IC 341

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
Ivan

IC 341

Příspěvek od Ivan »

Kto má skúsenosti z pozorovania IC 341 ?
Pavuk_

IC 341

Příspěvek od Pavuk_ »

Nemam skusenost, ale nasiel som peknu fotku, kde ju pekne vidno: http://www.astrosurf.com/antilhue/machholz+m45.htm

uff, nenasiel som ani jedno pozorvanie v databaze reportov na http://www.visualdeepsky.org/ a ani na
http://groups.yahoo.com/group/amastro/m ... ISO-8859-1

takze je to asi ozaj ducharina. Asi este slabsi ako Witch nebula (IC 2118), ktora je velmi tazka. (myslim ze tazsia ako Barnardov obluk)
michal.b

IC 341

Příspěvek od michal.b »

Tohle se taky da pozorovat? Vzdyt je tak slaba ze neni videt pomalu ani na te fotce Navic je reflexni, takze nepomuzou ani filtry.
Pavuk_

IC 341

Příspěvek od Pavuk_ »

michal.b napsal: Tohle se taky da pozorovat? Vzdyt je tak slaba ze neni videt pomalu ani na te fotce Navic je reflexni, takze nepomuzou ani filtry.
ved to!

Ivan: co pisu v o tom objekte v knihe Night Sky Observers guide ?
Myzer

IC 341

Příspěvek od Myzer »

Tak som sa chvilu snazil pochopit, co to Ivan chce vlastne pozorovat a potom mi to napadlo. No je to naozaj dost tazky objekt a priemer dalekohladu urcite nepomoze. Skor musi byt obloha natolko tmava, aby ta hmlovina dokazala na nej este vyniknut a v tom pripade moze byt aj trieder idealnym pristrojom. Mam informacie, ze podobne reflexne hmloviny su za idealnych podmienok naozaj vidiet. O tom by ti urcite vedel povedat napriklad Dave Riddle, hmlovinovy komplex v Bykovi ma myslim detailne zmaknuty, takze mu mozes napisat. A zaroven si mozes kupit aj letenku na miesto typu Cerro Tololo: http://www.noao.edu/image_gallery/images/d2/02221x.jpg  :)

Ja som sa minuly tyzden pocas inverzie s kamaratom rozhodol vyliezt na jeden kopec v okoli (nic ine nam ani neostavalo) a popozerat sa na nejake tie hmlovinky, o ktorych sa u nas vehementne hovori, ze sa vidiet proste nedaju. ;D Pre dalekohlad to miesto bolo ale nedostupne, takze som mal k dispozicii tri triedre a 2" filtre UHC, H-beta a 1,25" O-III. A to, o com som si kedysi myslel, ze je nemozne, v skutocnosti nie je - videl som severnu cast Barnardovho obluka ako pas dlhy asi styri stupne, na ktoreho vychodnej i zapadnej strane bola obloha proste o nieco tmavsia ako samotna hmlovina.

Myslim si, ze najvacsia chyba aku vacsina ludi robi je domnienka, ze uvidia Barnardov obluk vo velkom dalekohlade. Ale je to presne opacne. Najvacsim problemom pozorovania Barnardovho obluka je, ze nema lahko definovatelne rozhranie a vyzaduje dost velke zorne pole, aby sa dali postrehnut zmeny jeho jasnosti z jedneho okraja na druhy. A na to prave potrebujete trieder, alebo nejaky maly refraktorik vybaveny kvalitnym sirokouhlym okularom so zvacsenim do 20x, zornym polom nad styri stupne a filter H-Beta.

