Roční výkaz o hvězdárně - dělejte své hobby tajně!

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
QQ

Příspěvek od QQ »

Pavel_K napsal: V tomto případě bych to řešil stejně byrokraticky švejkovskou formou. Zaslal bych jim šek na podporu "činnosti" hvězdárny s tím, že polovina "dotace" bude určena na byrokracii a druhá polovina na rozvoj. ;D Bez tohoto příspěvku není v silách "hvězdárny" správně a bez zbytečných průtahů vyplnit požadovaný dotazník.
Pavel
Problém je, aspoň tak jak jsem to ze zákona pochopil já, že ten výkaz je subjekt povinnen vyhotovit bez jakýchkoli nároků na odměnu, podobně jako jsme byli povinni vyplnit sčítací archy při sčítání lidí, bytů a domů. Vychází to ze stejného zákona a zrovna tak by se dalo dopátrat stejných sankcí za nevyplnění.
Risben

Příspěvek od Risben »

QQ napsal:

Problém je, aspoň tak jak jsem to ze zákona pochopil já, že ten výkaz je subjekt povinnen vyhotovit bez jakýchkoli nároků na odměnu, podobně jako jsme byli povinni vyplnit sčítací archy při sčítání lidí, bytů a domů. Vychází to ze stejného zákona a zrovna tak by se dalo dopátrat stejných sankcí za nevyplnění.Akorát, že sčítání lidu od nás ze zákona mají právo vymáhat, ale už nemají právo vymáhat výkaz za můj koníček :).
Risben
New 170/1020 i s paralaktickou montáží, vše vlastní výroba&&Rf WO Megrez 90/621 FD APO, CG-5, HEQ-5 SynScan&&Okuláry Tele Vue, Vixen&&Triedr Celestron SkyMaster 12x60&&Canon 300D
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

QQ napsal:

Vychází to ze stejného zákona a zrovna tak by se dalo dopátrat stejných sankcí za nevyplnění.Nevychází. Pokud to někoho zajímá, je to :
Vyhláška č. 421/2005 Sb
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
QQ

Příspěvek od QQ »

Risben napsal:
Akorát, že sčítání lidu od nás ze zákona mají právo vymáhat, ale už nemají právo vymáhat výkaz za můj koníček :).
Risben

Dle jejich myšlení, oni nevymáhají výkaz za tvůj koníček, ale hvězdárnu, planetárium a pozorovatelnu bez ohledu na zřizovatele (tedy i naprosto soukromou). A všimni si slova "pozorovatelnu".
Celý ten výklad příslušných zákonů a vyhlášek není jednoznačný. NIPOS (nebo ČSÚ, či ministerstvo - kdoví kde byl první popud) to vzali přísněji, my se bráníme výkladem méně přísným. Kdyby se šlo do důsledku, stejně by asi nakonec musel rozhodnout soud.
Komu z vás by se chtělo kvůli tomu soudit? Mě teda ne. Je to pro mne právě ten koníček, a tím odpočinková záležitost. V práci mám byrokracie dost, tak nevím proč bych se s ní měl zabývat ještě při relaxaci.
QQ

Příspěvek od QQ »

MilAN napsal:
Nevychází.  Pokud to někoho zajímá, je to  :
Vyhláška č. 421/2005 Sb

Ale vychází. Četl jsi tu vyhlášku?

Cituji z vyhlášky č. 421/2005 Sb: "Český statistický úřad stanoví podle § 27 písm. b) zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě, ve znění zákona č. 411/2000 Sb., (dále jen „zákon“) k provedení § 10 odst. 1 zákona"

Zákon 89/1995 je zákon o "státní statistické službe". K vidění třeba zde http://www.mvcr.cz/sbirka/1995/sb19-95.pdf
MilAN

Příspěvek od MilAN »

A ty máš hvězdárnu někde registrovanou - tedy jako instituci- někde v seznamech státní správy ? Tedy tak, aby měla nějakou právní formu ? Protože potom je to samozřejmě tvojí povinností.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

to QQ : nejsem právník, takle pouze čtu tu vyhlášku a :

#12, odst.   2  :  sčítání lidu ....... na základě zvláštního zákona

a hlavně
#8  : statistické zjišťování u fyzických osob
- naprosto jednoznačně vyjmenovává, co může zákon vyžadovat
..........................
# = paragraf : nemohu najít v tabulce znaků ??
Habl

Příspěvek od Habl »

QQ napsal:

Problém je, aspoň tak jak jsem to ze zákona pochopil já, že ten výkaz je subjekt povinnen vyhotovit bez jakýchkoli nároků na odměnu, podobně jako jsme byli povinni vyplnit sčítací archy při sčítání lidí, bytů a domů. Vychází to ze stejného zákona a zrovna tak by se dalo dopátrat stejných sankcí za nevyplnění.
Zde jde o povinné vyplnění agendy pro statistické údaje u veřejně prospěšné činnosti. Problém je v tom, že fyzická osoba nebo organizace přihlášená k této činnosti je povinná tyto údaje pravidelně ročně vyplňovat, samozřejmě bez odměny. Majitel by měl míti tzv. statut zařízení s veřejně prospěšnou činností
z obecního nebo městského úřadu. Toto se obcházelo a ještě snad obchází ze seznamů, třeba České astronomické společnosti, která by měla toto hledisko ve svých seznamech zohledňovat.
Konkrétně u mne jsem vlastnil soukromou astronomickou pozorovatelnu. Pokud jsem chtěl tuto pozorovatelnu pojmenovat po význačném profesoru astronomie a libereckém rodákovi už jsem se musel zaregistrovat u magistrátu města a zde již nastaly problémy právě s výkaznictvím. Uhrál jsem to právě na to že město nechtělo doložit statut zařízení.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
QQ

Příspěvek od QQ »

MilAN napsal: to QQ : nejsem právník, takle pouze čtu tu vyhlášku a :

#12, odst.   2  :  sčítání lidu ....... na základě zvláštního zákona

a hlavně
#8  : statistické zjišťování u fyzických osob
- naprosto jednoznačně vyjmenovává, co může zákon vyžadovat
..........................
#  = paragraf : nemohu najít v tabulce znaků  ??
§12 odst. 2 stanoví, že bude prováděno a dále kdy a jak sčítání lidu, domů a bytů a že to bude podle dalšího zákona.

