přes šrouby do připraveného základu. Ale železobetonového a odpovídající síly, jinak by mohl ten základ pod celkovou váhou pilíře + zamýšlený náklad později prasknout a pilíř by začal pracovat.
Habl

Příspěvek od Habl »

Nezapomeň, že chatka je ve svažitém terénu a může dojít u základu chatky nebo i pilíře pod dalekohled k jeho mírnému pohybu a tím pádem i k nutné úpravě zhlaví pilíře a tím i novému ustavování dalekohledu.

Rozhodně by bylo nejlepší dostat se na základovou spáru výkopem (vrtem). Pokud se jedna o krystalické břidlice v podloží (převážná část v Krkonoších) měl by si se dostat raději na kamené podloží.

Pokud v nezámrzné hloubce což je cca 1,40 cm by jsi měl vybetonovat patku ( na roznášecí železobetonovou desku tl 15 cm) s kameny a řádně zhutnit kolem spodní části trubky, nebo jak radil Duk navařit na tu trubku jakési žebro, které by zamezovalo možnému vychýlení od svislice. Samozřejmě, že to žebro by šlo po vrstevnici.Do trubky je lépe vložit armaturu a zabetonovat. Na horní část trubky by jsem
pro kontrolu připevnil krabicovou libelu.
Životnost trubky v zemi lze zvýšit nátěrem gumoasfaltem nad patkou. Pochozí dlažbu raději oddilatovat od trubky.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Duk

Příspěvek od Duk »

To mkcz:

Máš to o čtyři příspěvky výš.

Tzn. v hloubce cca - 1,50m (okolitý teren beru+-0,0m) bych provedl betonový kvádr s rozměry o cca 0,15m širší na každou stranu oproti ocelové plotně, vysoky cca 0,3m, tedy na výšku cca -1,2m.
Zde bude plotna ukotvena přes 4 závitové tyče(v každém rohu) na chem. hmožd. tak, aby navařená truba byla ideálně svíslá.
Ocelová pásovina provařená k rouře bude obetonovana přes štěrkové podloží, frakce cca 32mm a tlouštce cca 0,15-0,20m, až téměř k uvažovanému terénu.
Patku bych zvolil cca 1 x 1m
D.
mkcz

Příspěvek od mkcz »

Habl napsal: Nezapomeň, že chatka je ve svažitém terénu a může dojít u základu chatky nebo i pilíře pod dalekohled k jeho mírnému pohybu a tím pádem i k nutné úpravě zhlaví pilíře a tím i novému ustavování dalekohledu.

Rozhodně by bylo nejlepší dostat se na základovou spáru výkopem (vrtem). Pokud se jedna o kristalické břidlice v podloží (převážná část v Krkonoších) měl by si se dostat raději na kamené podloží.

Pokud v nezámrzné hloubce což je cca 1,40 cm by jsi měl vybetonovat  patku s kameny a řádně zhutnit kolem spodní části trubky, nebo jak radil Duk navařit na tu trubku  jakési žebro, které by zamezovalo možnému vychýlení od svislice. Samozřejmě, že to žebro by šlo po vrstevnici.Do trubky je lépe vložit armaturu a zabetonovat. Na horní část trubky by jsem
pro kontrolu připevnil krabicovou libelu.
Životnost trubky v zemi lze zvýšit nátěrem gumoasfaltem nad patkou. Pochozí dlažbu raději oddilatovat od trubky.

Habl

Nic proti, uváděné skutečnosti nebo argumenty pro to či ono jsou v pořádku. Chtěl bych v té souvislosti předeslat, že k pohybu pilíře již se zátěží dojde zcela určitě. Jde jenom o to, aby byl minimální a jednalo se o "sednutí" a později aby byl již stabilní.
Moje řešení bez patky má výhodu v tom, že je méně pracné, není tak komplikované a gravitace sama se postará o jeho definitivní polohu a v ní již bude zafixován.

S pozdravem mkcz
Duk

Příspěvek od Duk »

To Habl:

Jak moc je svažitý terén, tak to skutečně nemám představu, ale i zde je řešení. Patka se proti terénu vykope a vybetonuje schodovitě, pokud ovšem strmost není větší jak 45°.
D-
mkcz

Příspěvek od mkcz »

To Duk:

To zní samozřejmě dobře a nutně bytelně. Nemám co dodat :).
Duk

Příspěvek od Duk »

To brat:

Asi by bylo vhodné, pokud by jsi uvedl, co tvoří podloží? ( ta krystalická břidlice se mi nějak nezdá)

Jaká je svažitost terénu?

Dík D.
Odpovědět