Čínský Tchajkonaut

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
T.o.m

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od T.o.m »

No vida,

máme tu nového člena do kosmického klubu. Nejlepší na tom je, že atmosféra věčného utajování, dokud se to nezdaří asi ještě v komunistickém světě nadále převládá... :mad2:
Nejlepší byl komentář v novinách, že adept byl vybrán jen pár dnů před startem - chachá ;D (copak lidi nechápou, že sestupový modul je stavěný přesně na váhu, výšku, apod?). Každopádně asi pokračují v tradici býv. Sovětského svazu. Nečetl jste náhodou někdo knížku Kosmické skandály, nebo Vzestup a pád Jurije Gagarina ? (stojí za přečtení :nod: - člověk žasne)
Tom :hi:
MaG
Kontaktovat uživatele:

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od MaG »

Ty knížky sem čet a jestli se nemýlím, Gagarina taky vybrali víceméně na poslední chvíli. Neviděl bych problém připravit za pár dnů kabinu pro "podobné" kosmonauty.

S tím utajením to byla fakt sranda, zvlášť když to pak odvysílali a lítaly jim z toho ty úlomky. Nevím o co jim šlo. Všichni by se stejně dověděli pravdu, tak proč ne v přímém přenosu...

Nejsrandovnější je teda to obohacení slovníku o pojem "tchajkonaut", jak se to probůh čte? "čajkonaut"? :-*
No zvykneme si na to nebo ne? Já osobně používám opravdu pojmy astronaut a kosmonaut podle toho o kom mluvím.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Medved

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od Medved »

Nevíte někdo něco bližšího o tom materiálu který se uvolňoval krátce po startu? Vzhledem k tomu, že u něj značně převažovala délka a šířka nad tloušťkou (na první pohled) tak bych si skoro tipnul, že to byly nějaké propagační letáky, které se akorát předčasně uvolnily.
Ale vážně, co to? Proč to?
to eMartin: Když kosmonaut a astronaut, tak proč ne i tchajkonaut? Alespoň je hned jasné odkud nebeský vítr vane (SSSR/Rusko, USA, Čína).
Jen doufám, že z toho vzejde i něco užitečného a nedělali to jen proto, aby dokázali, že to dokážou. Zdar! :hi:
Toš tak na světě...
peta

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od peta »

taky doufam ze to neni jen vystrel do tmy bez vetsiho prinosu. popravde, moc jsem o tom necetl, takze cile letu netusim, musim se nekde mrknout o co jde...

co se tyce toho slova tchajkonaut, prijde mne to dost nestastne. je pravda ze pri oznacovani ruskych ci americkych "kosmoplavcu" se pouzivaji dva ruzne vyrazy, ale napr. az bude litat do kosmu byt desetina zemi na svete, tak se z tech nazvu zblaznime stejne tak jako se prekladaji slova potapec, letec atp., byl bych pro jednotny nazev i v tomto pripade. pro mne je clovek ve vesmiru kosmonaut, at to je american, rus nebo polak... muj nazor... :)
petr(zavinac)fajkos.com
johnik

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od johnik »

Když jsem viděl padat ty úlomky, okamžitě jsem si vzpoměl na kolumbii, a už jsem čekal ohňostroj :toilet:
Luky

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od Luky »

To s těma úlomkama by mě docela zajímalo. Snažím se o tom tachajkonautovi totiž napsat článek na IAN. Bohužel, zatím jsem nikde na zahraničních ani českých serverech nenašel žádné podrobné informace o startu...
johnik

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od johnik »

To je jednoduché, bylo to takto:10,9,8,7,6,5,4,3,2,1,start ;)
Luky

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od Luky »

No to asi jo ;D. Ale přesto, kdybyste někdo našli něco podrobnějšího o startu, tak mi prosím dejte link. :)

Díky ;)
igi

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od igi »

Ohladom tych ulomkov, typoval by som, ze ide o nejaku izolaciu alebo nieco podobne. Podobne veci sa na rakety pred startom davaju(pozrite napr. start Ariane 1). Ich odpadavanie pri starte je uplne normalna, planovana vec. Navratovy modul neni robeny pre konkretneho cloveka, ale pre ludi s vyskou a vahou od...do...Co sa tyka utajovania, mali sme 40rokov trening, tak by sme mohli byt zvyknuti ;D A ohladom tchajkonauta, toto meno si vymyslel nejaky analyticky chytrak dakde v CNN, cinania im hovoria nejak inak
Luky