Jinak rozumím, tvým argumentům co by obraně proti tomu výkazu. Ale druhá linie je (a jak si to vykládá ČSÚ+NIPOS s ministerstvem), že zákon 89/1995 Sb., § 10 určí pověřené instituce a ty vyhláškou (v tomto případě č. 421/2005 Sb.) určí jak a kdo bude zpravodajskou jednotkou.

V příloze 2 této vyhlášky se stanoví, že zpravodajské jednotky jsou: Hvězdárny, planetária a astronomické pozorovatelny zřizované organizačními složkami státu, kraji, městy, obcemi a dalšími subjekty.

To znamená, že i fyzická (soukromá osoba) je zřizovatelem pozorovatelny. Evidentně si to tak vykládají, což je vidět z jejich průvodního dopisu z roku 2005. Viz. druhý odstavec http://obrazyramy.cz/public/nipos/pd2005.jpg

Každopádně pokud by jsi se chtěl hájit §8 zákona 89/1995 Sb., tak můžeš, ale stejně jsi povinnen podle § 10 odst. 3 poskytnout aspoň nejaké údaje, což v praxi znamená, že ten jejich výkaz se musí nějak vyplnit, byť tam neuvádět oním zákonem nepožadované (§8 ).

Zkrátka já to vídím, tak, že pokud by NIPOS tvrdohlavě trval na vyplnění, případně na dalších sankcích za nevyplnění (dle zákona), tak by nakonec k tomu soudu muselo dojít. Čemuž já se chci vyhnout. Výklad zákona je prostě v našem případě nejednoznačný.

MilAN

Příspěvek od MilAN »

QQ napsal:

V příloze 2 této vyhlášky se stanoví, že zpravodajské jednotky jsou: Hvězdárny, planetária a astronomické pozorovatelny zřizované organizačními složkami státu, kraji, městy, obcemi a dalšími subjekty.

To znamená, že i fyzická (soukromá osoba) je zřizovatelem pozorovatelny.

Já Ti rozumím. Ale nad tím vším je napsáno : právní subjektivita jednotky - a tu já nemám. Já nemám zřízenou hvězdárnu jako právní subjekt, jako instituci.
( a je to podobné jako s tou knihovnou - každý ji máme doma :budeme ji tedy podle téže vyhlášky vykazovat jako knihovnu ?)
vla

Příspěvek od vla »

Jen drobný dotaz, jak vám dotazník přišel, snad doporučeně, do vlastních rukou atd? Kdysi mě staťák takto několikrát žádal o výkazy činnosti celkem čtyřmi obyčejnými dopisy, kde stupňoval důraz na moji povinnost zaslání, nedostal nic, už je to pár let, asi si našel jinou kořist. (Každopádně preventivně provozuji astronomii zásadně v noci.)
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

To je i můj případ.
QQ

Příspěvek od QQ »

MilAN napsal:
Ale nad tím vším je napsáno : právní subjektivita  jednotky - a tu já nemám.
Každý občan je právní subjekt. Spíš myslím (pokud bychom něco dalšího hledali na obranu), že neodpovídáme účelu statistického zjišťování dat. Viz. příloha 2 k oné vyhlášce http://www.czso.cz/csu/klasifik.nsf/i/k ... (psz_2006)

Dovedeno ad absurdum, ta knihovna by se taky měla podobně vykazovat. Pokud to vyžadují po nás, tak stejným metrem by měli měřit všem  ;D

Každopádně já nic nevyplním! Ať se třeba postaví na hlavu.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

QQ napsal:

Každý občan je právní subjekt. Jasně. Napsal jsem to moc zkratkovitě. Já - jako hvězdárna - ;D = jednotka -nemám právní subjektivitu.
voko

Příspěvek od voko »

Pánové, nejsem právník a považuji celý dotazník za holý nesmysl. Ale kolik takových nesmyslů už naši zákonodárci vyprodukovali...
Mám znění toho zákona k 31. 12. 2005, tzn., že by tam měla být implementována i ta vyhláška. A v tom zákoně se v §10 odst. 3 uvádí, že
"U statistických zjišťování uvedených v programu statistických zjišťování mají zpravodajské jednotky zpravodajskou povinnost".
Pod pojmem zpravodajská jednotka se v §2 písm. i) rozumí:
"právnická osoba, organizační složka státu nebo fyzická osoba, od nichž se požaduje poskytnutí individuálních údajů ve statistickém zjišťování podle tohoto zákona"
Je otázkou, kdo vás, co jste ten dotazník dostali, zařadil do programu statistických zjišťování. Tam bych viděl to jádro pudla - nějaký horlivý úředník prostě potřeboval nějaký zdroj astronomických zařízení a vzal prostě tu stránku z www.astro a byli jste tam rázem zařazeni.
Takže pokud je to tak, jak tomu já rozumím a vysvětluji si to, tak byste asi mohli být i sankcionováni za porušení toho zákona, ale to už by bylo hóóódně přitažené za vlasy :o
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Odpovědět