Prvním problémem bylo, jak vůbec nafotit Měsíc co nejlépe barevně vyvážený. Jakékoli neparné ujetí do libovolného odstímu spolehlivě překryje jemné odstíny. Zkalibroval jsem nejprve fotoaparát na bílý list papíru, osvícený Měsícem. Ale ani toto nebylo dostačující. Navíc se ukázalo, že je nutné fotit do RAW formátu, protože JPG kompresí vznikají barevné artefakty, které se po vytažení saturece objeví v plné síle. Dalším problémem byl šum fotoaparátu, který po zvýraznění velmi rušil, byť bylo foceno pomocí Canon EOS 20D na 100ASA a šum v původních snímcích byl velmi malý. Bylo tedy nutno složit více expozic.
Nafotil jsem tedy 20 expozic časem 1/160 sec. v ohnisku mého N210/1000 do RAW formátu. Ty jsem následně zkonvertoval do 16bitového TIFFu pomocí CameraRAW s vypnutými veškerými korekcemi, a následně provedl dovyvážení na neutrální průměrnou barvu získanou zprůměrováním celého měsíčního disku. Těchto 20snímků jsem složil a doostřil v Registaxu. Výsledek v pravých barvách vypadá takto (větší verze na klik):
Ve snímku jsou vidět velmi subtilní barevné odstíny.
Po zesílení saturace barev se odstíny ukáží. Tyto odstíny jsou pravděpodobně skutečné, podobný pokus včera, jenom udělaný méně poctivě a trochu jinak dopadl velmi podobně. Odstíny jsou dané složením minerálů na Měsíčním povrchu, pouze jsou silně zvýrazněné.
Máte-li někdo vhodné vybavení, můžete to zkusit také, jsem zvědavý na výsledek