M42 - Orion
- pavelseb
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
M42 - Orion
Tak nakonec mi to nedalo a po spolupráci se Slávkem (tímto mu velmi děkuji) jsem vypracoval ještě jednu decentnější verzi.
Na klik větší,....
Na klik větší,....
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
M42 - Orion
pavelseb: Hezké to je. Škoda jen toho středu mlhoviny.Chyběli krátké expozice? A ještě jedna věc.Ten modrý flíček vlevo nahoře je od čeho?Nějaký reflex?
M42 - Orion
Bude to zřejmě reflex přes střed snímku od hvězdy iota Ori a ten další, blíže k okraji od JV hvězdy SAO 132 301
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
M42 - Orion
Ten odraz máš i na M45. Podle mě je to "putovní nedobrá věc" na čipu, nebo na filtru před ním. Už jenom proto, že je dycky na jiným místě, tak se ho nezbavíš ani flat snímkem.
A na té M45 je toho dost.
A na té M45 je toho dost.
M42 - Orion
Celkem určitě nemáš pravdu, a ten snímek M45 to jednoznačně dokazuje.
Označ si střed snímku, vezmi kterýkoliv z reflexů a přes střed toho snímku se dopátráš ke zdroji světla. Reflex , střed snímku i hvězdy leží přibližně na přímce a vzdálenost hvězdy a reflexu od středu je přibližně si sobě rovná.
...........
Zdrojem v uvedené sestavě může být pouze komakorektor
Označ si střed snímku, vezmi kterýkoliv z reflexů a přes střed toho snímku se dopátráš ke zdroji světla. Reflex , střed snímku i hvězdy leží přibližně na přímce a vzdálenost hvězdy a reflexu od středu je přibližně si sobě rovná.
...........
lepší rada žádná než špatná
M42 - Orion
Ale co by to z toho komakorektoru způsobovalo ? Odlesk uvnitř ?
Ale co by to z toho komakorektoru způsobovalo ? Odlesk uvnitř ?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
M42 - Orion
odraz na jedné z ploch komakorektoru. S tím nic nejde, je to dané konstrukcí toho korektoru. Jedině to z obrázku vyretušovat. A nebo pořídit korektor, který to nedělá.
To je tříčlenný Wyne korektor ? Tenhle optický design těmi reflexy bohužel trpí, byť jinak je to velmi dobrá konstrukce.
Vzniká to v extrémně modré oblasti spektra. Zřejmě tam už AR vrstvy nemají tak velkou účinnost. Napadá mě zařadit tam Baader UV/IR blok, který na modré straně spektra pouští až od 420nm, narozdíl od Astronomiku který pouští už od 380nm.
Co máš vlastně za filtr ve foťáku ?
Něco o tom je i zde:
http://www.heavensgloryobservatory.com/RC%20Talk.htm
Newtonian Field Corrector Test Images - May 2006
To je tříčlenný Wyne korektor ? Tenhle optický design těmi reflexy bohužel trpí, byť jinak je to velmi dobrá konstrukce.
Vzniká to v extrémně modré oblasti spektra. Zřejmě tam už AR vrstvy nemají tak velkou účinnost. Napadá mě zařadit tam Baader UV/IR blok, který na modré straně spektra pouští až od 420nm, narozdíl od Astronomiku který pouští už od 380nm.
Co máš vlastně za filtr ve foťáku ?
