Paradna noc a Barnardov obluk (?)

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
Odpovědět
Myzer

Příspěvek od Myzer »

História sa zopakovala a ja som úplne presne po dvoch rokoch zažil najlepšie podmienky na mojom pozorovacom stanovisku v zimnom období. S úplnou istotou môžem povedať, že na mojom stanovisku bola v noci 25.12.2005 hraničná magnitúda v zenite 6,6. Pri pozorovaní Mliečnej cesty som si v dôsledku toho skoro spomenul na Weinsberger Wald v Rakúsku. Okrem toho sa mi takisto podarilo do zbierky pridať ďalšie dva nové objekty viditeľné voľným okom (Stock 5 a Collinder 464). :)

Neviem síce, čo ste robili v tom čase vy, ale ja už mám prinajmenšom veľké podozrenie, že som videl v triédri (+ UHC) časť Barnardovho oblúka. A ani to až tak nebolelo. Úspešnú noc doplnili objekty v Žirafe a Veľkom voze a pri fantastickom seeingu taká Veľká hmlovina v Orióne (M42) v mojom 250 mm Dobsone použitím 11 mm Naglera s UHC filtrom (+ Barlow 2x = 220-násobné zväčenie) vyplnila celé úchvatné zorné pole a premenila sa na zmes vírov, filamentov, drobných tmavších oblastí a ďalších nepopísateľných detailov. Na konci to všetko zaklincoval parádny pohľad na Saturn.

Viac na mojich opäť funkčných stránkach http://www.astronom.cz/astropo/
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Myzer napsal: História sa zopakovala a ja som úplne presne po dvoch rokoch zažil najlepšie podmienky na mojom pozorovacom stanovisku v zimnom období. S úplnou istotou môžem povedať, že na mojom stanovisku bola v noci 25.12.2005 hraničná magnitúda v zenite 6,6. Pri pozorovaní Mliečnej cesty som si v dôsledku toho skoro spomenul na Weinsberger Wald v Rakúsku. Okrem toho sa mi takisto podarilo do zbierky pridať ďalšie dva nové objekty viditeľné voľným okom (Stock 5 a Collinder 464). :)

Neviem síce, čo ste robili v tom čase vy, ale ja už mám prinajmenšom veľké podozrenie, že som videl v triédri (+ UHC) časť Barnardovho oblúka. A ani to až tak nebolelo. Úspešnú noc doplnili objekty v Žirafe a Veľkom voze a pri fantastickom seeingu taká Veľká hmlovina v Orióne (M42) v mojom 250 mm Dobsone použitím 11 mm Naglera s UHC filtrom (+ Barlow 2x = 220-násobné zväčenie) vyplnila celé úchvatné zorné pole a premenila sa na zmes vírov, filamentov, drobných tmavších oblastí a ďalších nepopísateľných detailov. Na konci to všetko zaklincoval parádny pohľad na Saturn.

Viac na mojich opäť funkčných stránkach http://www.astronom.cz/astropo/Parada. Musela to byt uzasna noc.
Bohuzial bol som v BA, vies vianoce nepustili ;)
Na ten obluk by sa ti zisiel Hbeta. Kontrast medzi tvojim UHC a Hbetou sa neda porovnat.

Ked bude prilezitost, tak ho skusim najst cez 100mm refraktor 17x/3.6st. s Hbeta. Myslim, ze tejto kombinacii nema sancu odolat ak bude MHV aspon 6.5 ;)

K tvojmu clanku na http://www.astronom.cz/astropo/pozorovanie12.htm :
Ta oblast, co mas zakruzkovanu nie je najjasnejsia cas obluku. Podla mna, najvacsia pravdepodobnost na uspech (ak nie jedina moznost u nas) je v casti hornej nad M78, kde sa obluk lomi (tak to pise aj Sue French v Celestial Sampler). Tam je obluk najjasnejsi a v dalekohlade sa javi siroky myslim cca 0.8st.
H beta bude asi podmienkou.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Pavuk_ napsal: Na ten obluk by sa ti zisiel Hbeta. Kontrast medzi tvojim UHC a Hbetou sa neda porovnat.

