Červené svetlo z LED
Červené svetlo z LED
Večer som si spravil malé svetielko do ruky, keďže sa blíži AstroParty a ja som doteraz používal len zelenú LED-ku na osvetlenie. Vyrobil som si jednoduchú lampu s červenou, zelenou a bielou LED diódou. Červená je vysokosvietivá - možno trocha nevhodná na pozorovanie - uvidím časom. Zelená a biela je na to aby som nemusel nosiť aj inú lampu na hľadanie padnutých vecí.
Viac info na http://atm.zaciatok.sk/atm/atm.nsf/0/26 ... enDocument
Viac info na http://atm.zaciatok.sk/atm/atm.nsf/0/26 ... enDocument
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Červené svetlo z LED
Libi se mi formulace "....používam neastronomické svetlo v podobe zelenej LED diódy" 
Neco podobneho jsem si postavil take - pouzivam vsak jen cervenou vysoce svitivou LEDku. Seriove k ni mam potenciometr, nebot kdyz si oci privyknou na tmu, tak LEDka oslnovala a "potakem" mohu menit jas.
S.

Neco podobneho jsem si postavil take - pouzivam vsak jen cervenou vysoce svitivou LEDku. Seriove k ni mam potenciometr, nebot kdyz si oci privyknou na tmu, tak LEDka oslnovala a "potakem" mohu menit jas.
S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Červené svetlo z LED
FunTomas napsal: Červená je vysokosvietivá - možno trocha nevhodná na pozorovanie - uvidím časom.Moje zkusenost s vysokosvitivou LED neni moc dobra. Vetsinou je jas opravdu dost velky a pokud pozorujes v naproste tme a posvitis si treba na mapku, tak dostanes takovou davku, ze adaptace oka je v haji. Zkusil bych do te tve konstrukce pridat miniatur. potenciometr, at mas moznost regulovat jas LED. Pri ustavovani ci presunu dalekohledu muzes LED "vyhulit" naplno, no a pri pozorovani si to ztlumis na primerenou uroven.
No ale uvidis sam, kazdy mame jine predstavy
Jinak ja uz dlouho pouzivam cervenou blikacku na kolo, co ma rezim staleho sviceni.
No ale uvidis sam, kazdy mame jine predstavy

Jinak ja uz dlouho pouzivam cervenou blikacku na kolo, co ma rezim staleho sviceni.
Červené svetlo z LED
koca napsal: .
.
.
Zkusil bych do te tve konstrukce pridat miniatur. potenciometr, at mas moznost regulovat jas LED. Pri ustavovani ci presunu dalekohledu muzes LED "vyhulit" naplno, no a pri pozorovani si to ztlumis na primerenou uroven.
.
.
Presne toto som povodne chcel spravit, ale ked som prisiel do GM, ukazal im potenciometer z CD mechaniky a povedal im, ze chcem takyto s hodnotou cca 100 - 200 ohmov, tak povedali, ze taketo potenciometre su bez sance. V principe ziadne otacave nemam sancu zohnat. Mne sa to sice javi ako kravina, ale ked nemaju, tak co s nimi. Ak niekto viete, kde zohnat podobny potenciometer, dajte vediet.
.
.
Zkusil bych do te tve konstrukce pridat miniatur. potenciometr, at mas moznost regulovat jas LED. Pri ustavovani ci presunu dalekohledu muzes LED "vyhulit" naplno, no a pri pozorovani si to ztlumis na primerenou uroven.
.
.
Presne toto som povodne chcel spravit, ale ked som prisiel do GM, ukazal im potenciometer z CD mechaniky a povedal im, ze chcem takyto s hodnotou cca 100 - 200 ohmov, tak povedali, ze taketo potenciometre su bez sance. V principe ziadne otacave nemam sancu zohnat. Mne sa to sice javi ako kravina, ale ked nemaju, tak co s nimi. Ak niekto viete, kde zohnat podobny potenciometer, dajte vediet.
Červené svetlo z LED
Nemusi to byt presne hodnota 100-200 ohmu ale co nejblizsi. Nemusi to byt ani potenciometr z mechaniki. Ja osobne tam mam maly trimr a z kusu plechu tam mam udelany knoflik, vzhledove to nic moc neni ale funkcne to staci
Červené svetlo z LED
FunTomas napsal:
...ale ked som prisiel do GM...
