Pekny snimek, ale jiz dalsi tvuj, kde mne prekvapuje celkem IMHO nevhodny orez v nahledu.
Takhle to vypada jako neprilis povedena fotka EDckem s ohniskem okolo pul metru. Kdyz ji mas nadherne sirokou tak ji prezentuj take tak. Ma to rozhodne vetsi naboj...
Omlouvám se všem, vím, že se to takhle mnohým nezamlouvá. Na druhou stranu kdyby se mi to nelíbilo, tak bych to takhle nedělal. Takže se omlouvám, ale to bude asi vše co s tím budu dělat.
To MaG:
Martine já se obávám, že jsem to nepochopil. Zřejmě jsi si dělal legraci, nebo ne. Při Bortle 7 stěží vidíš Mléčnou dráhu to s tebou souhlasím, ale fotit 1min. na ISO 1600 je maximum? To asi ne viď, Já si myslím, že při Bortle 5,5 nemůže být problém natáhnout expozici na 15minut při uvedené citlivosti. Při mnou uvedených podmínkách bych s touto citlivostí také klidně fotil 8 minut, ani bych nemrknul. To na co jsi se možná chtěl zeptat, je proč tedy nefotím delšími časy. Jednoduše EQ5, 200mm objektiv déle než 2 - 3 minuty neudrží. PE udělá svoje.
Rozdíl v délce expozic je. Snímky s krátkou expozicí trpí řadou nedostatků, které se projeví až při zpracování. Přesně by to ale vysvětlil někdo kdo tomu opravdu rozumí, já jen vnímám různé defekty jako tmavé pruhy, menší dynamika, více různého šumu. Prostě na EQ5 fotím abych využil čas a oblohu. Kdybych měl 400mm dobsona jako MMys, tak bych ten čas během focení taky trávil asi užitečněji

.
Pavel Gaugg