Buffy - nový objekt z Kuiperovho pásu

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
StefanKurti

Příspěvek od StefanKurti »

Včera oficiálne oznámili objav nového objektu 2004 XR 190 z Kuiperovho pásu. Buffy, ako ho prezývajú je dvakrát tak ďaleko od Slnka ako Neptún a jeho priemer je odhadovaný na 500-1000 km. Zvlástnosťou je takmer kruhová dráha a veľký: 47 stupňový sklon.

Viac:
MPEC: http://cfa-www.harvard.edu/mpec/K05/K05X72.html

článok:
http://www.cfeps.astrosci.ca/4b7/index.html

Štefan Kürti
MiSo2

Příspěvek od MiSo2 »

No zbohom ;D. o čo sa stavýte že budu Američania špekulovať aby zaradili aj toto medzi planéty?

A ta kruhová dráha je naozaj zaujimavá. a aj ten sklon :o
Newton 114/900&&Trieder 8x21
Dominik

Příspěvek od Dominik »

MiSo2 napsal: No zbohom ;D. o čo sa stavýte že budu Američania špekulovať aby zaradili aj toto medzi planéty?

A ta kruhová dráha je naozaj zaujimavá. a aj ten sklon :o
Dobre, stavím sa, že nebudú američania špekulovať. Aspon myslim, urcite by boli vsetcia astronomovia proti. Vsak uz Pluto nikto nepovazuje za planetu(okrem mna).
MiSo2

Příspěvek od MiSo2 »

Ty považuješ Pluto za planétu?? podla mňa by sa mu mal odobrať status planéty ;)
michal.b

Příspěvek od michal.b »

MiSo2 napsal: Ty považuješ Pluto za planétu?? podla mňa by sa mu mal odobrať status planéty ;)
Vsak ono to asi tak dopadne (mozna uz pristi rok na Prazske konferenci). Ackoliv se tomu americani brani, tak s pribyvajicimi objevy velkych transneptunickych teles je stale mene duvodu pro to, aby Pluto bylo povazovano za planetu.
MiSo2

Příspěvek od MiSo2 »

jj. to si myslim aj ja. Ja sa len modlim aby to tak bolo :).
Dominik

Příspěvek od Dominik »

Už som to tu niekde písal!
Všetko nasvedčuje tomu, že Pluto nie je planéta, ale raz ju proste niekto objavil a už je to tak, je to tradícia! Len preto beriem Pluto za planétu. Inač niekde som počul, že
na to aby vychádzala nejaká gravitačná rovnováha musí byť ešte jedno teleso ešte jedna planéta.
;D No neviem. Rozhodne mi nebude vadiť keď Pluto nebude planéta.
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

Dominik napsal:

Dobre, stavím sa, že nebudú američania špekulovať. Aspon myslim, urcite by boli vsetcia astronomovia proti. Vsak uz Pluto nikto nepovazuje za planetu(okrem mna).

neboj,nejsi jediný kdo Pluto považuje za planetu :)jsem na tom podobně.Mě spíš přijde zvláštní hádat se co planeta je a co ne,když planeta je prostě to co za planetu označeno bylo.tato krajina kde bydlim se taky jmenuje čechy a když si bude někdo chtít odhlasovat že to Čechy nejsou,tak jeho problém,Čechy to byli už dávno a že jsem v čechách mi nějaké rozhodnutí na konferenci taky nevezme ;).takže Pluto je u mě planeta ze zcela iracionálních důvodů,tedy proto že za planetu vždycky považován byl a od toho za co planety byly považovány se tolik neliší.Nechci s dočkat toho že si zase někdo odhlasuje jiné hranice pro planetu a pak zjistím že v naší soustavě vlastně žádný planety nejsou ;Dale to jen tak mimo ::)
Jakub Kristek
Obrázek
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Kubajz napsal: takže Pluto je u mě planeta ze zcela iracionálních důvodů,tedy proto že za planetu vždycky považován byl a od toho za co planety byly považovány se tolik neliší.Nechci s dočkat toho že si zase někdo odhlasuje jiné hranice pro planetu a pak zjistím že v naší soustavě vlastně žádný planety nejsou ;Dale to jen tak mimo ::)Víš pokud na to nazírají někteří lidé v extrémech, tak to není ideální. Ber to tak, že tvůj důvod, je-li čistě iracionální, je menšinový a proto bylo Pluto vyřazeno z planet.
Je zajímavé, že když jsem byl "malý" a o astronomii jsem nic nevěděl, byl pro mně Pluto planetou, jen mně udivoval parametry své dráhy.
Později, když jsem v astronomii byl znalejší, tak jsem pro změnu nechápal, proč Pluto planetou vlastně je :)

V těchto diskuzích jsem patřil spíše do té druhé skupiny extrémistů, kteří obhajují, že Pluto prostě planeta není a nemůže být. Ale nejsem zas takový extrémista, abych kvůli tomu začal vyřazovat i další planety. Pluto je pro mně zcela odlišný případ, než třeba Merkur nebo Mars. Vlastně z podobných iracionálních důvodů, protože racionální bych spočítal na prstech jedné ruky :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
Kubajz

Příspěvek od Kubajz »

MaG napsal:
Víš pokud na to nazírají někteří lidé v extrémech, tak to není ideální. Ber to tak, že tvůj důvod, je-li čistě iracionální, je menšinový a proto bylo Pluto vyřazeno z planet.
Je zajímavé, že když jsem byl "malý" a o astronomii jsem nic nevěděl, byl pro mně Pluto planetou, jen mně udivoval parametry své dráhy.
Později, když jsem v astronomii byl znalejší, tak jsem pro změnu nechápal, proč Pluto planetou vlastně je :)

V těchto diskuzích jsem patřil spíše do té druhé skupiny extrémistů, kteří obhajují, že Pluto prostě planeta není a nemůže být. Ale nejsem zas takový extrémista, abych kvůli tomu začal vyřazovat i další planety. Pluto je pro mně zcela odlišný případ, než třeba Merkur nebo Mars. Vlastně z podobných iracionálních důvodů, protože racionální bych spočítal na prstech jedné ruky :)

no zas tak malý už snad taky nejsem 8)ale myslím že by si podobně jako u Pluta moh někdo říct že ta dráha Merkuru je taky až moc excentrická na to aby to byla planeta...Zkrátka nebyli pevně stanoveny přesné hranice co je planeta,dokud se nějaké zcela uměle vytvořily.Taky my nepřipadá zcela fér vyrukovat na základě takových a makových chemických,geologických a jiných odlišnostech,vždyť pak by se horko těžko srovnávali tolik nepodobné neutronové hvězdy vs rudí veleobři typu Antara.Avšak stále jsou to hvězdy.Jistě mají stejný půvos atd atd...ale to Pluto s planetami taky(asi,kdoví kde se ten neřád vzal)Z toho principu nevidím jako tolik problematické nechat z historických důvodů Pluto planetou,aspoň by v tom naše dítka neměli bordel ;)Ale možná tu taky plácám blbosti ::)(ale být Plutem tak se stejně soudím)
Jakub Kristek
Obrázek
Dominik

Příspěvek od Dominik »

No, keď už ste zase vošli do tejto témy, dovoľujem si povedať, že čo som sa doteraz pýtal neastronómov aký na to majú názor, povedali, že by Pluto malo ostať planétov, ale ostatné objekty tohto typu by už nemali byť.
Je to veľmi logické vzhľadom na uvažovanie spoločnosti a ľudí. Ale zase je to zrejme názor menšiny. A mám nápad, od teraz už sa musí z racionálnych dôvodov hovoriť Stephanov kvartet. Žiadne tradície v astronómii nie sú, ale ľudia tradície majú.

Posledné čo k tejto téme poviem, aj tak je to už dávno zavrhnutý názor.
Habl

Příspěvek od Habl »

To, že tradice v exaktních vědách nevítězí nad pragmatickými stanovisky je nabíledni.

Vzpoměl jsem si jak IAU musela rozhodnout o novém ryze geometrickém vytyčení hranic jednotlivých souhvězdí. V Bayerově hvězdném atlasu jsou nádherné kresby biblických postav, zvířat a předmětů jednotlivých souhvězdí, které se nevešly do nového určení (rovnoběžek, svislic a zkosených čar) jejích hranic.

Zrovna tak od třicátých let minulého století planeta Pluto,
musela ustoupit mezi trpasličí planety pro svoje rozměry, hmotnost, dráhu a hlavně fyzikální vlastnosti.

Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Dominik napsal: A mám nápad, od teraz už sa musí z racionálnych dôvodov hovoriť Stephanov kvartet. Žiadne tradície v astronómii nie sú, ale ľudia tradície majú.
Naštěstí je to jen Tvůj nápad. Klasifikace i číslování není jen tradice .

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Nuny

Příspěvek od Nuny »

Kuiperův pás nás bude ještě dlouho "zásobovat" počtem nových objektů a to asi tak úměrně, jak poroste rozl. schopnost pozemských a vesmýrných dalekohledů. Začnou se objevovat menší a menší tělesa a pak se uvidí, jedná-li se o kopii pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem, nebo jestli je to pás složený pouze z velkých těles..

Zde jsou informace o některých planetkách..
Odpovědět