ČAM - Česká astrofotografie měsíce

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
pepe30

Příspěvek od pepe30 »

kolec -pripájam sa ku gratuláciám,je vidieť že nie nadarmo venuješ veľa času technike ;)
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Gratulujem. Žneš úspechy jedna radosť. Nastavil si laťku veľmi vysoko.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Souhlasim s kinohlavem, že ty barvy nejsou podle mých představ, ale to je na každym, jak si vybere, že se mu to líbí. Rozhodně ale je tam vidět krásná technická práce - ačkoliv jsou někdy autorovy názory na nutné postupy trochu radikální a ne vždy precizně teoreticky podložené, tak se na tom ukazuje, že hlavní je, že to funguje v praxi.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
kolec

Příspěvek od kolec »

Dakujem vsetkym .

Kolec

P.S poslal som sukromnu spravu to Honza
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
novo
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od novo »

Pali ,Konihlav má "naprostou" pravdu.
Technicko-detailne je to neprekonatelné v naších podmienkach. Honza Čamek ti síce vo chvílach svojho odpočinku na Tenerife dýcha na krk, ale to je iná obloha....ale i tak paráda.
Takže "gratulace "a bojím sa toho, že čo nás čaká na budúce. Niečo z IC 405 v HA som už videl....
Ja viem že si tvrdohlavý a tebe sa tvoje fotky páčia , ale Kuuua, pridaj aspoň trocha tej červenej......!!!!!
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Pri týchto dvoch článkoch sa akosi pozabudlo na jeden odstavec. Copy&Paste
http://www.astro.cz/clanek/6077
http://www.astro.cz/clanek/6032

:D

[edit]opravené[/edit]
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jo, do toho jsem se taky před pár dny dostal. Asi za hodinu to tam už nebylo, takže jsem předpokládal, že si toho všimli. ( nebo jsem do toho vlezl odjinud )
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Poslední fotka v ČAM je sice pěkná. Proexponovaná, hezky barevná. Takové se mi líbí, sám bych stěží konkuroval.

Proti Pavlovi nic nemám, že to nepoznal, ale alespoň porota si mohla dát tu práci a všimnout si, že na snímku není Geminida.. sám jsem jednu zachytil a i viděl přímo při vzniku snímku, tak vím, jakým směrem měla letět. (Pořád mám pocit, že na snímku jsou dokonce Geminidy dvě, možná jsme si druhé zrovna jen nevšimli, ale vrtá mi hlavou, zda by se na druhé straně oblohy měly jejich stopy opravdu sbíhat směrem k obzoru vlivem perspektivy, tak tu slabší stopu beru jako neurčenou).

Často se stane, že zaměníme meteor se stopou družice a není lehké vždy odhalit, kdy to opravdu meteor byl, když jsme jej při focení neviděli. Zde bych ale družici tipl na 70+%.

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Bláhově jsem se domníval, že po blamáží s geminidou na vítězném snímku to porota  nějak urovná.
Po 12 dnech je výsledek   ovšem geniální a svědčí nejen o  tom, že nekonečný je nejen vesmír ....

Na titulní straně astro.cz, což je oficiální stránka ČASu, se čtenář v upoutávce na vítěznou fotografii dozví, že tam je kometa a geminida.
Pokud si otevře vítězný snímek  a dostane se na stránku ČAMu,  je u vítězného snímku napsáno, že tam je kometa a meteor. A na konec  pohádkového textu se dozví, že vyhrál  krásný  snímek s kometou a s meteorem či družicí.
Nepoučený čtenář má alespoň jasno. : na tom snímku opravdu něco je  a  astronomie je opravdu tajemná věda  :)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Dal jsem jim týden s tím, že se pak ozvu. Nedostal jsem reakci ani na mail. Naštěstí nemám čas, což je nejlepší lék na řešení podobných věcí. Chyba se stane, ale nemít možnost to ovlivnit je trapné, když už s tím má člověk okrajově něco společného...

Jak na to koukám, asi bude nejlepší, když se při focení budou příště autoři snažit i koukat na oblohu. V opačném případě nechť rozlišují meteory a družice, málokdy to nejde.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Bláhově jsem se domníval, že po blamáží s geminidou na vítězném snímku to porota  nějak urovná.
Po 12 dnech  je výsledek   ovšem geniální a svědčí nejen o  tom, že nekonečný je nejen vesmír ....

Na titulní straně astro.cz, což je oficiální stránka ČASu, se čtenář v upoutávce na vítěznou fotografii dozví, že tam je kometa a geminida.
Pokud si otevře vítězný snímek  a dostane se na stránku ČAMu,  je u vítězného snímku napsáno, že tam je kometa a meteor. A na konec  pohádkového textu se dozví, že vyhrál  krásný  snímek s kometou a s meteorem či družicí.
Nepoučený čtenář má alespoň jasno. : na tom snímku opravdu něco je  a  astronomie je opravdu tajemná věda  :)
;D jsem si to precetl az ted, ale story si pamatuji, taky me to zarazilo...

jinak za pochvalu urcite stoji ta frekvence aktualizace galerie, zatim tam je lednovy kolo a mame zari, bravo, to je prozatim snad rekord.

Ja si nekdy rikam, proc a kdo to vubec dela, kdyz na neco nestacim (seru), tak proc to nedam za ukol nekomu jinymu? ale tahle diskuze je taky "nekonecna" :)
deavi

Příspěvek od deavi »

ČAM už skončila? Koukám poslední snímek červenec 2013, dneska už 10tého a za srpen 2014 pořád nic. Poslední aktualizace galerie v lednu. Žádné vyhlášení astrofotografa roku 2014 taky nic Tak si tak říkám k čemu taková soutěž nesoutěž, když na to každej kašle.
Jsem zvědavej, jestli bude nějaké z mrtvých vstání, hehe...
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Ale neskončila ;)

Galerie - co dodat, prostě to nikdo dlouho nekontroloval a kolega zapoměl. Napravíme.

Astrofotgraf roku (resp. Cena Jinřicha Zemana) jakto nic ? Normálně to proběhlo na Astro.cz, tedy pokud jsi myslel roku 2013. roku 2014 těžko, ten nám jaksi ještě neskončil.

http://www.astro.cz/clanek/6179

Za srpen je zvoleno a tiskovou zprávu s textem mám v mailu. Proč se neobjevila na Astro.cz, zjistím.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
deavi

Příspěvek od deavi »

Ono je to dost nepřehledné, hlavně jsem nikde nenašel, že by astrofotograf roku byl změněn na cenu jindřicha Zemana. Možná by bylo vhodné sfunkčnit různé odkazy tak, aby ukazovaly správně a ne jen na přehled vítězných snímků, mám na mysli odkazy v síni slávy.

Astrofotografa roku jsem samozřejmně myslel za rok 2013 ;)
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Bylo mi sděleno, že jeden z důvodů zpoždění a toho, že se to teď už moc neřeší, je též ten, že se chystá celé astro.cz v novém redakčním systému, s kompletně novým modernějším vzhledem, kam už bude ČAM zakomponovaná, včetně automatického nahrávání a zveřejňování galerie (tedy nebude to tam muset Richard ručně vkládat a přepisovat). Jenom dodavatel celého systému má několikaměsíční zpoždění, takže je v tom teď trochu chaos.

Snad se brzy dočkáme nového astro.cz a vše bude šlapat jak má.

Cenu Jindřicha Zemana s novou plaketkou už dostal loni Bíba Na astro.cz to tenkrát proběhlo, asi jsi to přehlédl.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět