foto oblohy

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
pana

foto oblohy

Příspěvek od pana »

Mám k dispozici "LIDL" paralaktiku a Prakticu FX 2. Chtěl bych se pokusit o první jednoduché astrofoto oblohy (např. focení souhvězdí).
Točítko rektascenze montáže má na druhém konci ozubené kolo (možná pro připojení motorku) se 140 zuby. Pomocí tohoto kola bych se chtěl pokusit ručně "dotáčet" pohyb země. Zjistil jsem, že jedním otočením dokola se posunu (dle stupnice) o 10 minut. Když jsem to počítal, tak mi to vychází pootočení o jeden zub kola přibližně co 4 vteřiny abych sledoval rotaci země. Myslím tím pootočení o zub vůči rysce, kterou jsem si tam připevnil. Ustavení montáže na polárku uvažuju zhruba podle oka. Dá se s takovýmto nepřesným postupem a základním objektivem 2.8/50 udělat nějaké foto v řádu pár minut ? Fotil bych na černobíly negativ někde na okraji města. Čas expozice je asi na vyzkoušení, ale alespoň zhruba jak dlouho bych měl exponovat aby se mi tam objevilo nějaké to souhvězdí ? Případně bych chtěl vyfotit část mléčné dráhy. Je to tedy s tímto postupem možné ?

Díky za odpovědi
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

foto oblohy

Příspěvek od MMys »

Ano, s f´=50mm objektivem by to neměl být velký problém.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Kunzov

foto oblohy

Příspěvek od Kunzov »

Pokud chces fotit na okraji mesta v radu minut tak se mozna priprav na naoranzovele snimky, ale zalezi jak je to mesto velke.. Mam taky lidla, je to dobrej napad, pokud mas na montazi ten dalekohled, muzes ho s okularem se zamernym krizem pouzit jako pointacni dalekohled. Jemne pohyby to ma...

Co se delky expozice tyce, zalezi zase co pouzijes za film (chce to minimalne 200 ASA, spise 400 ASA), ale na nejake souhvezdi s hvezdama co bys videl treba v trideru staci par desitek sekund.
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
pana

foto oblohy

Příspěvek od pana »

Radek napsal: Pokud chces fotit na okraji mesta v radu minut tak se mozna priprav na naoranzovele snimky, ale zalezi jak je to mesto velke.. Mam taky lidla, je to dobrej napad, pokud mas na montazi ten dalekohled, muzes ho s okularem se zamernym krizem pouzit jako pointacni dalekohled. Jemne pohyby to ma...

Co se delky expozice tyce, zalezi zase co pouzijes za film (chce to minimalne 200 ASA, spise 400 ASA), ale na nejake souhvezdi s hvezdama co bys videl treba v trideru staci par desitek sekund.Zatím mám na té montáži jen foťák, připevnění obou bych musel nějak vymyslet, ale nevím jestli už by to nebylo na tu montáž hodně.
Kunzov

foto oblohy

Příspěvek od Kunzov »

pana napsal:
Zatím mám na té montáži jen foťák, připevnění obou bych musel nějak vymyslet, ale nevím jestli už by to nebylo na tu montáž hodně.Ta montaz se sice pri praci s jemnymi pohyby trosku chveje a je to videt uz pri malych zvetsenich, ale pokud budes fotit objektivem 50 mm by to melo byt v pohode.
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Miloš Hroch

foto oblohy

Příspěvek od Miloš Hroch »

Co se týká světelného znečištění, musím naprosto souhlasit s Radkem a podotýkám, že slovo naoranžovělé je opravdu slabý výraz. Tuto http://www.fotothing.com/photos/d2e/d2e ... ea_414.jpg fotografii jsem pořídil 50 mm objektivem na ISO200. Je to foceno ze Zvičiny což je kopec asi 7 km od Dvora Králové (město menší velikosti). Jinak souhvězdí při fotografování digitálním fotoaparátem při ISO400 jsou vidět na fotografii už po 8 sec. expozici.
MilAN
Věk: 76

foto oblohy

Příspěvek od MilAN »

200ISO a 5 minut expozice  by nemělo dělat problémy. Rovněž tak  barevný závoj- na černobílém filmu to  tedy bude  jenom závoj - Tě nebude nijak zvlášť rušit, a lze se s ním poměrně slušně  poprat při zpracování. Co hodláš použít za film ? Vyšší citlivosdt je v tomto případě spíš nepřítelem než pomocníkem  - pokud Tě ruší světla , použij 100-200ISO.  A foť  ve větší výšce nad obzorem, kde ta obloha je již rovnoměrně osvětlená, ne jako u obzoru.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
pana

foto oblohy

Příspěvek od pana »

Film zatím nemám žádný. Nejprve jsem uvažoval o filmu s vyšší citlivostí, ale vidím že 200 ISO bude maximum. Lze doporučit nějakou značku filmu, nebo to zde u čb negativu a tohoto druhu focení nehraje příliš roli ? Poprat se se závojem jsi měl namysli už při vyvolávání filmu nějakými hrátky s chemikáliemi, nebo až po naskenování v počítači ?
MilAN
Věk: 76

foto oblohy

Příspěvek od MilAN »

S tím závojem se popereš až při zpracování vyvolaného snímku - dříve to nelze.
Pro astronomické snímky toho na výběr moc není :
1/ špičkový FUJI Neopan Acros 100 : minimální Schwarzschildův jev, jemnozrnný, není však citlivý v oblast H-alfa
2/ KODAK Tmax 200 : poměrně dobře použitelný, není citlivý na H-alfa,
3/ Fomapan 400 : Z materiálů Foma sice nejvyšší Schwarzschildův jev , přesto je však pro delší expozice značně nízký. Poměrně hrubozrný s malým rozlišením, citlivý na H-alfa.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Odpovědět