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od Luky »

igi napsal: Ohladom tych ulomkov, typoval by som, ze ide o nejaku izolaciu alebo nieco podobne. Podobne veci sa na rakety pred startom davaju(pozrite napr. start Ariane 1). Ich odpadavanie pri starte je uplne normalna, planovana vec.
Jo, taky mě napadlo, že to bylo plánované, jinak by se o tom asi daleko víc mluvilo...
MaG
Kontaktovat uživatele:

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od MaG »

Peta & all: No to že mu Číňani říkaj jinak je mi jasný, .. a co se mě týče, historicky jsme si jistě zvykli na slovo kosmonaut, ale asi nikoho nepřekvapí, když pod vlivem amerikanismů říkáme Američanům astronauti. Mě to fakt je jedno. Ale na tchajkonauta si nezvyknu :-)

Medved: Pokud dnes říkali, že další poletí tak za 2 roky, není něco v pořádku. Buď jich poletí víc, nebo poletí dřív.. jinak já to zatím za výkřik do tmy považuju a jestli budou za 10 let v Číně na úrovni Ruska, to bych se docela divil.

Luky: asi bych to moc neřešil. Jak bylo napsáno, klidně to mohla být izolace, u rakety to opravdu moc nemůže vadit, to zas všichni jen moc blbnou kvůli té Columbii.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
igi

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od igi »

Mozny vyznam Cinanov by som nepodcenoval. Aj ked technologicky maju co dohanat, novy konkurent by mohol americkych kongresmanov donutit k tomu, aby zase raz mohutne zafinancovali kozmonautiku a vyskum, namiesto blbosti ako protiraketovy system proti nepriatelovi, ktoreho nevedia ani definovat.
koca

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od koca »

No, já bych je moc nepřeceňoval. Přece jenom, technologická úroveň Číny není nic moc. Osobně si myslím, že technologii koupili, a hádejte kde ? :nod: Áno, áno, máte pravdu. V Rusku. Ostatně, nejsou zas tak ideologicky ani geograficky od sebe vzdálení. Můj pocit v tom utvrzuje pohled na nosnou raketu, vrch je hodně podoben ruským.
V dnešní době, kdy už o žádné prvenství nejde, ztrácí "výlet" na oběžnou dráhu bez vědeckých experimentů smysl. Pokud by chtěli pouze vyzkoušet let s lidskou posádkou, aby mohli poté uskutečnit náročnější lety, myslím, že po úspěšném přistání by si rychle pospíšili s jejich uveřejněním. Vzhledem k tomu, že je zatím ticho po pěšině, myslím že to mělo pouze demonstrativní charakter typu "já na to mám", "počítejte s námi". Ale nemám televizi, takže jsme odstřihnut od přísunu čerstvých a zaručených informaci ;D

igi napsal: Mozny vyznam Cinanov by som nepodcenoval. Aj ked technologicky maju co dohanat, novy konkurent by mohol americkych kongresmanov donutit k tomu, aby zase raz mohutne zafinancovali kozmonautiku a vyskum, namiesto blbosti ako protiraketovy system proti nepriatelovi, ktoreho nevedia ani definovat.
Hynek2

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od Hynek2 »

Já si myslím že jako demonstrace typu „Mohu poslat atomové bomby kamkoliv, takže k nám budete uctiví“, to úplně stačí.
T.o.m

Čínský Tchajkonaut

Příspěvek od T.o.m »

V dřívější éře soupeření dvou světových velmocí a nejen ruské propagandy měly tyto vesmírné "soutěže " zřejmý význam. Dnes ale Čína nemá důvod posílat na oběžnou dráhu kosmonauta ;D na oběžnou dráhu - spíše bych to viděl opravdu jen jako ukázku své moci - ikdyž kdoví. Sověti taky posílali tam nahoru špionážní družice pod záštitou výzkumu - jenže stejně všechno amíci hned věděli, protože měli rozmístěnou sledovací techniku. Dokonce mohli spolehlivě vyvracet prý katastrofální starty sovětských raket. Ale to už jsem asi někde jinde...uvidíme, co z těch čínských mozků vyklube
Tom :hi:
Odpovědět