Tak jsem tuhle oblast nakonec letos nějak "umořil", ještě než začal moc rušit Měsíc. Na Konihlavova data z Tenerife ta moje pochopitelně nemají, takže jsem tomu musel přizpůsobit i zpracování a celkový vjem. Není to tedy tak "HDR" jako Pavlovo. Slabé oblasti mlhovin jsou prostě slabší, na druhou stranu zase více vykukuje oblast s M42 a s koňskou hlavou. Podání je celkově více studené a s větší vahou mlhovin zářících v H-alfa čáře. Není vyloučeno, že ještě něco přifotím za rok. Teď už se mi Orion kloní nad Hradec Králové, takže to nemá smysl.
Snímek je složenina minulého H-alfa snímku, ke kterému bylo ještě dofoceno zhruba 18x5min R, G a B kanálu pro každé ze čtyř polí, G2-8300 v binningu 2x2, Borgem 77ED. Bez poinatce.
Zkalibrováno, zregistrováno, seskládáno i vytvořená mozaika pomocí PixInsight. Gratulace pánům autorům, odvedli obrovský kus práce na tomhle software, nedokážu si představit, jak bych s tou mozaikou a gradienty v jednotlivých polích bojoval bez PI. Neříkám, že to byla pohádka (teprve se s tím učím), ale je to neskutečně mocný nástroj. Není to úplně 100% v PI, musel jsem do toho nakonec malinko hrábnout Photoshopem, (hlavně proto, abych vyretušoval pár ošklivých difrakčních jevů, kde mi jasná hvězda trefila okraj šachty kamery, a vyrobilo to tam ošklivý pruh).
A taky jsem to celé měl šoupnout v poli maličko víc doleva, nějak jsem to neuhlídal. Ale což už, až to někdy půjde na zeď, tak se bude trošku řezat
Na kliknutí plná velikost (a otočená severem doleva, aby obrázek lépe vyplnil plochu monitoru)
Na astrofotkách zde:
http://www.astrofotky.cz/gallery.php?sh ... 891124.jpg