Co pro devítiletého kluka?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Ozlik

Příspěvek od Ozlik »

Na rozjezd by mohlo stačit koupit slušný triedr a umístit ho na nějakou montáž. On tím totiž uvidí mnohem více než hojně prodávanými čočkáči o průměru 50 až 70 mm a relativně velkými ohnisky. A samozřejmě nějakou zajímavou literaturu.

P. S. Jirkovi Duškovi teď vyšla hezká knížka s množstvím fotografií a rad – Nebeský cestopis –
Průvodce začínajícího pozorovatele noční oblohy (http://knihy.cpress.cz/Book.asp?ID=1762). Myslím, že to patří ke současné špičce mezi rádci pro začínající pozorovatele.
Twitter – http://twitter.com/Ozlik
Pozorovací deník – http://markuvdenik.blogspot.cz
css94381672

Příspěvek od css94381672 »

...při náhodném brouzdání po intošu jsem narazil na poměrně dobrého průvodce (vydáno ve spešl čísle Zpravodaje hvězdárny ve Zlíně)

Jak kupovat dalekohled
http://www.zas.cz/download/jkd.pdf
(14 stránek, 908kb)

Jak používat dalekohled
http://www.zas.cz/download/jpd.pdf
(14 stránek, 882kb)

css94381672

...na vibavení a podobné zhovadilosti si časem zvyknete :-)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

css94381672 napsal: ...na vibavení a podobné zhovadilosti si časem zvyknete :-)nevidím nejmenší důvod proč
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

MilAN napsal:
nevidím nejmenší důvod proč

Tys tu poznámku pochopil? ;)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Je to reakce na #10
lpavlic

Příspěvek od lpavlic »

css94381672 napsal: ...na vibavení a podobné zhovadilosti si časem zvyknete :-)Musim take reagovat - ano zvyknu si, ale stejne si vzdy pomyslim sve :).
Tady to je jeste detail (amaterske hobby forum), ale kdyz to ctete v oficialnich firemnich dokumentech, produkovanych temi "manazery", to je pak teprve ta spravna sila :D.
Sorry (promiňte/prepáčte), ze pisu ASCII a ne česky, ale dlouhodobý zvyk také dělá své :).
Listy3

Příspěvek od Listy3 »

MilAN napsal:
nevidím nejmenší důvod proč

Promiň MilAne, ale nevím proč by na astronomickém foru nemohly být tolerovány gramatické chyby, pokud příspěvek bude fakticky správně. Já osobně budu rád za každý příspěvek plný gramatických chyb ze kterého se dozvím nějaké užitečné fakta a na druhou stranu mě nepotěší příspěvek gramaticky správně, který mě uvede v omyl. Tím nechci nijak hodnotit faktickou stránku příspěvků css94381672 . Vím, že to sem vůbec nepatří a nebudu se zlobit když administrátor smaže tyto příspěvky týkající se gramatiky.
Newton 250/1250 ve výstavbě&&Newton 130/1000 GS montáž&&triedr 10x50 a 8-24x50&&Lidlteleskop 70/700
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Já tedy tu větu dokončím :
- nevidím důvod, proč bych si měl zvykat na nějaké zhovadilosti
Pokud má někdo potřebu je psát, já nemám  potřebu je číst.
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Listy napsal:

...nevím proč by na astronomickém foru nemohly být tolerovány gramatické chyby, pokud příspěvek bude fakticky správně.
Nejde o obcasne gramaticke chyby a preklepy, to se stava a nikomu to asi nevadi, ale o styl jako takovy. Nemam nic proti "odlehcenemu" zpusobu vyjadrovani, ale zas nemusime mluvit jak parta dlazdicu, ne?
Koneckoncu prispevek kde se to hrubkama jenom hemzi asi prilis duvery nevzbudi.

