Kuriozity
Kuriozity
Dušek, Gabzdyl a Hollan v knížce Báječný svět hvězd aneb jak se stát hvězdářem, HaP MK Brno 1996 popisují případ člověka, který ve svých záznamech pozorování uvedl, že pozoruje právě "z jedoucíhorychlíku kdesi za Margecanami" (na Slovensku).
V. K.
V. K.
Kuriozity
VK napsal: ..."z jedoucíhorychlíku kdesi za Margecanami" (na Slovensku).Niečo podobné som zažil tiež:
cestoval som vlakom v hmlistom počasí okolo 15. hod., a práve bola taká hustota hmly, že som pekne videl na kotúč Slnka a - samozrejme voľným okom pozorovateľná škvrna :o
cestoval som vlakom v hmlistom počasí okolo 15. hod., a práve bola taká hustota hmly, že som pekne videl na kotúč Slnka a - samozrejme voľným okom pozorovateľná škvrna :o
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Kuriozity
Ja jsem jednou koukal na meteory z letadla. Bylo to okolo maxima Perseid a zrovna jsem se vracel od more, behem dvouhodinoveho letu jsem jich videl asi 10. Bohuzel, okynka v letadle jsou k jakemukoliv astro-pozorovani naprosto nevhodna :-/
Druha prihoda, shodou okolnosti tez pri perseidach, tentokrat uz na zemi Lezel jsem na lehatku na poli, zakresloval meteory a poslouchal jsem pri tom walkmana. Uz delsi dobu nic neletelo a zacinaly se mi zavirat oci, kdyz se me zmocnil takovy divny pocit, jako by se kolem me neco delo. Tak jsem si sundal sluchatka a podival se za sebe. No a tam se vrtal v zemi divocak. Lekl jsem tak az jsem spadl z lehatka, ale myslim ze chudak divocak se lekl jeste vic, protoze zakvicel a odbehl ;D
Druha prihoda, shodou okolnosti tez pri perseidach, tentokrat uz na zemi Lezel jsem na lehatku na poli, zakresloval meteory a poslouchal jsem pri tom walkmana. Uz delsi dobu nic neletelo a zacinaly se mi zavirat oci, kdyz se me zmocnil takovy divny pocit, jako by se kolem me neco delo. Tak jsem si sundal sluchatka a podival se za sebe. No a tam se vrtal v zemi divocak. Lekl jsem tak az jsem spadl z lehatka, ale myslim ze chudak divocak se lekl jeste vic, protoze zakvicel a odbehl ;D
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Kuriozity
;D ::) chudak divocak hehe.. pekny
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Kuriozity
Koukám meteory z dopravního prostředku, to by šlo ... já jak jel na Leonidy 2002 na Slovensko a za Bratislavou za jízdy se obloha vyjasnila jako když utne, byl jsem tak šťastný, že jsem otevřel okénko a čučel ven. Viděl jsem teda Leonidy ještě za jízdy. Na ten rok 2002 se hezky vzpomíná, bylo to bláznivé rozhodnutí.
Divočák super!
Divočák super!
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Kuriozity
S divovacky mam taky vse zkusenosti, tehdy se to taky tykalo Perseid a taky to bylo na poli, u lesa. Kdyz jsem ho uvidel a uslysel, dal jsem se na utek na myslivecky posed a do rana jsem neslezl Porad dole ve tme neco behalo (mozna nejaka veverka ale strach ma velke oci)
Pozoruju z Oderských vrchů. N 200/1000, R 70/700, CEL 12x70.
Kuriozity
Ahoj, mě se jednou poštěstilo, že jsem vidět na obloze velké pohybující světlo, něvěnoval jsem tomu ale moc velkou pozornost, protože jsem se zabýval odrosováním pointačního dalekohledu. Když se ono světlo přiblížilo, tak jsem zjistil, že je to vrtulník a silným reflektorem prohledává pole pod sebou.Doletěl pomalu až asi 50 metrů ode mne a odletěl směrem k Liberci. Asi za hodinu se to opakovalo, akorát odletěl na druhou stranu.