Něco o tom je i zde:
http://www.heavensgloryobservatory.com/RC%20Talk.htm
Newtonian Field Corrector Test Images - May 2006
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
M42 - Orion
Ahoj, tak jsem zde chvilku nebyl a odpovím postupně:
demonek: krátké expozice mám, ale do této verze jsem je neaplikoval
MMys a ostatní: Komakorektor je z tohoto odkazu: http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... raphy.html - je to komplet kterej jsem kupoval. Já jsem si myslel že někde v optické cestě mám třeba nějakou mastnotu, ale ještě jsem se nedostal k tomu abych to zkontroloval
demonek: krátké expozice mám, ale do této verze jsem je neaplikoval
MMys a ostatní: Komakorektor je z tohoto odkazu: http://www.teleskop-express.de/shop/pro ... raphy.html - je to komplet kterej jsem kupoval. Já jsem si myslel že někde v optické cestě mám třeba nějakou mastnotu, ale ještě jsem se nedostal k tomu abych to zkontroloval
GSO 150/750, EQ6 Pro, SW 70-500 + QHY5L-II, QHY 294MM, Canon 450D, TS Comacorrector 0.95x
M42 - Orion
Tak moj prvy pokus o astrosnimok.
Fotene vcera za pocas splnu ::) Narichlo zregistrovane v registax 6. Fotene cez N200/1000, CG-5 5x30s Nikon D60 ISO 800.
Fotene vcera za pocas splnu ::) Narichlo zregistrovane v registax 6. Fotene cez N200/1000, CG-5 5x30s Nikon D60 ISO 800.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
M42 - Orion
nou: měl bys se stejným nastavením nafotit flatfieldy, tedy bílé pozadí nebo nějakou jinou rovnoměrně osvětlenou plochu. Pak ti trochu klesne tmavnutí obrázku k rohům.
Taky bys neměl skládat takové snímky v Registaxu, ten se používá na skládání velkého počtu snímků planet nebo Měsíce. Nevím do jaké míry může být přínosem pro tento typ fotek.
Na skládání fotek deep-sky se používají jiné programy, např. DeepSky Stacker.
Na druhou stranu máš to hezký na první fotku a ještě při úplňku.
Taky bys neměl skládat takové snímky v Registaxu, ten se používá na skládání velkého počtu snímků planet nebo Měsíce. Nevím do jaké míry může být přínosem pro tento typ fotek.
Na skládání fotek deep-sky se používají jiné programy, např. DeepSky Stacker.
Na druhou stranu máš to hezký na první fotku a ještě při úplňku.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
M42 - Orion
nou: Pekna prvni fotka, je to jak pise Mag a jeste bych byt tebou zkusil zapracovat na zaostreni.
newton 30 cm, eq6
M42 - Orion
Toto bolo tak narychlo. Nabuduce si to musim lepsie pripravit. Pouzit dlhsie expozicie. Teraz totiz aj ta tych 30 sekund bolo asi maximum kedze sa hmlovina na surovej fotke stracala v modrej hmle. Skusil som ten deep sky stacker a zda sa mi ze sa viac stracaju detaily. Zaostrenie som skusal robit aj celu seriu fotiek a nasla by sa tam o kusok lepsie zaostrena fotka. Pouzil som improvizovanu Hartmanovu masku. Ten Nikon nema live view takze je dost tazke zaostrit.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
M42 - Orion
Tak počasí moc nepřeje, tak si pořád hraji s M42 ale teď už je to opravdu poslední pokus. Vím že prudím (kór s nijak extra výsledkem) ale nedá mi to. Tentokrát decentní verze s aplikovanýma krátkýma expozicema na střed - a konec
M42 - Orion
A podle mě asi nejelšpí varianta ze všech. Tahat ty prachovky kolem, aby bylo něco vidět, není správná cesta podle mě. Tohle má asi vše, co by to mít mělo. Dobré definice hvězd, reálné barvy, dobře udelané jádro. Vyretušovaný bubáci jsou taky fajn 
teď už by to jen chtělo zmodifikovat foťák a zkusit to znovu
teď už by to jen chtělo zmodifikovat foťák a zkusit to znovu
- pavelseb
- Kontaktovat uživatele:
M42 - Orion
Slávku, díky za koment. Modifikace zatím nepřichází v úvahu - fotoaparát slouží i na denní rodinné foto. Až bude lepší situace, nějak to snad pořeším. Zatím povalím takto.