Podivej se do katalogu GM (nejspis na prodejne, na www obrazky nemaji), urcite najdes vhodny potenciometr. Existuji i posuvne potenciometry, asi 2-3cm dlouhe, pokud netrvas na otaceni koleckem
S.
...ale ked som prisiel do GM...
Podivej se do katalogu GM (nejspis na prodejne, na www obrazky nemaji), urcite najdes vhodny potenciometr. Existuji i posuvne potenciometry, asi 2-3cm dlouhe, pokud netrvas na otaceni koleckem

S.
triedr 8x30 a 8-20x50, SW 80ED, Vixen VC200L, Vixen R200SS na AZ-EQ6, Maksutov-Cassegrain 127/1500, 3D tištěný spektroheliograf a spektrograf, hvězdárna ScopeDome 3M, Dobson 355/1700
Červené svetlo z LED
dalsi moznost by byla: Potenciometr zapojit do serie k LED (Musi tam byt jeste jeden ochranny)a k nemu dat paralelne odpor asi 100ohmu. To zpusobi ze trimr se bude tvarit jako 100 ohmovy ale uz ne linearni co by moc vadit nemuselo (ten z cd mechaniky taky nebude linearni a navic clovek taky nevidi linearne).
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Červené svetlo z LED
to Wolfy:
NA tohle zapomeň, zkus si to schválně spočítat, ale bude to velmi silně nelineární a s potenciometrem z CD mechaniky, který má obvykle jednotky až desítky kiloohmů nepoužitelné.
GM skutečně placaté potenciometry v nabídce nemá, a shánějí se dost blbě.
Jsou minimálně dvě řešení:
1) použít ten poťák, co máš (kolik má kiloohmů ?) a zapojit k němu vhodně tranzistor (asi NPN). Poťákem bys řídil proud bází a kolektorový proud by tekl LED-kou (samozřejmě ještě přes ochranný odpor desítek až stovek ohmů, podle napětí)
2) GM má v nabídce zoubkovaná kolečka určená pro normální trimry. Ty kolečka mají takovou pacičku, která se zamáčkne do zářezu, kam u trimru normálně strkáš šroubovák, a je z toho trimr s kolečkem Mají jich různé typy, podle toho, pro jaký trimr to je. A trimry seženeš v libovolných hodnotách. Zkus tam zajít znovu, já vidím v českém GM pouze skladové stavy v prodejnách v ČR a v SK nejsem registrovaný.
NA tohle zapomeň, zkus si to schválně spočítat, ale bude to velmi silně nelineární a s potenciometrem z CD mechaniky, který má obvykle jednotky až desítky kiloohmů nepoužitelné.
GM skutečně placaté potenciometry v nabídce nemá, a shánějí se dost blbě.
Jsou minimálně dvě řešení:
1) použít ten poťák, co máš (kolik má kiloohmů ?) a zapojit k němu vhodně tranzistor (asi NPN). Poťákem bys řídil proud bází a kolektorový proud by tekl LED-kou (samozřejmě ještě přes ochranný odpor desítek až stovek ohmů, podle napětí)
2) GM má v nabídce zoubkovaná kolečka určená pro normální trimry. Ty kolečka mají takovou pacičku, která se zamáčkne do zářezu, kam u trimru normálně strkáš šroubovák, a je z toho trimr s kolečkem Mají jich různé typy, podle toho, pro jaký trimr to je. A trimry seženeš v libovolných hodnotách. Zkus tam zajít znovu, já vidím v českém GM pouze skladové stavy v prodejnách v ČR a v SK nejsem registrovaný.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Červené svetlo z LED
Silne nelinearni to je, ale je to nejjednodussi reseni pokud chce pouzit trimr z CDROMky. Za predpokladu ze ten trimr je taky nelianearni ale logaritmicky tak by vysledna charakteristika nebyla az tak strasna. Pocital sem to.
Pri spravnem zapojeni to sice nebude stale linearni, ale nebude to tak strasne a bude moct vyuzivat asi 1/2 drahy trimru.
