Spjujete Vesmír s Bohem?

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Menhunotep

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Menhunotep »

někde jsem zaslechl, že 95% astronomů je věřících, ale nikdo neřekl, v co věří. Když ale nebudu věřit v nic, tak je to taky víra. Věřím, že platí "nic"

ale to je asi zbytečnost to sem psát, to budu zlinčován :bomb: tak se omlouvám :hi:
Elvenking

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Elvenking »

sandor napsal: Já ani nevím, jestli vůbec věřím v boha či bohy (proč by měl tvořit jen jeden?). ....kde bereš jistotu v jednoho jediného boha. Já neřekl že věřím v jediného boha,ani se nepřikláním k určitému náboženství. Pokud věřím na "vyšší" stvoření,tak si pod tím představím např. jinou civilizaci a né jediného boha. ...já sám nejsem křesťan,islámec,budhista,hinduista nebo něco na ten způsob,já prostě v něco věřím,kolikrát nevím ani v co,ale točí se to kolem účelu vesmíru. Minulý týden dávali film "Rudá planeta",posádku tvořil mimo jinné i starší astronaut,který jak sám tvrdil jinému,přešel z vědy do filosofie díky tomu,že prý věda nedokáže odpovědět na všechny otázky. (tento rozhovor vedl s mladším členem posádky) cituji (ne doslovně): "Jednou možná naleznu kámen,na kterém bude napsáno...vyrobeno bohem....vesmír přeci skrývá mnohá tajemství...."

Já sám vědě věřím,ale zase si dokážu připustit,že některé věci možná přijdou sami  :)

Menhunotep: Je to tvůj názor. Já sám bych ale v "nic" věřit nechtěl.....
Zase se opřu o ten film. Jeden,ten z těch mladších členů posádky nadhodil že má pouze svou vědu a že víru nemá...a filosof na to  "Nesed by sis do téhle nevyzkoušené plechovky a neletěl by si takovou dálku...kdyby si neměl alespoň nějakou víru "
I think,therefore i am
T.M.

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od T.M. »

No ja jsem treba v akentete zatrhnul ze verim ze vesmir stvoril buh, protoze mi prijde ze je dost jedno v co clovek veri(Pokud to teda zrovna nejak vazne neohrozuje jeho existenci), proste podle toho jak se zrovna vyspim.

Logika a na ni zavysli nauky pri rozhodovani asi taky nepomuze. Jestli to chapu alespon trochu spravne tak existuje jakasi Gödelova veta o neuplnosti a ta rika ze kazdy logicky system ktery je dost obsahly na to aby pojmul aritmetiku nevyhnutelne obsahuje vyroky ktere v jeho ramci NELZE dokazat.

I takova matematika je tedy zalozena na nedokazatelnych tvrzenich a VIRE (co jineho to muze byt) ve sve axiomy.
A mi vsichni verime (anebo neverime, vyjde to nastejno), ze na nase smysly muze byt spoleh v takovych otazkach jako je vznik vesmiru.

Je zabavny probirat se tou spoustou nazoru at uz tady na Astroforu nebo kdekoliv jinde a uvedomovat si ze vsechny ty myslenky jsou samostatnymi zivymi entitami, se svymi vlastnimi zajmy.

Slysel nekdo o snaze pouzit stary dobry Darwinuv evolucni algoritmus (návod, jak bez pomoci mysli učinit z chaosu řád) k popisu kulturnich jevu jako je treba tahle diskuse? :book: :mad2:
Elvenking

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Elvenking »

T.M. napsal: Slysel nekdo o snaze pouzit stary dobry Darwinuv evolucni algoritmus (návod, jak bez pomoci mysli učinit z chaosu řád) k popisu kulturnich jevu jako je treba tahle diskuse?   :book: :mad2:Tak trochu nechápu, co tím myslíš. Pouč mě ;)
I think,therefore i am
T.M.

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od T.M. »

Jaky ze je ten navod jak vytvorit bez mysli rad z chaosu ? :devil:
Jak ze donutit hmotu sebeorganizovat se do podoby zaniceneho pozorovatele nocni oblohy ? :o

Vezmeme NECO stabilniho, ale ne vecneho.

