Hubblova premenna hmlovina

Mlhoviny, hvězdokupy, galaxie, supernovy,...
m.s.

Příspěvek od m.s. »

Dakujem za podrobne informacie - zdroj: The night sky observers guide? - skoro presny preklad ::) Chcel som len povedat ze podmienky mozu mat vplyv na vyzor hmloviny, ma s tym niekto skusenost, videl niekto na vlastne oci zmeny TEJTO hmloviny ktore boli na 100% nezavisle od zmeny podmienok?

(Hmlovina pri Merope sa meni dost podstatne v zavislosti od podmienok - len ako priklad)

Suhlasim s tym ze je to jedna z mala hmlovin ktore sa velmi nelisia od fotografie, a netreba na nu ani extra vynimocne podmienky. Jasna a neprehliadnutelna v 20 cm.
Myzer

Příspěvek od Myzer »

m.s. napsal:

(Hmlovina pri Merope sa meni dost podstatne v zavislosti od podmienok - len ako priklad)

Hmlovina pri Merope sa v ziadnom pripade nemeni (tvar, detaily). Iba sa zhorsuje alebo zlepsuje jej viditelnost v zavislosti od jasu oblohy.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Tak jsem se v minulych dnech konecne dockal jasne oblohy a dostal se i k Hubbleove promenne mlhovine.
Pozoroval jsem na mem stanovisti na Primde 23./24.1. zhruba mezi 23:30 a 2:00 SEČ. Podminky byly opravdu zimni: 50cm snehu, -15°C a mirny vitr. Presto se mi pozorovalo pomerne dobre, kupodivu jsem nemel problemy s namrzanim optiky. Bohuzel, diky snehu a lehkemu oparu byla obloha dost svetla - bortle 5, MHV cca 5.8 a navic naprosto zoufaly seeing 3/10 - pri zvetseni vic nez 50x uz nesly hvezdy dokonale zaostrit.

Nalezeni mlhoviny je pomerne snadne, nachazi se pouze 1° jihozapadne od zname hvezdokupy "Vanocni stromecek" (bohuzel, pri techto podminkach jsem nemel sanci spatrit mlhovinu obklopujici tuto hvezdokupu). Diky sve relativne velke plosne jasnosti je patrna na prvni pohled a da se na ni s uspechem pouzit i silnejsi zvetseni. Tvarem pripomina malou kometu, k cemuz prispiva i oblast kolem hvezdy R Mon, ktera vytvari "jadro". Nejlepe byla videt pri 110x, kdy jsem mohl zretelne rozpoznat jeji vejirovity tvar se dvema "ohony" (uzsi a slabsi smeruje k severovychodu a jasnejsi sirsi k severu). Po nejake dobe jsem si vsimnul naznaku jemnych variaci jasnosti v mlhovine, ale bylo to dost neurcite - pri vetsim zvetseni uz nebylo ve 150ce dost svetla a detail se ztratil. Zkousel jsem taky filtry (broadband deep-sky a UHC), ale nejvice se mi libila nefiltrovana. Deep-sky sice o neco zvysil kontrast mezi jasnou jizni oblasti a okolim, ale zmensila se viditelna severni cast, mlhovina celkove zeslabla a naznaky detailu zmizely. UHC mlhovinu jeste vice zeslabil a ponechal viditelnou pouze jeji nejjasnejsi cast - vzhledem k tomu ze se jedna prevazne o reflexni mlhovinu je takovy vysledek pochopitelny.

Jinak zajimave informace o tomto objektu jsou napriklad zde.
Lukas.m

Příspěvek od Lukas.m »

to Pavuk:pri akom zvacseni si ju hladal??
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Tasco napsal: to Pavuk:pri akom zvacseni si ju hladal??62x pole 1st. mensie zv. (vacsie pole) nemam

tu je kresba, ktora bola zhotovena az po pozorovani (vnutri v teple) na zaklade toho co som si zapamatal (takze nenarokujem si na presnost 1:1 ) nabuduce sa osmelim dufam aj v mraze ::)

28.1.2006 ~22h
dobson 350 f/4.2+MPCC,
zv. 114x, 228x, bez filtra

uputalo ma,ze hmlovina je od hviezdy oddelena malou mederou, zdalo sa mi ze v strede je slabe zjasnenie (pasik)
brat

Příspěvek od brat »

Ahoj, před pár hodinama jsem si k Hubblově proměnné mlhovině a R Mon odskočil a udělal tyhle dvě fotky. Bohužel jsem dodatečně zjistil, že jsem neměl úplně dokonale zaostřeno...

