Brousit či nebrousit ...

Otázky, rady, tipy, návody...
Neuby

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Neuby »

Ahoj pánové,

Dovolte, abych se představil. Jmenuji se Zdeněk Neubauer, je mi 33 let a žiji a pracuji v severočeském Litvínově. Právě jsem se zaregistroval na Astro-fóru a dovolil bych se také připojit do diskuse.
Velmi mne zaujala diskuse na téma "Domácí broušení astronomických zrcadel". Já tvrdím, ANO, ANO, ANO !!!!!. Kdo si to může dovolit hlavně časově, ať do toho klidně jde. Je to otázka svobodné volby, kdo má prachy, nebo se na to necejtí ať si klidně už hotový dalekohled koupí, ale podle to není žádné umění vzít prachy a koupit hotový stroj a pak se chlubit  jak mu to kreslí ...
Jakej obrázek M42 bude pro Vás hezčí, z dalekohledu, kterej jste sami navrhli a postavili, včetně optiky, nebo z VLT, HST nebo tovární superstrojovny ? Pro mne osobně vždy ten první !!!!!!  
Já jsem si vybral cestu vlastního broušení a stavění protože:
a) když si vybrousím vlastní zrcadlo (a nemusí mít zrovna labda/33) a ještě okolo něj postavím funkční přibližovadlo, budu naplněn takovou pýchou a hrdostí, že to neumím ani popsat  

b) Naučím se spoustu nových věcí a získám spoustu naprosto unikátních poznatků.

Kdo říká, že je lepší místo broušení chodit do práce a stroj si koupit, pak by se možná dalo chodit do práce ještě častěji a za vydělané peníze si pronajmout pozorovací čas třeba na VLT nebo Kecku a mít ty nejlepší fotky na světě ...

Ti z Vás, co by jste chtěli zkusit brousit, jděte do toho, jděte do toho, hlavně se nenechte ovlivňovat názory jako že to nemá smysl, leze to do peněz, je to dlouhé a výsledek stejně nemá smysl. Sežeňte si knížku "Amatérské astronomické dalekohledy" od bratří Erhartů a přihlašte se na "Kurz broušení astronomických zrcadel" od rokycanské hvězdárny který se koná údajně od 70. let (!!!!!!!!! ). Já jsem tento kurz absolvoval letos a velmi, velmi velmi lituji, že jsem ho neabsolvoval tak před 10 lety. To bych dneska dělal na nějakém alespoň metrovém krasavci ....
V současné době se chystám přebrousit 130 mm kousek z rokycanského kurzu, jelikož je zmršenou plochu (vyšel mi jakýsi podivný elipsoid) a do konce roku bych chtěl ještě zkusit vybrousit 150/f7 z disku, který jsem si vyřízl ze staré luxfery .... Samozřejmostí je stavba vlastního Ronchiho testeru...

Takže, to je pro začátek více než dost a zatím se loučím s pozdravem
Bruste, figurujte, stavte, kolimujte, pozorujte, foťte

Neuby
Cid
Věk: 45

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Cid »

Musím souhlasit, vlastnoručně vyrobený dalekohled je rozhodně lepší.. I když abych byl upřímný, výrobu zrcadla jsem zatím nezkoušel. Btw, kdo by měl zájem elektronickou podobu knihy "Amatérské astronomické dalekohledy", může se mi ozvat..
Newton GSO 200mm f1:4; Newton DIY 170mm f1:7; HEQ5 Synscan; EOS300D
Neuby

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Neuby »

Nazdar pánové,

Nějak Vás můj příspěvek nezaujal ...

Kdyby Vás to zajímalo, moje 130 mm zrcadlo bude koncem týdne připraveno k leštění. To si nechám po novém roce, ještě jej musím přebrousit brusným práškem M32, M15 a asi ještě M7, tak jak jsem to dělal v Rokycanech. Do konce roku si ještě připravím Ronchiho tester a když vyjde čas začal bych brousit i tu 150 mm f/7 ze staré luxfery

Zdravim
Neuby
Radous

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Radous »

Ahoj, dobrý den,
poraďte, kde se dají koupit kotouče skla? ???

Díky.

RA
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Pavuk_

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Pavuk_ »

Neuby napsal: Nazdar pánové,

Nějak Vás můj příspěvek nezaujal ...

Kdyby Vás to zajímalo, moje 130 mm zrcadlo bude koncem týdne připraveno k leštění. To si nechám po novém roce, ještě jej musím přebrousit brusným práškem M32, M15 a asi ještě M7, tak jak jsem to dělal v Rokycanech. Do konce roku si ještě připravím Ronchiho tester a když vyjde čas začal bych brousit i tu 150 mm f/7 ze staré luxfery

ZdravimTo nie je pravda, ze nezaujal, prave naopak. Velmi pekne si to napisal. Avsak az teraz som si ho vsimol (vacsinou pozeram "poslednych 50prispevkov" a zopar "favorite" sekcii).