NECO co dokaze vytvaret kopie sebe sama.Pricemz kopie to nemusy a v zasade ani nesmy byt vzdy verna.
NECO co by se rado takto mnozilo vecne.

Jenze

Zdroju kterych je treba neni dost pro vsechny.
Ktera z kopii toho NECEHO dosahne sveho cile a rozmnozi se a ktera pujde z kola ven ?

Zive organismy, ktere tam dosadil Darwin nejsou to jedine co splnuje tyhle podminky.

Co by to tak jeste mohlo byt ? :hi:
Elvenking

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Elvenking »

Darwinovu vývojovou teorii samozřejmě zastávám díky tomu že je to logické a je to prostě fakt a né domněnka,ale pořád to nevysvětluje velký třesk a zrod samotného vesmíru,pokud vím...
;)
I think,therefore i am
vasek

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od vasek »

sandor napsal: Spojovat boha (bohy) s vesmírem mi připadá násilné vysvětlení pro nás zatím nepochopitelných záležitostí. Je to krok k šamanismu, okultismu a ke zjednodušení, přesto že mnozí vědci jsou věřící, přispívají k poznání lidstva a snaží se pochopit, proč tomu tak je. Leč hledat paralely mezi náboženskými texty a současnou fyzikou mi připadá nesmyslné, dětinské a senilní. Jistě - v těchto textech se odráží historie a dějepisci mohou třeba podle nich datovat aspoň přibližně jejich vznik (vždyť to je historie vývoje lidstva, jeho náhledů na svět ve snaze ho pochopit a ovládnout), ale fyzika (a nejen ta) by měla stát samostatně. Vždyť co tenkrát lidé věděli o fyzice a silách cloumajícími vesmírem (tudíž i námi)? Nezavrhuji věřící, ale násilné vštěpování jejich víry do vědy považuji za zlo, kterému se nevyhne ani velmi vzdělaný člověk.Rozhodně nesouhlasím s tím, že by dnešní věřící vědci prohlašovali nepochopitelné věci za nadpřirozené. Vždyť by tak stáli proti vědě i své víře.
Souhlasím s tím, že násilné vštěpování víry do vědy je špatné, ale stejně tak je podle mě špatné se víře násilně bránit jenom proto, že ji nelze dokázat. Já si myslím, že přijít na to co je Bůh, je stejně nemožné jako vysvětlit Velký třesk.

mamol napsal: Dobrým příkladem je Einstein a mě osobně se jeho styl víry zamlouvá.... Je zajímavé, že především jaderní fyzici přijímají fakt o existenci Boha snáze než biologové nebo geologové. Mě osobně zaujal spor mezi Eisteinem a Bohrem. Eistein se nemohl smířit s tím, že podle Bohra hraje Bůh hru v kostky(což plyne z kvantové mechaniky).
To že mezi fyziky je více věřících, než mezi biology a jinými, rozhodně o něčem svědčí.

T.M. napsal: Slysel nekdo o snaze pouzit stary dobry Darwinuv evolucni algoritmus (návod, jak bez pomoci mysli učinit z chaosu řád) k popisu kulturnich jevu jako je treba tahle diskuse? :book: :mad2:Je zajimave, ze navzdory celkovemu vyvoji vesmirne neusporadanosti podle zakonu entropie, se na nasi Zemi deje presne naopak?
Toť několik myšlenek ovlivněných přečtením výše zmíněné knihy.
Polozil bych takovou matematicko-filozofickou otazku: Kolik bychom potrebovali planet(ve vesmiru) shopnych hostit zivot takovy jako je na nasi Zemi, aby byla solidni pravdepodobnost, ze se alespon na jedne z nich vyvine zivot az do stadia jako na nasi Zemi?
Menhunotep

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Menhunotep »

tak já to zkusim zevšeobecnit:

Věda mi říká, že těch míst, jako je toto, může být ve Vesmíru spoustu.