První fotka je 60s expozice RL200/1950 + CCD SBIG ST8+R filtr. Druha je 180s (s autoguidingem).

Čau Luboš
Bc. Luboš Brát
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

Jeje uz sa to rysuje.,,

Ak vyjde pocasie, tak na Astroparty Cerova (ucas je hojna aj mnozstvo techniky) skusime tiez urobit snimku Hubblovej hmloviny. Takze pozeme porovnat...zacina ma to bavit, asi budem zakreslovat taketo "potvory". ;D

Skusal som hladat na internete "cerstvy" snimok, ale nenasiel :(
brat

Příspěvek od brat »

Tak třeba pro srovnání zde je znímek R Mon a mlhovinky z DSS.

http://var.astro.cz/gsg/vsgateway.php?s ... search_now
Bc. Luboš Brát
Pavuk_

Příspěvek od Pavuk_ »

brat napsal: Tak třeba pro srovnání zde je znímek R Mon a mlhovinky z DSS.

http://var.astro.cz/gsg/vsgateway.php?s ... rch_nowDik, ale myslel som aktualny t.j. stary max mesiac (na tej linke som nenasiel, kedy bol exponovany) a hlavne nepreexponovany (tamten je doslova prehuleny a zanikaju jemne struktury). (DSS asi nesolichaju vo Photoshope ;D )
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Pavuk_ napsal:
Skusal som hladat na internete "cerstvy" snimok, ale nenasiel :(
Mozna by mohli prispet mistni astrofotografove ;)
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Bohužel ho nemám. Tak až bude zase jasno, mohu to zkusit.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
ceres

Příspěvek od ceres »

Tu je podrobnejsia analyza zmeny vzhladu R Mon:

http://www.umanitoba.ca/faculties/scien ... torus.html

a tu je animacia zmeny:

Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Keby sa niekto nudil, nieco podobne sa nachadza aj pri znamej hviezde T Tauri a to Hindova premenna hmlovina (NGC 1554-55). Vyvojovo snad suvisi s blizkym molekulovym mrakom v Bykovi. Ta uz ale bude pravdepodobne pre moj dalekohlad nedostupna (a pre vacsinu ostatnych).

Este zaujimavejsi sa javi komplex NGC 6726, 6727, 6729 v Juznej korune. Za tym si ale treba rezervovat letenku:

Oblasť svetlejších a tmavších hmlovín, v blízkosti hviezdy gama CrA, na hraniciach so Strelcom. NGC 6726-27 je v 300 mm ďalekohľade pomerne jasnou reflexnou hmlovinou s hmlistým nepravidelným okrajom. Má dva laloky, juhozápadná odráža svetlo jednej hviezdy 7,2m, severovýchodná odráža svetlo nepravidelnej premennej hviezdy TY Coronae Australis, ktorá mení jasnosť magnitúdy medzi 8,8 a 12,6.

Hneď na juhovýchode leží drobná emisná+reflexná hmlovina NGC 6729 pripomínajúca kométu, ktorá tak ako oveľa známejšia Hubblova premenná hmlovina v Jednorožcovi, mení nepredvídane jasnosť, veľkosť a tvar! V hlave tejto "kométy" totiž leží nepravidelná premenná hviezda R CrA, ktorá mení nečakane svoju jasnosť od 9,5m do 13m. Vo chvoste kométy NGC 6729 leží ďalšia, tentoraz slabšia premenná hviezda T CrA, ktorej jasnosť sa mení v rozpätí 11,7-13,5m.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Odpovědět