Pri spravnem zapojeni to sice nebude stale linearni, ale nebude to tak strasne a bude moct vyuzivat asi 1/2 drahy trimru.
Červené svetlo z LED
Tak touto diskusiou ma úplne udivujete. O tých tranzistoroch a linearitách je to síce ako keby som počúval reč kmeňa Šošonov, no výsledok je ten, že keď som bol v GM, tak mi ani nedali možnosť, že také niečo sa dá zohnať, prípadne objednať. Ja nepotrebujem nutne použiť potenciometer z CD romky (20 kOhm), ten som mal na ukážku. Môže to byť aj posuvný (v krabičke miesto je) no pokiaľ mám niečo také objednávať a platiť potom poštovné 30 Sk za súčiastku s hodnotou 3 Sk, zdá sa mi to nenormálne.
V každom prípade díky za rady a informácie. Keď náhodou natrafím na taký potenciometer, tak to tam zapracujem. Ak nie, tak použijem nízkojasovú diódu. Ako vraví klasik "Jak prosté Watsone".
V každom prípade díky za rady a informácie. Keď náhodou natrafím na taký potenciometer, tak to tam zapracujem. Ak nie, tak použijem nízkojasovú diódu. Ako vraví klasik "Jak prosté Watsone".
Červené svetlo z LED
Pokud mas dost mista tak si tam dej libovolny potenciometr s danou hodnotou ono i kdyz tam das malosvitivou led tak stejne je doba kdy chces vic a kdy min svitit.
Červené svetlo z LED
K čemu potřebuješ plynulou regulaci? Dej tam dva odpory pro maximální a tlumený svit a přepínej to přepínačem. Miniaturních je velký výběr. .
Červené svetlo z LED
VS napsal: ...Dej tam dva odpory pro maximální a tlumený svit a přepínej to přepínačem....Ak sa pozries na fotografiu ako to vyzera, tak po tebou navrhovanej uprave sa bude zapinanie svetla podobat na startovanie vrtulnika alebo lietadla... :D
Nie vazne, moc to s tymi prepinacmi prehanat nemozem. Na hadra party sa mi toto svetlo osvedcilo, tak ho tam zatial necham.
Nie vazne, moc to s tymi prepinacmi prehanat nemozem. Na hadra party sa mi toto svetlo osvedcilo, tak ho tam zatial necham.
Červené svetlo z LED
Neviem sice na co pouzivas tu zelenu diodu.Biela je v pohode a aj ta vysokosvietiva cervena a tu zelenu by som nahradil cervenou diodou s ovela nizsou svietivostou. Podla mna plynulu regulaciu jasu v zasade nepotrebujes.
Červené svetlo z LED
Cervene mam kvoli frflajucim astronomom z okolia.
Biele na to aby som videl niektore veci v skutocnych farbach. Niektore drobnosti mi proste zmiznu alebo ich nepoznam. Napriklad moje tyrkysove rukavice som v cervenom svetle nevidel, lebo sa mi javili uplne cierne. Biele svetlo by vsak potrebovalo cca 3.6V alebo aj viac. Pri necelych troch voltoch nie je take svietive.
Zelena potom sluzi na moje pozeranie. Oko je na tuto farbu najcitlivejsie, dioda funguje od 2,2 - 2,5 V a svieti ako diva aj pri slabsich baterkach. Pri foteni mi absolutne nevadi, ze si svietim zelenou. Jednoduch pri nej najlepsie vidim.
Biele na to aby som videl niektore veci v skutocnych farbach. Niektore drobnosti mi proste zmiznu alebo ich nepoznam. Napriklad moje tyrkysove rukavice som v cervenom svetle nevidel, lebo sa mi javili uplne cierne. Biele svetlo by vsak potrebovalo cca 3.6V alebo aj viac. Pri necelych troch voltoch nie je take svietive.
Zelena potom sluzi na moje pozeranie. Oko je na tuto farbu najcitlivejsie, dioda funguje od 2,2 - 2,5 V a svieti ako diva aj pri slabsich baterkach. Pri foteni mi absolutne nevadi, ze si svietim zelenou. Jednoduch pri nej najlepsie vidim.