Víra mi říká, že toto místo je jedinečné.  
:sick2:
vždyť jsme zase na začátku  :-/

Jestliže platí první možnost, tak proč si JEŠTĚ nejsem tak jistej? co se stalo, že věda pořád neví na 100 %?

A jestliže platí druhá možnost, tak proč si tim UŽ  nejsem jistej?  co se stalo, že se víra vytrácí?

Takhle to vypadá, že se přikláním k první možnosti, ale to jen proto, že pochybuju. Ale já pochybuju kvůli té druhé možnosti - tak holt začarovanej kruh. Doufám, že si stihnu vybrat dřív než bude pozdě   :banghead:

koca

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od koca »

Elvenking napsal: Darwinovu vývojovou teorii samozřejmě zastávám díky tomu že je to logické a je to prostě fakt a né domněnka,ale pořád to nevysvětluje velký třesk a zrod samotného vesmíru,pokud vím...
 :)
Logické to může na první pohled vypadat, ale jenom do okamžiku, kdy pronikneš do hloubky a začneš na to nahlížet nezaujatým pohledem. Objevíš stovky nesrovnalostí, zjistíš, že co je nám médii a školským systémem předkládáno jako fakt, je jenom mozaika hypotéz, které jsou násilně složeny do rádoby logického celku. Viz nedávnýdokument BBC Putování s pravěkými lidmi. Ten kdo se v tom neorientuje, tak to vezme jako fakt,a už nepřemýšlí o tom, že to mohlo být jinak.
Jinak bych ohledně evoluční teorie doporučil knihy:
Spor o Darwina - http://www.navrat.cz/book.asp?bookid=22&buy=1

Darwinova černá skříňka - http://www.navrat.cz/book.asp?bookid=21&buy=1

Obě jsem četl, mohu doporučit
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

Podle mě je logické, že nevíme všechno o vesmíru a zákonitostech v něm platících a nikdy to ani nebudeme vědět, neb potenciál lidského mozku není na takové úrovni, aby mohl všechny informace pojmout. A tahat do toho všeho Boha, že on je za všechno odpovědný, to asi nebude ta pravá cesta....jinak lidský potenciál se nejlépe uplatní při rozpoutávání válek za toho kterého Boha, kterého má ta či ona civilizace...případně za Boha Svobody...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

To Elvenking:
Já pouze vycházím z představy mimozemšťanů jako druhu, který se zjevuje v různých létajících nesmyslech a unáší lidi do svých laboratoří, jak jsou UFO stále prezentovány...jinak si samozřejmě myslím, že život existuje i mimo SS, ale na druhé straně, pokud existuje civilizace, která je schopná uskutečňovat mezihvězdné lety, tak ji naše civilizace, která se snaží zahubit sama sebe může zajímat stejně jako nás zajímají červi...taky je rozšlápneme!!! Pokud platí stejné fyzikální zákony a stejné podmínky pro vznik života, tj. život na bázi uhlovodíků, tak potom nevím, proč by se ta civilizace měla chovat jinak než my, tj. nepřátelsky ke všemu živému...v tom případě jsem rád, že tu ještě nejsou....
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Elvenking

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od Elvenking »

Nezbývá mi nic jiného,než s tebou souhlasit. A to jak s UFO tak s Bohem. ...neviděl si teď Na vlastní oči? ...já se musel smát! ty dvě ženský jak jezdili tou skleničkou po tom papíru jako že s někým mluvěj,to bylo fakt :rotflmao: :rotflmao: :rotflmao:

...ovšem jak si říkal s civilizací na bázi uhlovodíků,tak podle mne,kdyby se ta jiná civilizace chovala stejně jako my,tak by určitě chtěli poznat jinou (nás např.),takže by bylo pravděpodobné,že by nejdřív přijeli "v míru" ,pak by to samozřejmě pravděpodobně pokračovalo jako většina objevitelských poznatků (Kolumbus,nejdřív jako přítel,pak kolonizátoři atd.)

Asi je fakt v tuto dobu lepší,že žádné sousedy zatím nemáme. Ale jednou.... ;)
I think,therefore i am
A.K.

