Podivný kopec u Moravské Třebové

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

MP napsal:
Podobny efekt drive pusobily tzv. "Andelske schody" na stare silnici z Prahy na Dobris. ..
Člověče stejný dojem vlastně vzniká při cestě z Č. Lípy do Nového Boru. Taky tam je taková terasovitá silnice. myslím, že to je optický klam, na kterém někdo chce vydělat. A já mu to v dnešní době i přeju, jen nemást lidi magnetickou silou působící na láhev s vodou..
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Keramx

Příspěvek od Keramx »

...myslím, že to je optický klam, na kterém někdo chce vydělat. A já mu to v dnešní době i přeju... Dost mě mrzí, že jsem ten bezpracný zdroj zisku, tu hromadu pohozeného zlata, vagón diamantů, (či jak to nazvat) nenašel jako první. Nemusel bych zítra ráno brzo vstávat.
zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Shodou okolnosti od MT pochazim :). Dokonce primo z pod toho "zahadneho" kopecka (je tam jedna mala vesnicka, dnes uz vlastne soucast MT). Nic zahadneho jsem ale na nem nepozoroval. Pri posledni navsteve rodicu v MT jsem se schvalne vybavil a vysledek byl jasny. Jde opravdu jen a jen o opticky klam. Celkovy sklon svahu je smerem k MT, ale jsou tam mista, ve kterych se velmi pozvolne meni sklon na opacny (byt velmi maly). Tak tedy - zadna zahada. Jen opticka iluze (a verim e takovych to mist lze nalezt v CR celou radu).
hadacek

Příspěvek od hadacek »

Dotaz: jake bylo vybaveni? Vodovaha?
slavan

Příspěvek od slavan »

MaG napsal:
... myslím, že to je optický klam, na kterém někdo chce vydělat. A já mu to v dnešní době i přeju, jen nemást lidi magnetickou silou působící na láhev s vodou..
Pokud to budeš prezentovat jako optický klam nebo přírodní (nebo krajinnou?) zajímavost, neštěkne po tom ani pes a nevyděláš nic. Abys něco vydělal, musíš z toho udělat magnetickou nebo gravitační anomálii anebo něco ještě tajemnějšího a obalit to rádobyvědeckými žvásty.
Dominik

Příspěvek od Dominik »

Podľa mňa aj keď je skoro isté, že to nie je nejaký zázrak
nemôžeme nič hovoriť keď sme tam neboli. A neviem jak mohli urobiť takúto reportáž(možno ich podplatili ;D) lebo tam nie je nič dobre vidieť a keď by chceli zaujať diváka tak s tých záberov sa to nedá, na tých záberoch neni nič vidieť.
Tek

Příspěvek od Tek »

Takže přátelé já v M.T. bydlím a shrnu to asi takhle:

1) cesta je do kopce, nechápu jak si někdo může myslet, že není, auto prostě couve, protože jede z kopce.

2) to že se to tak může jevit (jako že auto couve do kopce) je optický klam. Vedle je postavená nová komunikace, která ostře stoupá, po té se přijíždí na starou silnici, která je v ukázce a ta už nestoupá tak ostře...jestli to někdo umí vysvětlit líp, ať to zkusí...
Jinak v M.T. bydlím od narození a když se jezdilo po staré, tak o tom "jevu" nikdo nevěděl, což mi připadá naprosto jasný, protože všichni věděli, že prostě na Svitavy se jede do kopce! Tak proč by se to najednou mělo změnit, že?

3) "místní toho chtějí využít" - no tak jsem se málem -píp- smíchy. Místním je to úplně ukradený a téměř nikdo o tom neví a ani to tam nejezdí zkoušet.

4) Místní fyzik (spolužák ještě z gymplu) nejspíš řekl co mu nakukala Nova nebo šíleně moc vařil z vody, protože za ty kecy co tam říká by měl vrátit diplom.

5) Osobně si myslím, že za vším stojí paní Cápalová, protože nevidím žádný důvod, proč by o tom "jevu" měla mluvit koordinátorka projektu Zdravé město a ne třeba nějaký zastupitel případně starosta. Proti paní Cápalové nic nemám ani ji neznám.

6) Jestli se nudí nějaký geodet, ať přiveze nivelák nebo totálku a pak můžeme skočit na škopek a pokecat o hvězdách...