Witch nebula je skutocne tazsia, uz len z toho pohladu, ze je mensia a navyse tiez nema ostre rozhranie a nepomaha filter (trochu Deep-sky). Je vsak takisto dosiahnutelna v triedri, ale u nas asi nie. Poznamka: nikdy nehovor nikdy. :)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Ivan

IC 341

Příspěvek od Ivan »

Zdravím Vás. Myzer, vystihol si to veľmi dobre. Chcel som otvoriť diskusiu o slabých a tým zároveň dosť ignorovaných objektoch, a samozrejme o použitých technikách pozorovania. Hneď po objavení a prelistovaní tejto stránky som si všimol že tu chýbajú reporti IC objektov. Našiel som ich len pri konskej hlave a povedzme si otvorene, že keby sa nejednalo o konskú hlavu asi by boli tiež nepovšimnuté. Zároveň som si všimol, že veľa pozorovateľov je vybavených veľmi dobrou technikou. Počítam, že tých čo kašlú na takéto debaty a tešia sa z dobrej techniky je ešte viac.
Objekty IC sú náročnejšie, ale nie sú neviditeľné. Sám ich mám napozorovaných zo pár desiatok. A vždy ma viac poteší keď vidím niečo na hranici mojich možností, ako keď vidím ľahký, aj keď pekný objekt. Možno si namýšľam, ale na pozorovaní slabých objektov ako keby človek trénoval svoje pozorovacie schopnosti. A potom pri pozorovaní jasnejších mal uľahčenú "prácu". A ešte aby som nezabudol IC 341 je jeden zo " zakliatych " objektov, o ktorom sa prakticky pozorovateľ nedozvie takmer nič. Ani v jednej z mojich kníh, ktoré vlastním a ktoré som uviedol na inom mieste, ho nespomínajú. S pozdravom.
Pavuk_

IC 341

Příspěvek od Pavuk_ »

Ivan napsal: Zdravím Vás. Myzer, vystihol si to veľmi dobre. Chcel som otvoriť diskusiu o slabých a tým zároveň dosť ignorovaných objektoch, a samozrejme o použitých technikách pozorovania. Hneď po objavení a prelistovaní tejto stránky som si všimol že tu chýbajú reporti IC objektov. Našiel som ich len pri konskej hlave a povedzme si otvorene, že keby sa nejednalo o konskú hlavu asi by boli tiež nepovšimnuté. Je ich tu viac (reportov) ... napr. IC1396 volnym okom aj dalekohladom a pod.

Ivan napsal: ... A vždy ma viac poteší keď vidím niečo na hranici mojich možností, ako keď vidím ľahký, aj keď pekný objekt. Možno si namýšľam, ale na pozorovaní slabých objektov ako keby človek trénoval svoje pozorovacie schopnosti. A potom pri pozorovaní jasnejších mal uľahčenú "prácu". ... Mas uplnu pravdu.
Myzer

IC 341

Příspěvek od Myzer »

Ivan napsal: Zdravím Vás. Myzer, vystihol si to veľmi dobre. Chcel som otvoriť diskusiu o slabých a tým zároveň dosť ignorovaných objektoch, a samozrejme o použitých technikách pozorovania. Hneď po objavení a prelistovaní tejto stránky som si všimol že tu chýbajú reporti IC objektov. Našiel som ich len pri konskej hlave a povedzme si otvorene, že keby sa nejednalo o konskú hlavu asi by boli tiež nepovšimnuté.
Ja som chcel naopak naznacit, ze pri deep-sky plati taky vseobecny zaver - cim lepsi priemer tym lepsie (co je pravda). Ale v poslednych mesiacoch sa objavil zaujimavy trend a pozornost sa zacala upriamovat na male kratkoohniskove refraktory, s ktorymi sa da dosiahnut velmi male zvacsenie a zaroven co najvacsie zorne pole. Myslim, ze je to jedina sanca ako uspesne pozorovat objekty ako Barnardov obluk (Sharpless 2-276) alebo Lambda Orionis Ring (to koleso nad Orionom), ktore sa kedysi pokladali za neviditelne. :)