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od A.K. »

T.M. napsal:
Je zabavny probirat se tou spoustou nazoru at uz tady na Astroforu nebo kdekoliv jinde a uvedomovat si ze vsechny ty myslenky jsou samostatnymi zivymi  entitami, se svymi vlastnimi zajmy.

Tak jsem si přečetl celou diskuzi podrobně od začátku a to co napsal T.M. se mi zdá jako její dokonalá charakteristika ;)

Všichni jsme něčím ovlivněni, nikdo nedokáže přesně vyjádřit co je bůh. Jediné co může existovat, jsou debaty o tom, jak to může být. Já mam většinou stejný názor jako vy tady. Pokud člověk vnitřně duševně nedospěje, nemůže zjistit pravdu.

Představte si skupinu lidí, která do akvária umistí kolonii mravenců. Vytvoří jim zázemí, prostor pro život - vlastně vesmír mravenců A teď, jestlipak si mravenci dokáží uvědomit, že jejich vesmír vlastně vytvořila nějaká vyspělejší civilizace - lidi ?

Co tim chci říct. Jestli by byla mezi námi a někým "tam nahoře" ať Bohem nebo jinou civilizací taková ohromná propast jako mezi člověkem a mravencem, tak nejsme schopni něco objevit. On (oni) můžou vytvářet vesmír, život ... , a my ho můžem jen využít. Až člověk jednou vyspěje, zjistí jak to je.

A nebo taky kecám :-X Ale kdo by tu takový pocit někdy neměl ;)
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
vasek

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od vasek »

Menhunotep napsal: Víra mi říká, že toto místo je jedinečné.V podstatě  by tvá myšlenka byla správná, kdyby:
Z výkladu Bibli plyne, že naše jedinečnost je existencí tzv. "hříchu". Bible neříká, že jsme ve vesmíru sami. Od některých křesťanů jsem slyšel takový názor: ve vesmíru jsou další civilizace, které se s námi ale nikdy neskontaktují, právě kvůli tomu hříchu. Jsme pro ně takové divadlo, kde sledují co s námi ten  :devil: provádí.
Jak to tak po sobě čtu, tak mi to začíná zavánět nějakým sci-fi.....
koca

Spjujete Vesmír s Bohem?

Příspěvek od koca »

vasek napsal:
V podstatě  by tvá myšlenka byla správná, kdyby:
Z výkladu Bibli plyne, že naše jedinečnost je existencí tzv. "hříchu". Bible neříká, že jsme ve vesmíru sami. Od některých křesťanů jsem slyšel takový názor: ve vesmíru jsou další civilizace, které se s námi ale nikdy neskontaktují, právě kvůli tomu hříchu. Jsme pro ně takové divadlo, kde sledují co s námi ten  :devil: provádí.
Jak to tak po sobě čtu, tak mi to začíná zavánět nějakým sci-fi.....
Nevím jaký výklad jsi četl, ale naše jedinečnost z biblického pohledu je dána jen a jen tím, že jsme byli jako živé bytosti stvořeni Bohem právě na tomto místě ve vesmíru a nikde není psáno, že by stvořil někoho jiného někde jinde(jinak řečeno, Bůh vytvořil právě takové jedinečné podmínky aby život ve formě v jaké tady je, mohl fungovat). Pokud by snad ve vesmíru bylo místo, kde by podmínky byly stejné jako tady, není to podmínkou toho, aby tam existoval život. K tomu je třeba Božího zásahu (podmínky pro život dokážeme dokonale připravit v laboratorních podmínkách, ale samovolný vznik života v jakékoliv formě, byť sebejednodušší ne a ne docílit).
Ten názor jiných křesťanů je velice podivný, ale v Bibli není žádné místo, kde by se mluvilo o mimozemských civilizacích. Možná z toho někteří vyvodili, že když to tam není vysloveně napsáno že ne, tak je možné že tam jsou.
Nemíním tady dělat teologickou přednášku, já jen, abych to uved na správnou míru.
Odpovědět