Malá hvězdárna

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
Habl

Malá hvězdárna

Příspěvek od Habl »

Ahoj Mata,
velmi pěkně řešená stavba hvězdárny.Kolaudace se jistě
již blíží. Mám jen jeden návrh zkuste stavbu přihlásit jako
stavbu roku na Liptově. Moc hezké, originální.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
ceres

Malá hvězdárna

Příspěvek od ceres »

No vyzera to uz skvelo! Gratulujem!

Otazocka: Dalekohlad je uz vo vnutri?
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
SKYMASTER

Malá hvězdárna

Příspěvek od SKYMASTER »

Az to dostavite, prijedtwe to vylepsit k nam moc hezke a preji mnoho krasnych noci a skvely dalekohled.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

voko napsal: Tak teda klobouk dolů, vypadá to moc hezky! Takže akorát uzávěr kopule, nastříkat fasádu a můžete naplno pozorovat ...  :DAhoj VOKO
díky za uznanie. no ešte sa tam nejaká robota nájde ale prednostne dorobíme vrch,aby sa dal montovať ďalekohľad.
Ahoj Maťa
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Habl napsal: Ahoj Mata,
velmi pěkně řešená stavba hvězdárny.Kolaudace se jistě
již blíží. Mám jen jeden návrh zkuste stavbu přihlásit jako
stavbu roku na Liptově. Moc hezké, originální.
Habl  Ahoj Habl
ďakujeme za uznanie. Podobnú stavbu sme videli s otcom niekde na fotke tak nás napedlo, že k ďalekohľadu by sa to celkom hodilo. Priemer sme pôvodne plánovali okolo 2,5m ale párkrát sme to ´´upgradeovali´´ a nakoniec je z toho toto. Hore je dosť miesta aj na vačší ďalekohľad.dole je obytná miestnosť. Myslím , že pri archiektonických skvostoch z projekčných kancelárií by sa to stratilo takže to radšej nebudeme prihlasovať nikde. Asi aj z toho dôvodu, že sme išli trocha nad výšku na ktorú sme mali povolenie ;).
Ahoj Maťa
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

ceres napsal: No vyzera to uz skvelo! Gratulujem!

Otazocka: Dalekohlad je uz vo vnutri?
Ahoj Ceres
díky za uznanie
Ďalekohľad chceme montovať až po ukončení ´´prašných´´ činností. Predtým by sme vysávačom vyčistili všetko zvnútra. Počítam ešte asi 1-2 týždne . Nemáš to k nám tak ďaleko ,takže ak by si išieľ okolo zastav sa . Možno Ťa to bude inšpirovať a za rok by sme s otcom zavítali k Tebe
Ahoj Maťa
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

SKYMASTER napsal: Az to dostavite, prijedtwe to vylepsit k nam  ;) moc hezke a preji mnoho krasnych noci a skvely dalekohled.Ahoj SKYMASTER
Pozerala som na Tvojej stránke stavbu Tvojej Hvezdárničky a myslím , že moc by sme na tom už nevylepšili. Máš tam všade motory,elektroniku,nejaké riadiace software... :)
Ale mohli by sme Ti to napríklad premalovať ;D,ale niesom si istá, či to môžem rátať za vylepšenie technických parametrov ??? .
Počítaj s našou pozvánkou na ´´kolaudáciu´´
Ahoj Maťa
SKYMASTER

Malá hvězdárna

Příspěvek od SKYMASTER »

Opravdu velmi rad prijedu mozna casem to hodim na zed jako vy, ale to ma zatim cas a jak se znam, tak asi v duchodu.
Celestron CGE1400 SC355mm,Celestron C11GPS SC280mm,Televue TV-NP127 127mm APO FlatField refraktor,SW-80ED 80mm ED refraktor SBIG-ST2000XM CCD kamera, StellaCamII TV kamera, 100mm H-alfa refraktor....
Lightsscope

Malá hvězdárna

Příspěvek od Lightsscope »

Dlouho jsem tady na astrofóru nebyl. Ta hvězdárna je opravdu pěkná. Vyslovuji uznání a gratulaci ;)
mata

Malá hvězdárna

Příspěvek od mata »

Ahojte,
nedávno sme v našej hvezdárni privítali prvú návštevu.Zavítal k nám pán Ján Grečner s pani manželkou.Tešíme sa na ďalšie stretnutie. ;)

koper

Malá hvězdárna

Příspěvek od koper »

