alex napsal: Vidím, že niektoré veci si musíme vyjasniť:
MiSo veď "laická otázka" nemá nič negatívne. Znamená to len toľko že začiatočnícka, mal som písať "nevinná". Prepáč - ja som za to, aby sa na takéto otázky odpovedalo, veď preto som založil túto tému.
Som rád, že profíci reagujú na amatérov, a napriek takýmto urážkam zotrvám na fóru, radím to aj MiSovi, nech to nevzdá.
Pokiaľ by som totiž mal uznať a hlásiť len skalopevné a overené vedecké hypotézy profesionálov, tak by som sem vôbec nechodil.
Myslím si že veci sú niekedy oveľa jednoduchšie ako sa zdajú
Pekný deň.
To je v pohode
a vďaka za radu.
MiSo
Newton 114/900 &&Trieder 8x21&&Digital Olympus C-5060 Wide zoom&&Kamera Sony 0,8 Mpix
MMys napsal: Ale ono je to s tím ekvivalentním zvětšením stejně celé nesmysl, protože ani toto Tebou uváděné ekvivalentní zvětšení nemůžeš při prezentaci snímku použít, nemůžeš ho nikam do snímku napsat, protože nevíš, jakým způsobem bude ten obrázek pozorován, na jak velkém papíru nebo v jakém měřítku na jak velkém monitoru a z jaké vzdálenosti. Můžeš si to pouze myslet, pro Tvoji okamžitou velikost obrázku a vzdálenost, ze které se na něj zrovna díváš.
Vláďo, proč to tak strašně komplikuješ zaváděním nějakého takového pojmu. Pokud chci uvést pro představu měřítko pro prezentovaný snímek, prostě do něj vložím měřítko (obvykle úsečku) s údajem o její délce v nějaké úhlové míře (u planet nejspíš ") a je to naprosto jednoznačné, ať se na ten snímek dívá kdo chce z jaké vzdálenosti chce. Kdežto pro Tvoje vyjádření musíš ten údaj o ekvivalentním zvětšení doplnit dvěma dalšími údaji: jak velký si ten obrázek má dotyčný udělat a z jaké dálky se na něj má koukat. A navíc, těchto dvojic údajů je nekonečně mnoho.
Není to zase tak hrozné, jak píšeš. Ekvivalentní zvětšení dává informaci o rozlišení obrázku. Sice poněkud "zašifrovanou", ale v zásadě dává. Běžné fotografie malého formátu se pozorují z konvenční pozorovací vzdálenosti (25 cm), obrazovka počítače cca 70 cm. U nástěnných velkých fotografií je to opravdu nejednoznačné. (takhle se to aspoň obvykle přijímá)
Umístit do snímku měřítko (úsečku o velikosti 1' nebo 1" apod.) je pochopitelně to nejlepší, co může někdo udělat. MiSo se ptal, "při jakém zvětšení byla pořízena ta fotografie". Prostě mu odpovídám. A nevidím důvod, proč bychom mu neměli umět odpovědět lépe, než že se "nemá ptát".
Myslím, že z těch příspěvků, které jsem tady napsal, vyplývá, jak to myslím. Jen bych se opakoval.
Když ale vidím, jakou sérii příspěvků jsem pomohl rozpoutat, říkám si, že jsem to raději psát neměl. Ale je na každém, co si z toho vezme.
V. K.
P. S.: mám málo času, proto podrobně čtu jen ty příspěvky, u kterých na první pohled není pochyb, že jsou reakcemi na moje příspěvky. Na některé z těchto příspěvků reaguji.
Proto když na jiné nereaguji, není to tím, že bych se na někoho zlobil, nebo někým pohrdal.
Trochu by som poopravil vyznam slov profesional a amater, ktore sa tu dost casto vyskytuju. Citanim tunajsich prispevkov som dospel k zisteniu, ze (zjednodusene) na tomto fore maju tieto slova nasledovny vyznam:
V skutocnosti ale tieto slova maju uplne iny vyznam, ovela jemnejsi a nedehonestujuci:
profesional = odbornik; ten, co ma cinnost ako svoju profesiu
amater = zanietenec; ten, co ma cinnost ako svoju zalubu
Vpodstatě je to pravda, až na ten detail, že Tebou formulovaná definice profesionála v sobě vlastně obsahuje i Tebou formulovanou definici amatéra.
To nase pomenovanie amatersky astronom vychadza z anglosaskeho zakladu a nie celkom vystihuje vztah nasinca k astronomii. V taliancine su to napriklad "astroamici", teda priatelia astronomie, v rustine je to "ljubitel", teda milovnik astronomie. Oba vyrazy podla mojho nazoru ovela lepsie vystihuju vztah daneho cloveka k astronomii ako jeho zalube.
S tím také souhlasím. Jenom malé doplnění. V němčině se dnes používá výraz "Astronom-Amateur", případně "amateur Astronom". Robert Henseling v knize "Astronomisches Handbuch", Stuttgart 1921 používá výraz "Liebhaber-Astronom" - což je milovník astronomie. Příklon angličtiny k výrazu "amatér" spočívá v typologii a historii angličtiny.
