M42 - Orion
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
M42 - Orion
Ta fotka je tak povedená, že modifikaci bych neřešil. při vhodném výběru je i s nemodifikovaným pořád co fotit.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
M42 - Orion
MaG: Díky moc.
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
M42 - Orion
http://i45.tinypic.com/f1ldex.jpg
Jeden z pokusov o strofotku.
Jeden z pokusov o strofotku.
65/420 Quadruplet, Triplet APO 80/480
M42 - Orion
egres: tvůj příspěvěk je jen pro informaci, nebo chceš aby ti k tomu někdo něco napsal? Napiš k tomu aspoň nějaký základní údaje nebo něco 
M42 - Orion
Scopos 66/400, reduktor/rovnač WO 0,8x Typ III (vôbec nepomohol, hviezdy ako "nudle) CLS CCD, HEQ5 pro, fotené zo zahrady uprostred dediny, 15x 8min, 15x10 sek,
M42 - Orion
V tomhle měřítku, co to ukazuješ, je vidět jen to, že to je celé nekolmé. /a to hodně/, takže posuzovat reduktor takhle určitě nejde. Dej někde fotku v plném rozlišení
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
M42 - Orion
http://www.ulozto.sk/x6TVP78/img-5374-cr2
Snaď som to urobil dobre.
Snaď som to urobil dobre.
M42 - Orion
tak jelikož jsi přidal příspěvěk do sekce snímky, nebudu posuzovat technickou stránku rovnače, ale řeknu něco k fotce (byť to asi chtělo ukázat hotovou fotku ve větším rozlišení, ne jen jeden Raw) Píšeš, že máš 15x8 min hlavní expozice, ale mě to ukazuje expozici toho rawu necelých 5 min ale to je asi fuk. Podle mě by z toho mělo jít vytáhnout malinko víc. Monžá i trochu prachových mlhovin kolem by šlo dostat na světlo světa. Okraj mlhoviny je ale trochu do zelena se mi zdá, což je pro CLS filtr normální, ale jde to odladit. A celé je to dost takové kontrastní, ta červená mě torchu tahá za oči. Líbí se mi celkem dynamika, už jmse to tady psal víckrát, ale hodně se mi líbí, když je jádro hodně jasné a když je tam dále vidět větší jas první půlky mlhoviny, co je jakoby na straně k jádru. Celkově se mi to líbí asi na 60% 
mimochodem je to kalibrované?
mimochodem je to kalibrované?
M42 - Orion
http://www.ulozto.sk/x4RikYE/m42-8-5sek1-jpg
Je to kalibrované a zložené v Astroarte. Ospravedlňujem sa ,dal som zrovna prvý raw,kde som po cca 5 minutách kontroloval kompozíciu. Mám len Dark a Bias.Flaty som nemal.
Je to kalibrované a zložené v Astroarte. Ospravedlňujem sa ,dal som zrovna prvý raw,kde som po cca 5 minutách kontroloval kompozíciu. Mám len Dark a Bias.Flaty som nemal.
M42 - Orion
Flaty jsou ale taky velmi důležité, řekl bych i důležitěljší než Biasy. Já třeba biasy ani nepoužívám. Někoikrát jsem kalibroval i s nimi, ale výsledek se mi zdál naprosto totožný. Flat můžeš dofotit, aspoň vigentaci opraví. Jinak to foto není ještě úplně dobré, dokonce tam vidím i nějaká červená a zelená kolečka, možná se nepovelda kalibrace, nebo zpracováví. Možná jsi překombinoval snahu o hekzý snímek v editoru. Zkusil bych to napřed zpracovat co nejjednodušeji. Srovnat barvy, křivkama utlumit pozadí a pohrát si trochu s kontrastem a saturací. Někdy je méně více a občas takto jednoduše zpracovaný snímek vypadá vemi hezky.
M42 - Orion
Na tom malém snímku mi to připadalo horší, navíc k jedné straně. Na tom jednom snímku to je kolimované dobře, kolmo. A ten rovnač to tedy zrovna nerovná. Ale on také k tomu není určen, takže se asi není co divit. Rovnač musí byt počítán ke konkrétní optice a tohle je jen další důkaz zde provedených experimentů kombinací objektiv/rovnač, který to zase potvrzuje.
lepší rada žádná než špatná
M42 - Orion
Se Scoposem se mi osvedcil mnohem vic rovnac WO 0,8x Typ II, ktery je i podle popisku urceny pro 66 refraktory. I kdyz to take neni asi uplne idealni reseni (rovnac neni urcen primo na Scopos), tak mi to davalo mnohem lepsi vysledky.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
M42 - Orion
MiLAN:
K tomu Scoposu som márne hľadal WO Typ II. Ten typ III som mal len na skúšku ale už je doma typ WO 0,8 II, ktorý sa znovu objavil v ponuke TS ako priamo určený pre Scopos tak uvidím.
K tomu Scoposu som márne hľadal WO Typ II. Ten typ III som mal len na skúšku ale už je doma typ WO 0,8 II, ktorý sa znovu objavil v ponuke TS ako priamo určený pre Scopos tak uvidím.
M42 - Orion
Stejně jako u M45 v jiném vlákně, i tady je málo expozic - musel jsem vyhodit asi deset light snímků kvůli rozhození ostření. Opět se projevil problém s nedobrou kresbou v levém okraji pole (při orientaci naležato). Takže výsledek sice o fous lepší než vloni, ale ke spokojenosti daleko.
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=O ... 258744.jpg
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=O ... 258744.jpg
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
M42 - Orion
Těším se, že taky jednou budu mít podobnou M42 už 3 roky jí nemůžu pořádně nafotit