Mám tytéž starostiDuk napsal: Bohužel nový stavební zákon, který měl od letošního roku platit, vejde v platnost až od ledna 2007.
 Takže těch zminěných 16m2 je ve skutečnosti pravda, ale ne tak doslova.¨
 Pakliže si vyberete louku, pole (vyjmuté ze ZPF) apod. platí sice 16m2, ALE zmíněná stavba, aby byla vedena jako "drobná stavba" musí kromě zastavěné plochy splňovat výšku a to max. do 4m od stávajícího terénu, musí být max. jednopodlažní (což by neměl být problém), ovšem musí se jednat o stavbu doplňkovou, né hlavní.  Což na vybrané louce (volném prostranství), dost dobře nejde.
Tudíš pokud máte domek a u něho si postavíte kopuli s výše uvedenými parametry, pak můžete podat pouze ohlášku a vyčkat, zda-li Vám příslušný odbor výstavby dá požehnání nebo navrhne místní šetření.
 Bohužel je to tak, já kolem toho lítám od počátku letošního roku a bez územního řízení a stavebního povolení to neobejdu. Pravdou je, že existuje ještě druhá varianta, ale tu nedoporučuji, pokuta může být dost vysoká a navíc kromě ni, Vám mohou nařídit odstranění stavby.
Tak to jen na vysvětlenou, jak to v naší republice funguje ohledně povolování staveb, raději jsem se ani nezmiňoval o orgánech dalších, které je nutno žádat o vyjádření (životní prostředí, krajinný ráz, územní plán obcí apod.)
Každému, kdo do toho chce jít, tak jako já, přeji mnoho zdaru, pevné nervy a štěstí !!!
koper

Malá hvězdárna

Příspěvek od koper »

Já mám pozemek, byť oplocený, vedený na katastru jako trvalý travnatý porost, navíc v tzv regulované zóně, kde stavbu hvězdárny mohu navlíknout jedině na hospodářskou stavbu, tak nevím jak na to. Zatím tam mám maringotku na uskladnění přístrojů. Duk napsal: Je to přesně tak, jak popisuješ, je to zákon, který, jestli si dobře vzpomínám z roku 1976.
Ovšem nadruhou stranu ma tak trochu i pravdu Medvěd, já bohužel zvolil tu nejhorší variantu, a to pole. SÚ v obci, kde hodlám stavět nemají, a tak to vše přechází pod Č.Skalici (bohužel v minulosti měl S.Ú. několik průserů, teď si to nové osazení hlídá), takže je to i oblast od oblasti. HOLD někde to jde jednoduše, někdě o nervy. Jinak navíc ještě pro Medvěda, Oooondřejov tooo nebude, ale hodlám jít do průměru kopule 6m a to po společné konzultaci s J.Drbohlavem (Rtyně v Podkr.).
Jestli jsem se někoho dotkl, zvláště pak Medvěda, tak se dopředu omlouvám, nebylo to tak míněno.
PER ASPERA AD ASTRA    *D*
Duk

Malá hvězdárna

Příspěvek od Duk »

koper napsal: Já mám pozemek, byť oplocený, vedený na katastru jako trvalý travnatý porost, navíc v tzv regulované zóně, kde stavbu hvězdárny mohu navlíknout jedině na hospodářskou stavbu, tak nevím jak na to. Zatím tam mám maringotku na uskladnění přístrojů.

Ahoj,
rád se podělím o nové skutečnosti, zítra
Navíc nejsem si jist, zda-li by nebylo od věci, založit nové téma např." problém s přípravou stavby hvězdárny v ČR"
Zatím
Zdraví Duk
VK

Malá hvězdárna

Příspěvek od VK »

Duk napsal:
Ahoj,
rád se podělím o nové skutečnosti, zítra
Navíc nejsem si jist, zda-li by nebylo od věci, založit nové téma např." problém s přípravou stavby hvězdárny v ČR"
Zatím
Zdraví Duk
Podle mě je vhodné takové téma založit. Stavba vlastní hvězdárny se z hlediska pozemku může stát problémem, právě když si ji chcete postavit tam, kde je to výhodné z hlediska pozorovacích podmínek. Taková místa bývají jako na potvoru "administrativně abnormální". Navíc pokud to chcete mít na kopci a dál od zástavby. nastávají komplikace s přivedením inženýrských sítí. Protože je to daleko.

Taky mě zajímá, jak to kdo řešil, případně, jak se to dnes řeší.

V. K.
Habl

Malá hvězdárna

Příspěvek od Habl »

koper napsal: Já mám pozemek, byť oplocený, vedený na katastru jako trvalý travnatý porost, navíc v tzv regulované zóně, kde stavbu hvězdárny mohu navlíknout jedině na hospodářskou stavbu, tak nevím jak na to. Zatím tam mám maringotku na uskladnění přístrojů.

Pánové,koper,Duk,VK
založil jsem téma "Stavěl jsem hvězdárnu,domeček" a zde již bylo několik příspěvků ke stavbě tohoto zařízení.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět