Podivný kopec u Moravské Třebové

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
hadacek

Příspěvek od hadacek »

Viz internetovy portal televize Nova, odkaz "Archiv". Jak to tam ukazují, tak to tam je. Co vy na to?
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

hadacek napsal: Viz internetovy portal televize Nova, odkaz "Archiv". Jak to tam ukazují, tak to tam je. Co vy na to?
Kde přesně v tom Archivu to je
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
hadacek

Příspěvek od hadacek »

Aha ... to jsem neuvedl ...:) je to na

http://www.nova.cz/tvarchiv/

a hlavně datum: 4.12.05, heslo Nevysvětlitelný úkaz.
LbA

Příspěvek od LbA »

hadacek napsal: Aha ... to jsem neuvedl ...:) je to na

http://www.nova.cz/tvarchiv/

a hlavně datum: 4.12.05, heslo Nevysvětlitelný úkaz.
Tak toto video nema chybu :)
http://www.nova.cz/tvarchiv/video/?video=35883
Až na to, že z tohto záznamu nejak nieje jasné, žeby sa veci kotúľali do kopca...Ja si kameru ponakláňam pri nahrávaní ako len chcem...
Ide o to, či to nieje len "zdanlivý kopec", čiže sa nám zdá, že stúpame do kopca, ale nadmorska výška klesa ...
Stačí sa len poriadne poobzerať po okolí, nájdete určite veľa takých "kopcov" ;)
hadacek

Příspěvek od hadacek »

:-) ano, vela takych kopcov najdem ... ale problem je, ze ja tam byl a nebyl jsem schopen ten opticky klam rozeznat a odhalit. Na tom videu je realita, nikdo nic nenaklapel. To je prave to, co me desi Auto mi jelo samo od sebe do kopce ... :o
LbA

Příspěvek od LbA »

hadacek napsal: ano, vela takych kopcov najdem ... ale problem je, ze ja tam byl a nebyl jsem schopen ten opticky klam rozeznat a odhalit. Na tom videu je realita, nikdo nic nenaklapel. To je prave to, co me desi Auto mi jelo samo od sebe do kopce ... :o
S odhalením tohto javu pomôže GPS a presne meranie nadmorskej výšky. určite klesá a tým pádom sa telesá kotúľaju dole kopcom aj keď nám sa zdá, že sa kotúľaju hore kopcom. Nehľadal by som za tým čary a nadprirodzené javy... :)
hadacek

Příspěvek od hadacek »

:-))))) presne takhle jsem uvazoval take. Dokonce jsem si myslel, ze pojedu z kopce a pojedu zklaman domu. :-)

A pak jsem koukal jako blazen ... ono je to opravdu velice pusobive. Rad bych se dohrabal k tomu, abych vedel, PROC na me ten kopec pusobi, jako by mel opacny sklon.

Jinak s jakou presnosti mi GPS ukaze nadmorskou vysku? Abych nahodou se sklonem kopce nebyl pod rozlisovaci schopnosti.
LbA

Příspěvek od LbA »

hadacek napsal:

Jinak s jakou presnosti mi GPS ukaze nadmorskou vysku? Abych nahodou se sklonem kopce nebyl pod rozlisovaci schopnosti.To záleží od veľa faktorov. Napr. koľko družíc práve vidí a tak. Môj GPS udajne vie zamerať polohu (a to vrátane výšky) s presnosťou 2 metre (lenže to je údaj v manuáli). Bežne meria s presnosťou 6-10 metrov. To bu mohlo stačiť ...
Keď máš GPS urob experiment a zmeraj nadmorskú výšku. Som zvedavý čo z toho vylezie. Ale keď budeme mať pravdu tak to nova neodvysiela, to ti je dúfam jasne ;D
hadacek

Příspěvek od hadacek »

GPS nemam. Ale vyslal jsem tam kamarada, v sobotu tam pojede a pokusi se zjistit skutecny sklon kopce (bude ruzne naklapet prkenka a poustet po nich kulicky a tak).

Jeste nas napadlo vytycit rovinu pomoci laserove vodovahy tam, kde "to" nepusobi a tutez rovinu vytycit i u inkriminovane silnice.

Tak uvidime, co z nej vypadne. Jen jsem take chtel vedet, jak zjistim, ze je nejaka rovina v krajine naklonena a jak. Jestli v tomhle foru nekoho nenapadne, jak to zjistit jinak, nez za pouziti GPS.
Libor

Příspěvek od Libor »

hadacek napsal: Jen jsem take chtel vedet, jak zjistim, ze je nejaka rovina v krajine naklonena a jak. Jestli v tomhle foru nekoho nenapadne, jak to zjistit jinak, nez za pouziti GPS.Mozna je to v dnesni dobe GPS a laseru ponekud zastarala a primitivni metoda, ale kdyz jsme kdysi pred mnoha lety staveli s otcem chatu, tak na to mel obycejnou zahradni hadici, do ktere na obou koncich nasadil kus sklenene trubky. Do hadice se nalila voda a zaklady jsme postavili do roviny podle vysky vodni hladiny na obou koncich hadice a myslim, ze stoji rovne dosud. Treba by to slo pouzit i na zmereni sklonu silnice.
hadacek

Příspěvek od hadacek »

Já vím. Ale radši neřeknu, proč tam hadicovou vodováhu nepoužijeme (ale kamarád Karel ji tam nakonec asi vezme). Aby si tu někdo nemyslel, že si myslím, že je tam gravitační anomálie Což já jednoznačně popírám :)

Mí další kamarádi říkají, že tam mimozemšťani při průzkumném přeletu omylem upustili miniaturní přenosnou neutronovou hvězdu typu PNH1 (Přenosná Neutronová Hvězda 1. generace) :)
voko

Příspěvek od voko »

Cca před 5 lety (+- nějaký ten rok) jsem zaregistroval podobnou zprávu v TV (nejsem si jist, zda to nebylo také na NOVĚ), a to o stejném úkazu na silnici na řecký Olymp. Mám ten dojem, že mluvili tehdy o sklonu svahu 35° a rovněž tam ukazovali, jak jezdila auta do kopce a míče a flašky se kutálely stejně tak.
Utkvělo mi to v paměti, protože jsem po té silnici autem jel (v roce 1991) a jelikož jsem o ničem tehdy nevěděl (a ani si nevzpomínám na žádné upoutávky na nic takového tehdy na té silnici), tak jsem si ani ničeho nevšimnul. Takže je-li to pravda, pak není nejbližší takový úkaz na Filipínách, jak o tom mluví v této reportáži.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

voko napsal: Mám ten dojem, že mluvili tehdy o sklonu svahu 35° a rovněž tam ukazovali, jak jezdila auta do kopce a míče a flašky se kutálely stejně tak.
Takový sklon nevyjede auto ani s motorem.
35° je sklon velmi slušné sjezdovky !!
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
voko

Příspěvek od voko »

Máš pravdu, už si to nepamatuji přesně, ale to číslo 35 mi nějak utkvělo v paměti. Možná se jednalo o promile.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Povšimněte si, že zatímco kamera celou dobu směřuje směrem "do kopce" a ukazuje pohled na auta jedoucí tím směrem, je tam i jeden záběr na flašku s vodou a kamera míří druhým směrem, tento záběr ukazuje vcelku jasně, že flaška jede z kopce..

Krom vašich GPS, hadicových, laserových metod bych se přimlouval i za obyčejnou vodováhu zednickou a samozřejmě doufám, že nám sem někdo z vás hodí mapu, kde to je, pač podle vrstevnic se dá taky leccos poznat.

Osobně nejen že nevěřím, že to je do kopce, ale dokonce se cítím naštván, když tam "místní fyzik" popisuje možná vliv nějakého magnetického pole, protože bohužel pak je v 6. třídě těžké přesvědčit žáky, že pravdu má ten, kdo tvrdí, že mag. síla působí jen na některá tělesa (tedy Fe, Co, Ni, a jiné magnety..).

Tak se nechám překvapit a prosím tu mapu.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Odpovědět