Ja osobne zastavam teoriu-vyrob si sam pokial mozes t.j. nebudem sustruzit vytah, ked nie som v tom zbehly (i ked na maturite som frezoval ozubene koleso ) a predsa len to zverim do ruk skusenemu odbornikovi.
Zatial mi nevyhovoval ziaden tovarensky vyrobok (okrem zopar, na ktore financne nemam). Tak si vzdy zozeniem potrebne komponenty (optika, vytah, hladacik) a zvysok postavim. Tak vznikne unikatna kontrukcia (original), ktory je optimalizovany mne na mieru - podla mojich predstav a potrieb.

K bruseniu zrkadiel:

Mam zasebou dve vlastnorucne vybrusene zrkadla pod taktovkou majstra optika Milana Kamenickeho.
125 f/8 a 150 f/6 a to bez zlestenych okrajov a zonalnych defektov (lambda/8 a lepsie).
Neviem ako prebiehaju kurzy v Rokycanoch, ale
mi sme to zmakli vacsinou za 3 az 5 dni intenzivnej prace (ja som pomalsi brusic (davam si vacsie prestavky) tak to co ostatnym chalanom trvalo 3 dni mne 4 ). Takze nechapem celkom tvoje casove horizonty - preco tak dlho ?
Fakt je ze sme mali predfrezovane kotuce na urcity polomer krivosti avsak NAHRUBO diamatovou frezou.
Ak by sme mali dostat rovny kotuc do tejto podoby potrebovali by sme aspon dalsich x dni k tomu, avsak nevidim zmysel otrocenia niekolko dni navyse. Hlavne ked by to bola robota, ktora by nemala nic spolocne s vyrobou optickej plochy, ale iba s uberanim prebytocneho materialu.

Rad by som v buducnosti pokracoval v bruseni pretoze ma to bavi. Bavi ma aj vsetko to meranie s tym spojene. Ronchiho test, test v autokolimacii, focaultova skuska a hlavne ta chvila napatia, ked nahadzeme vysledky skusky do pocitaca a vypadne profil plochy s definitivnou presnostou vybrusu. Mozno jedneho dna budem schopny si vybrusit a vylestit ozaj velke zrkadlo - alebo si ho rovno kupim ?

trocha motivacie do buducnosti:
priemer 812 mm v obyvacke ?
http://www.stathis-firstlight.de/atm/32 ... roreng.htm
Pavuk_

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Pavuk_ »

Radous napsal: Ahoj, dobrý den,

Díky.

RAu ludi, ktori vyrabaju zrkadla alebo aj www.astrokrak.pl (ale neviem ako je to s rovinnostou kotuca).
tiez predava Stathis Kafalis (+ sady brusnych praskov!) na
http://www.stathis-firstlight.de/spiege ... ialeng.htm

inak super stranka (pozrite jeho prekrasne dalekohlady)
http://www.stathis-firstlight.de/atm/index.htm
Pavuk_

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Pavuk_ »

Spravna brusicska pohoda:

viac http://www.stathis-firstlight.de/atm/index.htm
kliknite 14" f/4.5 Ultrathin Mirror

Stathis Kafalis je dokazom, ze mozete brusit na balkone aj v obyvacke ;)

Neuby

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Neuby »

Nazdar pánové,

Představte si, co se mi dneska stalo, svojí rokycanskou 130ku jsem už měl přebroušenou brusivem M10, plocha se naprosto úžasně leskla, disk nádherně průsvitnej. Chystal jsem se ho finálně dvakrát přebrousit M5kou a najednou jsem na ploše objevil hlubokou, gigantickou rejhu .... Ježišmarjá, jak to ??????? .... V ručníku kterým jsem ten disk utíral po mytí bylo zrnko hrubšího šmirglu ... Já debil zrcadlo utírám do ručníku, kterým si utírám špinavé ruce ... Celá práce v pr...
Takže jsem se vrátil na brusivo č. 4 a cca dvě hodiny jsem brousil . Rejhu jsem odbrousil(hurá) ale zase jsem se probrousil do bublinky, když jsem zjemňoval plochu M75kou ... To je práce zasr ... a ještě mi M75ka došla ...
Nicméně prej probroušení do bublinky nevadí, je to jen prý vada kosmetická, tak se nechám překvapit jak to dopadne, k hrubšímu brusivu se nevracím, jedu dál ...

S pozdravem
Neuby
peta

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od peta »

Neuby napsal: Nicméně prej probroušení do bublinky nevadí, je to jen prý vada kosmetická, tak se nechám překvapit jak to dopadne...
dve probrousene bubliny mam i na zrcadle z VOD TURNOV, jejich prumer je cca 2 mm.. podle "zdenka" nemaji na kvalitu obrazu opravdu vliv..
petr(zavinac)fajkos.com
Pavuk_

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Pavuk_ »

peta napsal:
dve probrousene bubliny mam i na zrcadle z VOD TURNOV, jejich prumer je cca 2 mm.. podle "zdenka" nemaji na kvalitu obrazu opravdu vliv..
Suhlasim. I keby si sa na zrkadlo podpisal ciernou fixkou, nezistis to na obraze ;)
Pavuk_

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Pavuk_ »

Neuby napsal: Nazdar pánové,

Představte si, co se mi dneska stalo, svojí rokycanskou 130ku jsem už měl přebroušenou brusivem M10, plocha se naprosto úžasně leskla, disk nádherně průsvitnej. Chystal jsem se ho finálně dvakrát přebrousit M5kou a najednou jsem na ploše objevil hlubokou, gigantickou rejhu .... Ježišmarjá, jak to ??????? .... V ručníku kterým jsem ten disk utíral po mytí bylo zrnko hrubšího šmirglu ... Já debil zrcadlo utírám do ručníku, kterým si utírám špinavé ruce ... Celá práce v pr...
Takže jsem se vrátil na brusivo č. 4 a cca dvě hodiny jsem brousil . Rejhu jsem odbrousil(hurá) ale zase jsem se probrousil do bublinky, když jsem zjemňoval plochu M75kou ... To je práce zasr ... a ještě mi M75ka došla ...
Nicméně prej probroušení do bublinky nevadí, je to jen prý vada kosmetická, tak se nechám překvapit jak to dopadne, k hrubšímu brusivu se nevracím, jedu dál ...

S pozdravem
Nic si z toho nerob. Mne sa to stalo pri kazdom zrkadle , netreba sa vzdavat a vrat sa o 2 prasky nizsie.
Ja som potom dodrzoval uzkostlivu hygienu:
medzi praskami umyt a utriet cely stol,
medzi hrubym a jemnym (asi od 800ovky - PS: co to mas za cislovanie praskov M-daco ?) si vymenim aj tricko,
ruky komplet omyvam pri kazdom umyvani zrkadla,
zrkadlo umyvam nielen, ked prechadzam na vyssi prasok, ale aj ked otacam zrkadlo
Staci, aby niekto presiel okolo a urobil prievan a staci jedine zrnko 80tky a pri 1600ovke si to mozes ist hodit. Vplyv to na vysledny obraz nema, ale nie je to dobra vizitka brusica.

Este k tym bublinam: daj pozor aby sa ti nevystiepil okraj bubliny a nedoskrtal ti plochu, pekne ju ofazetuj plieskom a trochou prasku, taktiez okraj kotuca (ten sa lubi tiez vysiepit - skratka ziadne ostre hrany)

Uz sa ti niekedy zlepili kotuce k sebe ? Dobra morda co ? ;D
Neuby

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Neuby »

Pavuk_ napsal:
Nic si z toho nerob. Mne sa to stalo pri kazdom zrkadle , netreba sa vzdavat a vrat sa o 2 prasky nizsie.
Ja som potom dodrzoval uzkostlivu hygienu:
medzi praskami umyt a utriet cely stol,
medzi hrubym a jemnym (asi od 800ovky - PS: co to mas za cislovanie praskov M-daco ?) si vymenim aj tricko,
ruky komplet omyvam pri kazdom umyvani zrkadla,
zrkadlo umyvam nielen, ked prechadzam na vyssi prasok, ale aj ked otacam zrkadlo
Staci, aby niekto presiel okolo a urobil prievan a staci jedine zrnko 80tky a pri 1600ovke si to mozes ist hodit. Vplyv to na vysledny obraz nema, ale nie je to dobra vizitka brusica.

Este k tym bublinam: daj pozor aby sa ti nevystiepil okraj bubliny a nedoskrtal ti plochu, pekne ju ofazetuj plieskom a trochou prasku, taktiez okraj kotuca (ten sa lubi tiez vysiepit - skratka ziadne ostre hrany)

Uz sa ti niekedy zlepili kotuce k sebe ? Dobra morda co ? ;D

Označování prášků: je to sada prášků z rokycanské hvězdárny a sada koupená tamtéž. Myslím, že označení je podle normy ČSN, číslo bez "M" je velikost zrna v setinách mm (desítkách mikronů), prášky "M" maj zrna v jednotkách mikronů.

Neuby
Neuby

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Neuby »

peta napsal:

Ty máš na ploše ďůlky o průměru 2 mm ??? .... A fakt to nemá na kvalitu obrazu vliv ? ... Ten můj ďůlek má cca 0,5 mm ...
Neuby
Pavuk_

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Pavuk_ »

Neuby napsal:

Ty máš na ploše ďůlky o průměru 2 mm ??? .... A fakt to nemá na kvalitu obrazu vliv ? ... Ten můj ďůlek má cca 0,5 mm ...
0,5mm na to sa vykasli Nie nema to vplyv
Neuby

Brousit či nebrousit ...

Příspěvek od Neuby »

Radous napsal: Ahoj, dobrý den,

Díky.

RAJá bych si disk zkusil nechal vyříznout ve sklenářství, kde bych si koupil i dostatečně tlusté tabulové sklo FLOAT. Když ti disk nevyříznou ve sklenářství, udělej si řezák ze starého hrnce a vyřízni si jej sám...
Stačí do stěn hrnce vyříznout flexkou několik širokých trojúhelníkových zubů, tou sklopenou stranou se bude dostávat do řezu šmirgl.
Neuby
Odpovědět