Když jsem se k ránu vrátil domů, tak jsem ve zprávách slyšel, že uprchly jakýsi trestanci a u M.Boleslavi je také hledali. Druhý den se mi na samotu na pole už moc nechtělo. ;D
Když jsem se k ránu vrátil domů, tak jsem ve zprávách slyšel, že uprchly jakýsi trestanci a u M.Boleslavi je také hledali. Druhý den se mi na samotu na pole už moc nechtělo. ;D
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
Kuriozity
Ja som mal tiez skusenost s policajtmi. Bol som pozorovat na poli za mestom. Ja s bratom a bratrancom sme sli pesi so stolickami a ujo niesol dalekohlad autom. Pri spiatocnej ceste za nami islo auto a strasne pomaly tak sme si mysleli ze sa chcu asi spytat na cestu. Ked vsak auto zastalo a vysiel z neho policajt s nepriestrelnou vestou a samopalom nebolo mi vsetko jedno. Hned sa spytal kde sme boli a odkial mame stolicky (jasne, hned si myslel ze sme boli kradnut ;D ). Bol som jediny ktory sa z nas troch zmohol na par slov tak som mu vysvetlil kde sme boli a ze este ujo nesie dalekohlad na aute. No zrejme nam neverili lebo nas sledovali az domov. Podotykam ze tato udalost sa stala par dni potom ako v nasom meste zadrzali najomneho vraha, ktory mal zabit nejakeho mafiana. Mimochodom pri tom ako zatykali oho vraha som bol tiez. Len si tak ideme z jedneho podniku a vidim ze su tam nejaki chlapici s kuklami. Pretoze nemali uniformy som sa dost bal ze su to len nejaky zlodeji. Az po chvili som zbadal ze mali na chrbte napis Policia. Ked sme boli dost daleko od nich tak mi kamarat hovori ze tam jeden z nich prislapoval dalsieho chlapika. A na druhy den pocuvam v spravach ze v Sali zadrzali najomneho vraha. ;D (fuj, vycerpavajuci prispevok)
Kuriozity
Tohle vzdáleně souvisí s obecnou záležitostí: vztahem astronomů se strátními (regionálními) institucemi. Do určité míry se k této záležitosti vztahuje i téma "ATM neb udělej si sám"/"Malá hvězdáreň" (nedávno založené).
Protože: sice je to poněkud úsměvná historka, ale co vás má co policie podezírat z trestné činnosti, když provozujete astronomii? Astronomie je přece státem podporována (existují astronomické ústavy, učí se na vysokých školách). Existují městské a školní hvězdárny, hvězdárny při domech dětí a mládeže. Skrze partnerství se státem lze získávat peníze na astronomickou činnost.
Zrovna tak, když o vás nikdo neví, může to být v dnešní přebydlené Evropě problém. Vždyť při troše nepříznivých okolností vás ti policajti mohli zatknout a způsobit nemalé problémy.
Zkrátka v dnešní době je vhodné mít ošetřené (možné) vztahy s někým nebo něčím - když to řeknu hodně obecně.
V. K.
P. S.: abyste to pochopili správně: vy jste nic špatného neudělali, ale zkuste si představit následující hypotetickou situaci: co kdyby tam, odkud jste pozorovali, stál oplocený pozemek, na něm menší budova (soukromá, lidová hvězdárna) a vy byste byli v ní. Stoličky byste taky vytáhli ven a po pozorování vrátili dovnitř, ale do té hvězdárny, co by tam stála. Policajti by ani u brány nezazvonili, prostě by jen projeli kolem. A ještě by ta hvězdárna byla v celostátním seznamu hvězdáren. Zkrátka děláte-li totéž, ale na "jiné úrovni", je to stejnými lidmi docela jinak vnímáno, ačkoli je to vlastně totéž.
Příklad: typově obdobná , i když nepříbuzná situace je třeba tato: pracujete u technických služeb města, máte hrabat sníh nebo listí nebo něco podobného. Flákáte-li se a jste jeden člověk, je to hned vidět a vypadá to mnohem hůř, než když totéž dělá např. 5 lidí: ti vypadají, jako by se o něčem důležitém radili, a tedy pracovali. A takhle se to jeví nejen kolemjdoucím, ale částečně i šéfovi. (Ve skutečnosti je to úplně naopak: fláká-li se 5 lidí, vzniká 5x větší škoda, než fláká-li se jen jeden.)
Protože: sice je to poněkud úsměvná historka, ale co vás má co policie podezírat z trestné činnosti, když provozujete astronomii? Astronomie je přece státem podporována (existují astronomické ústavy, učí se na vysokých školách). Existují městské a školní hvězdárny, hvězdárny při domech dětí a mládeže. Skrze partnerství se státem lze získávat peníze na astronomickou činnost.
Zrovna tak, když o vás nikdo neví, může to být v dnešní přebydlené Evropě problém. Vždyť při troše nepříznivých okolností vás ti policajti mohli zatknout a způsobit nemalé problémy.
Zkrátka v dnešní době je vhodné mít ošetřené (možné) vztahy s někým nebo něčím - když to řeknu hodně obecně.