Treba povedat, ze existuje vela amaterov, ktori svoju zalubu robia na profesionalnej urovni, teda vysledky ich prace mozno porovnavat s vysledkami prace tych, ktori sa odboru venuju "na plny uvazok". To je len dobre, ale vobec to neznizuje tych "amaterskych amaterov", ktorych to proste "len" bavi a venuju sa svojmu konicku v ramci svojich moznosti, vedomosti a schopnosti.
To jistě nesnižuje. Ale je nutné takto a jasně jejich úlohu vymezit. A je také žádoucí, aby si i oni sami tuto úlohu uvědomovali. Mám zkušenost, že tomu tak v praxi nemusí být. Řada amatérů (nikoli všichni) jsou polovzdělanci. Polovzdělanec je nejhorší druh člověka: něco už o oboru ví, ale zdaleka ne, co by potřeboval. Myslí si ale, že už ví všechno - neboli má falešnou představu o množství toho, co ještě neví. Proto někdy zaujímá ke skutečné astronomii despekt (měl by mít ale respekt). Situaci může velmi zhoršit, pokud je tento člověk více vzdělán v jiném oboru (zvláště přírodovědném nebo technickém), a/nebo pokud se o astronomii zajímá proto, že si tím léčí mindráky.
Na astronomii je uzasne prave to, ze je tu dost miesta pre vsetkych a v drvivej vacsine je tu priam pravidlom kooperacia medzi tabormi "amaterov" a "profesionalov". Prave preto mam astronomiu tak rad. Bolo by teda velmi prinosne, keby ste vsetci pristupovali ku komunikacii na fore s vedomim, ze najma ten, kto prave teraz odhalil caro nocnej oblohy a chce ju spoznavat detailnejsie, si zasluzi nasu uctu a, ak o to poziada, aj radu tych, ktori sa do tajov oblohy zahlbili uz davnejsie.
Jestli to tak na Slovensku funguje, je to výborné. Mám zjistěno, že v tom, co se v českých zemích za I. republiky a krátce po válce založilo, se na Slovensku dobře pokračuje. Zatímco v českých zemích se to dostalo do určité krize - možná se to z ní zásluhou rozmachu informačních technologii začíná dostávat.
Myslim si, ze akekolvek vyvysovanie sa nad niekoho, kto este nevie alebo nedokazal to co ja, je nemiestne a dava zlu vizitku prave "vyvysujucemu sa".
:-/
S tím nelze než souhlasit. "Povyšovaný ponížení dojde" (nevím zpaměti, který odstavec Bible to je, ale je to v ní)
VK napsal: Vpodstatě je to pravda, až na ten detail, že Tebou formulovaná definice profesionála v sobě vlastně obsahuje i Tebou formulovanou definici amatéra.
To by si ale neveril, ze existuju profesionali (t.j. ludia ziviaci sa astronomiou), ktori NEMAJU tu vlastnost, ze robia astronomiu s laskou...
Nastastie ich je malo...
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Máš pravdu, dopustil jsem se zjednodušení a nepřesnosti - hned se mi to vymstilo, že jsem byl pochopen jinak.
Ten případ, o kterém píšeš, je člověk s profesionálními podmínkami, avšak amatérským přístupem (ve smyslu mých definic, které jsou poněkud jiné, než Ceresovy).
Doporučuji ale o těchto věcech diskutovat dál soukromě - téma, ve kterém jsme, se jmenuje Zväčšenie - pre laikov, tak abychom nebyli popotahováni za odvádění od tématu.
V. K.
P. S.: jo ještě pardon, ten člověk, o kterém píšeš - co přesně dělá? (čím se zabývá nebo kde pracuje?)
Přidám se taky i když jsem pravidelně nechodím texty hltám najednou v kavárně a to jen občas. Můj laický názor a vcelku jednoduchý zní při jakém zvětšení je to foceno. No pokud mám foťák, který je je scopen zvětšovat až desetkrát tak bych měl vědět při jakém zvětšení fotím. Ale je jasné, že fotoaparáty někdy začínají s ohniskem na 28mm některé až na 35mm /po přepočtu/. Pokud jde o velikost obrázku vždy se budu koukat na původní data /tedy opět při jakém zvětšení jsem fotil to už potom nezměním/ i když tady je hodně vše závislé na typu snímače - počet pixelů velikost citlivost atd. je jasné že mám-li data kvalitní bude radost s obrázkem pracovat - t.j. klidně dál zvětšovat pro potřebu monitoru. Dotaz při jakém zvětšení se fotilo zřejmě směřuje na to, aby si dotyčný udělal představu v jaké kvalitě popř. jak kvalitní "technikou" se fotilo. Jinak zvětšovat se dá hodně a musí se to stále dopočítávat a upravovat a výsledek je potom hodně závislý na té prvotině.