Ivan napsal: Objekty IC sú náročnejšie, ale nie sú neviditeľné. Sám ich mám napozorovaných zo pár desiatok. A vždy ma viac poteší keď vidím niečo na hranici mojich možností, ako keď vidím ľahký, aj keď pekný objekt. Možno si namýšľam, ale na pozorovaní slabých objektov ako keby človek trénoval svoje pozorovacie schopnosti. A potom pri pozorovaní jasnejších mal uľahčenú "prácu". A ešte aby som nezabudol IC 341 je jeden zo " zakliatych " objektov, o ktorom sa prakticky pozorovateľ nedozvie takmer nič. Ani v jednej z mojich kníh, ktoré vlastním a ktoré som uviedol na inom mieste, ho nespomínajú. S pozdravom.
A ake tazke objekty si teda videl? Ja neviem, ale o IC 341 som nenasiel prakticky nic. To si myslis, ze by si ju dokazal u nas odpozorovat? Napriklad v mojom dalekohlade s 19 mm Panoptikom by som mal asi este dost svetle pozadie na to, aby som ju dokazal rozoznat. Pravdu povediac, v Plejadach som rozoznal zatial iba reflexnu hmlovinu NGC 1435, na ostatne som sa nezameral, ale mozem to skusit (NGC 1432, van den Berg 23). Vsetky sa budu prejavovat ako jasnejsie pozadie oblohy rovnomerneho jasu. Tazkym cielom je i napriklad Simeis 147, ale na rozdiel od IC 341 by som mu dal pri velkom dalekohlade + O-III vacsie sance: http://www.mikefleenor.com/halpha2/Sh2- ... min_Ha.jpg

Ivan napsal: Zároveň som si všimol, že veľa pozorovateľov je vybavených veľmi dobrou technikou. Počítam, že tých čo kašlú na takéto debaty a tešia sa z dobrej techniky je ešte viac.

Svet sa preto este nezrutil.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pavuk_

IC 341

Příspěvek od Pavuk_ »

Ivan chcem sa ta opytat:
- pouzivas nejake hmlovinove filtre ? lebo vela s tych hmlovin je tazke vidiet bez nich, a ak aj ano, prakticky bez detailov
- je M33 u teba vidiet volnym okom ? vidno u vas zodiakalne svetlo (ak su na to podmienky) ?

Pozrel som si stare pozorovania a nasiel som este:
Objekt: IC443 Typ: SR Súhvezdie: Gem Výška: kulminacia
Popis objektu:
bez filtru: ani naznak
62x UHC, OIII: slaby podlhovasty fliacik viditelny iba ako slabe zjasnenie, rozmery by som odhadol na 10’x3’ (pozn.:podla katalogu ma IC443 ovela vacsiu rozlohu a nazyva sa tiez Male riasy, po porovnani polohy v atlase medzi hviezdami po pozorovani som zistil, ze som videl iba jej najjasnejsiu cast (cela tvori obluk dlhy cca 50’))

Objekt: Jones-Emberson 1 Typ: PN Súhvezdie: Lyn Výška: blizko zenitu
Popis objektu:
62x UHC: slaby ohraniceny kruh hmly vidielny perifernym videnim, bocnym bocnym videnim mam obcas pocit, ze je to prstenec ale velmi slaby avsak vnutro je vyplnene slabou hmlou
OIII: lepsie definovatelne, ale stale velmi slabe

Objekt: PK 112.9-10.2 Typ: PN Súhvezdie: Cas
Ucil som sa nove pole V630Cas MHVdalek. 15.4mag a v tomto poli je sucasne planetarna hmlovina (Abell 84) PK 112.9-10.2 ma 14.4mag (povrch.jasnost), ktora bola vidiet s OIII filtrom bocnym videnim bez namahy ako zretelne ohranicena velka ploska (ma az 2') pri 114x. Je to najslabsi deepsky objekt, aky som zatial videl (pozn. bez filtra ju nebolo vidiet).

Myzer

IC 341

Příspěvek od Myzer »

michal.b napsal: Tohle se taky da pozorovat? Vzdyt je tak slaba ze neni videt pomalu ani na te fotce ;)
Ked sme uz pri tych slabsich hmlovinach, vizualne pozorovana bola i Sharpless 2-237 (mimochodom sucast Orion-Eridanus Bubble). Skuste ju teda najst na tejto fotke http://canopus.physik.uni-potsdam.de/~a ... abeled.jpg Pomozem vam - nie je tam identifikovana. :)
Odpovědět