V. K.
P. S.: abyste to pochopili správně: vy jste nic špatného neudělali, ale zkuste si představit následující hypotetickou situaci: co kdyby tam, odkud jste pozorovali, stál oplocený pozemek, na něm menší budova (soukromá, lidová hvězdárna) a vy byste byli v ní. Stoličky byste taky vytáhli ven a po pozorování vrátili dovnitř, ale do té hvězdárny, co by tam stála. Policajti by ani u brány nezazvonili, prostě by jen projeli kolem. A ještě by ta hvězdárna byla v celostátním seznamu hvězdáren. Zkrátka děláte-li totéž, ale na "jiné úrovni", je to stejnými lidmi docela jinak vnímáno, ačkoli je to vlastně totéž.
Příklad: typově obdobná , i když nepříbuzná situace je třeba tato: pracujete u technických služeb města, máte hrabat sníh nebo listí nebo něco podobného. Flákáte-li se a jste jeden člověk, je to hned vidět a vypadá to mnohem hůř, než když totéž dělá např. 5 lidí: ti vypadají, jako by se o něčem důležitém radili, a tedy pracovali. A takhle se to jeví nejen kolemjdoucím, ale částečně i šéfovi. (Ve skutečnosti je to úplně naopak: fláká-li se 5 lidí, vzniká 5x větší škoda, než fláká-li se jen jeden.)
Kuriozity
Nemyslim ze by sa tam dala pozstavit nejaka hvezdarnicka, pretoze je to stale intenzivne vyuzivane pole a navyse to nie je velmi dobre miesto na pozorovanie pre velke svetelne znecistenie (stale hladame lepsie miesto). Ti policajti mi asi neverili preto lebo ked som im povedal ze sme hvezdari, tak videli ze namame teleskop. Mna by skor zaujimalo co robia v takej odlahlej a pokojnej casti mesta po zuby ozbrojeny policajti. ???
Kuriozity
Tasco napsal: Nemyslim ze by sa tam dala pozstavit nejaka hvezdarnicka, pretoze je to stale intenzivne vyuzivane pole a navyse to nie je velmi dobre miesto na pozorovanie pre velke svetelne znecistenie (stale hladame lepsie miesto).
Tak ta hvězdárna může stát na místě, které vhodné je. V tom nevidím problém, to není v tuto chvíli podstatné.
Tasco napsal: Ti policajti mi asi neverili preto lebo ked som im povedal ze sme hvezdari, tak videli ze namame teleskop. Mna by skor zaujimalo co robia v takej odlahlej a pokojnej casti mesta po zuby ozbrojeny policajti. ???
To je pravda. Mohli se někam přesouvat, nebo to byly posily, které přijížděly. Možné je ledacos.
V. K.
Tak ta hvězdárna může stát na místě, které vhodné je. V tom nevidím problém, to není v tuto chvíli podstatné.
Tasco napsal: Ti policajti mi asi neverili preto lebo ked som im povedal ze sme hvezdari, tak videli ze namame teleskop. Mna by skor zaujimalo co robia v takej odlahlej a pokojnej casti mesta po zuby ozbrojeny policajti. ???
To je pravda. Mohli se někam přesouvat, nebo to byly posily, které přijížděly. Možné je ledacos.
V. K.
-
3J
Kuriozity
Tasco napsal: ....... Hned sa spytal kde sme boli a odkial mame stolicky (jasne, hned si myslel ze sme boli kradnut ;D )..... ;D (fuj, vycerpavajuci prispevok)
Pokud mě paměť neklame velice podobnou příhodu vyprávěl páně Grygar ve slavném seriálu mého dětství Okna vesmíru dokořán. Ale tam to končilo osvětovou přednáškou o astronomii pro přítomné orgány.
Nicméně ruku na srdce nevědět nic o astronomii a potkat v noci něko se židlí či lehátkem, také mi bude "podezřelý" a je přeci jenom příjemné vědět, že policie dělá co má
- hlídá bezpečí prostého lidu -
a nefláká se na služebně.
Pokud mě paměť neklame velice podobnou příhodu vyprávěl páně Grygar ve slavném seriálu mého dětství Okna vesmíru dokořán. Ale tam to končilo osvětovou přednáškou o astronomii pro přítomné orgány.
Nicméně ruku na srdce nevědět nic o astronomii a potkat v noci něko se židlí či lehátkem, také mi bude "podezřelý" a je přeci jenom příjemné vědět, že policie dělá co má
- hlídá bezpečí prostého lidu -
a nefláká se na služebně.
- Roman Manak
Kuriozity
Teda jak vidím, tak nejsem ani zdaleka sám, koho policajti podezřívali z nekalé činnosti, když šel z nebo na pozorování. Mě taky jednou zastavili, protože člověk potloukající se ve všední den poblíž půlnoci s něčím velkým (dalekohled) v náručí jim připadal podezřelý Navíc jsem u sebe neměl občanku, z čehož páni policisti neměli radost, ale když jsem jim ukázal něco krásy na obloze, tak mi odpustili 
http://halo.kvalitne.cz&&http://top.astronomie.cz