Ked bude prilezitost, tak ho skusim najst cez 100mm refraktor 17x/3.6st. s Hbeta. Myslim, ze tejto kombinacii nema sancu odolat ak bude MHV aspon 6.5  ;)

K tvojmu clanku na http://www.astronom.cz/astropo/pozorovanie12.htm :
Ta oblast, co mas zakruzkovanu nie je najjasnejsia cas obluku. Podla mna, najvacsia pravdepodobnost na uspech (ak nie jedina moznost u nas) je v casti hornej nad M78, kde sa obluk lomi (tak to pise aj Sue French v Celestial Sampler). Tam je obluk najjasnejsi a v dalekohlade sa javi siroky myslim cca 0.8st.
H beta bude asi podmienkou.
Nepodcenoval by som UHC filter, pretoze rozdiel pri pozorovani s nim a bez je dost podstatny. Severna cast Barnardovho obluku je v pohode v bezfiltrovanom triedri pod tmavou oblohou cela vidiet a myslim si, ze UHC tento rozdiel dokaze dohnat. H-beta bude samozrejme lepsi, ale potreboval by som 2" verziu, pretoze s 1,25" pred okularom sa dost tazko pozera.

Maly RFT bude urcite spravny tah a myslim, ze je to idealny pristroj pre pozorovanie B. obluka. Hlavny problem vo vacsom dalekohlade s malym zornym polom totiz je, ze sa da len velmi tazko postrehnut jeho kontrast z jedneho jeho okraja na druhy.

Sue French nie je jedina, kto obluk videla a podla toho co pises, nema uplnu pravdu. Ja som si precital viac nazorov aj od inych ludi, aby som tam len tak nezametal a je jasne, ze jedna jasna cast je stupen severovychodne od M78, druha v juznej casti vychodne od Alnitaku (a mozno s este kontrastnejsim rozhranim). A s H-beta by bolo urcite vidiet medzi nimi spojenie i u nas.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Myzer napsal:

Nepodcenoval by som UHC filter, pretoze rozdiel pri pozorovani s nim a bez je dost podstatny. Severna cast Barnardovho obluku je v pohode v bezfiltrovanom triedri pod tmavou oblohou cela vidiet a myslim si, ze UHC tento rozdiel dokaze dohnat. H-beta bude samozrejme lepsi, ale potreboval by som 2" verziu, pretoze s 1,25" pred okularom sa dost tazko pozera.

Maly RFT bude urcite spravny tah a myslim, ze je to idealny pristroj pre pozorovanie B. obluka. Hlavny problem vo vacsom dalekohlade s malym zornym polom totiz je, ze sa da len velmi tazko postrehnut jeho kontrast z jedneho jeho okraja na druhy.

Sue French nie je jedina, kto obluk videla a podla toho co pises, nema uplnu pravdu. Ja som si precital viac nazorov aj od inych ludi, aby som tam len tak nezametal a je jasne, ze jedna jasna cast je stupen severovychodne od M78, druha v juznej casti vychodne od Alnitaku (a mozno s este kontrastnejsim rozhranim). A s H-beta by bolo urcite vidiet medzi nimi spojenie i u nas.No nechajme sa prekvapit... uvidime v akej kombinacii ho vlastne uvidime (alebo neuvidime)

Nezabudni na jednu podstatnu vec: UHC Astronomik nie je UHC ako napriklad Lumicon ci Thousand Oaks. Je o nieco sirsi, vidiet to na prvy pohlad pri ich vzajomnom porovnani (vs.Astronomik, ktory ma mensi kontrast oproti Lumiconu). UHC od Astronomiku je svojou sirkou niekde medzi Lumicon DeepSky a Lumicon UHC (alebo Thousand Oaks-su identicke vo viditelnej oblasti spektra).

Myslim si, ze to je dovod preco si vtedy pred rokmi nevidel v Castkovciach Konsku Hlavu. Skratka UHC Astronomik v kombinacii s 250mm dobsonom v nasich podmienkach na nu nema (alebo nie, ked ju clovek este nikdy nevidel a nevie, co si ma vsimat).

Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Barnardov obluk (cast): 19x,Hbeta, zp.3.6st: od hviezdy Zeta Ori, cez M78 a este rovnaku vzdialenost dalej, kusok viac na vychod, nachadzam neohranicene zjasnenie vacsiny zorneho pola, akoby sa hviezdy stratili (skratka bolo ich menej) a pole zalialo nejaky jas (jemne zvysenie, nic velmi vyrazne), o zorne pole dalej toto “zahmlenie” mizne, skusil som to niekolko krat s rovnakym vysledkom, nie je tam vidno ziaden konkretny objekt, akurat to zjasnenie, ktore pokial clovek posuva dalekohlad tam a spat, je postrehnutelne

cely report: http://www.maxmedia.sk/privat/pavuk/poz ... 060320.php
Odpovědět