Nakonec bych se chtel omluvit Romanovi za to, ze jsem v jeho tematu rozpoutal takovouhle diskuzi.
css94381672

ách jo

1)
oznámení, že si "na podobné zhovadilosti časem zvyknete" nemělo být bráno, jako že se hodlám vyžívat v gramatických chybách, ale jako konstatování faktu, že se to někdy prostě stane, a stane se to proto, protože jednoduše nemám dostatek času, abych si to po sobě nějak podrobně četl - když píšu, tak vlastně nepíšu --- je to stejný, jako kdybych mluvil. Na druhé straně musím souhlasit, že příspěvek s gramatickými chybami přiliš důvěry nevzbuzuje.

2) můj mail je css94381672@centrum.cz, proto nick je css94381672 --- když si tyto čísla vy´tukáte na numerické klávesnici, tak jednotlivými trojúhelníčky (9-4-3, 3-8-1, ...), které v sebe plynule přechází, uděláte rámeček kolem pětky... od devítky se vychází proto, že to je jednoduše "tajné" označení holky ze sexty, která se mi líbí... :-)
css=Cosmological SuperStrune, což je věc, která se mi již delší dobu zdá absolutně nejexotičtější věcí ve fyzice
...můžu vám napsat, že se jmenuji ###23.2.2006 y jist7ch d;vod; smay8no###, ale vám je to na pouze na dvě věci (na vypařenou černou díru a rozpadnutej proton), jelikož si to a) nemůžete ověřit, a i kdyby, tak b) nechápu, jak mně chcete dohnat k odpovědnosti za případné příspěvky (P.S. odpovědnost na sebe samozřejmě beru)

a ted důležitá věc:
I.
též se nebudu zlobit, když admin tyto příspěvky smaže

II.
omlouvám se za "vibavení", příště se pokusím si dát většího bacha

Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

Ozlik napsal:
P. S. Jirkovi Duškovi teď vyšla hezká knížka s množstvím fotografií a rad – Nebeský cestopis –
Průvodce začínajícího pozorovatele noční oblohy (http://knihy.cpress.cz/Book.asp?ID=1762). Myslím, že to patří ke současné špičce mezi rádci pro začínající pozorovatele.Neodolal jsem a dneska si ji koupil :). Moc pekna knizka. Kdyz se libi me, devitiletymu klukovi bude taky ;D ;).
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Bob

Příspěvek od Bob »

Devítiletému klukovi bych kromě knížky,která je zcela určitě vhodná,koupil i dalekohled.Nic proti triedrům nemám, jsou prima ale přesto bych mu raději koupil nejspíše refraktor.Aby ho to opravdu "chytlo".Alespoň 70/700.Třeba Lidlteleskop.Sám jsem jich koupil pro kolegy 5 a měl jsem štěstí,všechny byly O.K.Přes něj už opravdu alespoň to nejzákladnější uvidí.Soudím to alespoň podle sebe,který asi ve stejném, věku dostal refraktor 50/250.Bylo pro mne to velice objevné a už mě to neopustilo.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Bob

Příspěvek od Bob »

Ještě dodatek,blíží se Vánoce a kolem nich má Lidl vždycky nějakou nabídku dalekohledů.Kdoví čím nás letos překvapí.A má jednu velkou výhodu.Kromě toho,že je za super cenu,není problém s vrácením peněz pokud výrobek neodpovídá požadavkům zákazníka.To je moje zkušenost s Lidl triedrem.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
GaN

Příspěvek od GaN »

jsem zcela pro názor "Milan"
*Určitě bych se přimlouval pro malý čočkový dalekohled, např. na fotografickém stativu.
Buď  Celestron 80/400
http://www.celestron.cz/obrazek.php?men ... rka=320&vy ska=164
nebo možná spíše :
Meopta Hermes 25x70
http://www.celestron.cz/obrazek.php?men ... rka=450&vy ska=356 *
a dal bych přednost Meoptě...pro důvod: kdyby astronomie nebavila...
Odpovědět