S úctou a s přáním ať berete Novu s r(d)espektem Tek

Dominik

Příspěvek od Dominik »

Niekto by tam mal prísť a položiť tam všetky rôzne predmety rôznej váhy. Napríklad tam položiť 1g závažie a postupne zvyšovať hmotnosť závažia. Je tam veľmi veľa vecí s ktorými by sa dalo experimentovať.

zdenek
Věk: 55

Příspěvek od zdenek »

Tek napsal: Takže přátelé já v M.T. bydlím ... :) Nekdy se ozvi. Jezdim tam pomerne casto. Treba se zname. ::)
Tek napsal:
2) to že se to tak může jevit (jako že auto couve do kopce) je optický klam. Vedle je postavená nová komunikace, která ostře stoupá, ...
Presne to pisu i ja. Jak rikam oko nekdy dokaze kouzelne veci.

Tek napsal:
6) Jestli se nudí nějaký geodet, ať přiveze nivelák nebo totálku ...
Nejsem sice geodet a uz vubec ne nudici, ale presne tomto nadobickem pujcenym z prace jsem to promeroval ja. Stacilo chytit jen par bodu a vse bylo jasne.
hadacek

Příspěvek od hadacek »

Tek napsal: Takže přátelé já v M.T. bydlím a shrnu to asi takhle:

1) cesta je do kopce, nechápu jak si někdo může myslet, že není, auto prostě couve, protože jede z kopce.

2) to že se to tak může jevit (jako že auto couve do kopce) je optický klam. Vedle je postavená nová komunikace, která ostře stoupá, po té se přijíždí na starou silnici, která je v ukázce a ta už nestoupá tak ostře...jestli to někdo umí vysvětlit líp, ať to zkusí...
Jinak v M.T. bydlím od narození a když se jezdilo po staré, tak o tom "jevu" nikdo nevěděl, což mi připadá naprosto jasný, protože všichni věděli, že prostě na Svitavy se jede do kopce! Tak proč by se to najednou mělo změnit, že?

3) "místní toho chtějí využít" - no tak jsem se málem -píp- smíchy. Místním je to úplně ukradený a téměř nikdo o tom neví a ani to tam nejezdí zkoušet.

4) Místní fyzik (spolužák ještě z gymplu) nejspíš řekl co mu nakukala Nova nebo šíleně moc vařil z vody, protože za ty kecy co tam říká by měl vrátit diplom.

6) Jestli se nudí nějaký geodet, ať přiveze nivelák nebo totálku a pak můžeme skočit na škopek a pokecat o hvězdách...

S úctou a s přáním ať berete Novu s r(d)espektem Tek

No hurá konečně se ozval někdo, kdo ví, jak to tam vypadalo předtím, než se postavila ta tlustá silnice. Takže řešení bude v tom, že od MT silnice stoupá mnohem ostřeji, než odbočka na Hřebeč. Rozdíl sklonů pak vytvoří iluzi horizontu při pohledu z odbočky na MT a iluzi "údolí" ve směru opačném. Strmé stoupání na Svitavy pak opticky změní sklon silnice na Hřebeč a člověk v autě má dojem, že couvá "do kopce".

Proč se tím tak zabývám: byl jsem tam a ta iluze je opravdu VELICE sugestivní. Tedy asi pro někoho, kdo to tam vidí poprvé.
hadacek

Příspěvek od hadacek »

Tek napsal:

To je dobře, že o tom v MT nikdo neví ... jsem se bál, že místní sedí poblíž za bukem a válejí se smíchy, jak Pražáci sedí v autě a s udiveným výrazem jedou s kopce :-)))
Jan Horák

Příspěvek od Jan Horák »

ahoj,
jen jeden menší příspěvek do seznamu anomálií. Před lety jsem byl na prázdninách v Benecku. V jedné části obce tam teče potok podél silnice, díky utváření okolního terénu to vypadá, jako by tekl do kopce. Nevím jak vás, ale mě existence takovýchto míst bere mnohem víc než gravitační anomálie.
Honzík
Jan Horák
romi

Příspěvek od romi »

Když jsme u těch anomálií.....
Jedna taková byla ve Frenštátě p/R. Tam ale netekla voda do Kopce - do Kopce tekl jen alkohol. /Ivan Kopec - ředitel Tatry Kopřivnice/ ;D
RoMi
hadacek

Příspěvek od hadacek »

;D ;D ;D

Takže bych diskusi uzavřel: kamarád se na to byl podívat a naprosto objektivně to posoudil tam, že je to optický klam daný vhodným seskupením sklonů silnic.

Ještě by bylo zajímavé zkusit to nějak nasimulovat třeba doma ... že by se podlaha zdála skloněná jinak, než ve skutečnosti.
Jitka.K

Příspěvek od Jitka.K »

Mám dojem že podobnou zprávu jsem už kdysi v televizi viděla ale jednalo se o zprávu z ciziny.Myslím že šlo o Mexiko.Opravdu by mě zajímalo jak to vlastně je!Doufám že to některý pídil zjistí a pro nás línější ( doma sedící ) to na tomto foru uveřejní.
Odpovědět