triedr 10-30x50
triedr 10-30x50
Když to zase čtu, tak mi nedá, abych se těch paralaktik nezastal. Mám oboje a musím říct, že komfort pozorování s paralaktikou je pro mě prostě lepší. Zrovna tak převozitelnost. Paralaktika (i velká) se prostě rozebere a hodí do kufru auta a ten dobson zabere kompletně celý auto.
Záleží hodně na tom, co s tím člověk chce dělat. Když za každým pozorováním musím cestovat autem, tak bych dnes víc preferoval skladnost.
A že bych měl u tý 130/900 na EQ2 problémy s chvěním, taky nemůžu říct.
Záleží hodně na tom, co s tím člověk chce dělat. Když za každým pozorováním musím cestovat autem, tak bych dnes víc preferoval skladnost.
A že bych měl u tý 130/900 na EQ2 problémy s chvěním, taky nemůžu říct.
triedr 10-30x50
Objednany triedr Alpen 10x50 uz dorazil, tak muzu sdelit prvni dojmy.
Zpracovani slusne(vzhledem k cene), nikde zadne znatelne vule. U levnych triedru jsem videl vratke uchyceni okularu, ktere se pak naklaneli (v tomto pripave je to v pohode).
Vzhledem k pocasi nemuzu posoudit pozorovani oblohy, ale krajinky kresli pekne (ostre, bez rusivych vad).
Jedine co se mi az tak nezda je to, ze pro pohodlne koukani musim mit okulary lehce odtazeny od oka. Pokud dam oko tesne na gumove clonky, tak zacnou mistama tmavnout okraje zorneho pole (koukam vlasne dovnitr dalekohledu) a to je neprijemny. Urcite se na to da zvyknout.
Shrnu-li to, tak muzu tento pristroj celkem doporucit.
Zpracovani slusne(vzhledem k cene), nikde zadne znatelne vule. U levnych triedru jsem videl vratke uchyceni okularu, ktere se pak naklaneli (v tomto pripave je to v pohode).
Vzhledem k pocasi nemuzu posoudit pozorovani oblohy, ale krajinky kresli pekne (ostre, bez rusivych vad).
Jedine co se mi az tak nezda je to, ze pro pohodlne koukani musim mit okulary lehce odtazeny od oka. Pokud dam oko tesne na gumove clonky, tak zacnou mistama tmavnout okraje zorneho pole (koukam vlasne dovnitr dalekohledu) a to je neprijemny. Urcite se na to da zvyknout.
Shrnu-li to, tak muzu tento pristroj celkem doporucit.
triedr 10-30x50
Super!! Gratulujem!!! Len neviem, ale mne sa zdal byť vždy veľký problém, že trieder je už dosť ťažký a trasie sa mi z neho ruka. Nebude pri pozorovaní oblohy ten trieder
príliš ťažký? Možno by bolo lepšie použiť statív.
príliš ťažký? Možno by bolo lepšie použiť statív.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
triedr 10-30x50
Stativ určitě pomůže, ale není podmínkou zážitku 
Nezapomeň že třesení se rukou je tím větší, čím menší síla je potřeba k jeho rozhejbání (hybnost závisí "na síle" a rychlosti, nebo na hmotnosti a rychlosti). Čím bude triedr těžší (bude mít větší hybnost) tím hůře půjde roztřást. Takže rozumně těžký je spíš výhodou.

Nezapomeň že třesení se rukou je tím větší, čím menší síla je potřeba k jeho rozhejbání (hybnost závisí "na síle" a rychlosti, nebo na hmotnosti a rychlosti). Čím bude triedr těžší (bude mít větší hybnost) tím hůře půjde roztřást. Takže rozumně těžký je spíš výhodou.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
triedr 10-30x50
MaG napsal: Stativ určitě pomůže, ale není podmínkou zážitku 
Tato myslienka je uplne spravna, napr. aj pusky na sportovu strelbu (tercovnice) sa robia s hmotnostou okolo 8kg, aj ked by sa dali spravit o polovicu lahsie.

Tato myslienka je uplne spravna, napr. aj pusky na sportovu strelbu (tercovnice) sa robia s hmotnostou okolo 8kg, aj ked by sa dali spravit o polovicu lahsie.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
triedr 10-30x50
Koľko váži ten trieder?
triedr 10-30x50
A jak víš, že je dost těžký ? (viz Tvůj předcházející příspěvek)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
triedr 10-30x50
MilAN napsal: A jak víš, že je dost těžký ? (viz Tvůj předcházející příspěvek)
To práve neviem a v mojom predchádzajúcom príspevku
som sa opýtal či nebude pri pozorovaní oblohy príliš ťažký, ja som to nekonštatoval.
Ale dá sa predpokladať, že 10*50 nebude nič ľahké.
To práve neviem a v mojom predchádzajúcom príspevku
som sa opýtal či nebude pri pozorovaní oblohy príliš ťažký, ja som to nekonštatoval.
Ale dá sa predpokladať, že 10*50 nebude nič ľahké.
triedr 10-30x50
V porovedení SPORT ......878 g
PRO ..... 907 g
PRO ..... 907 g
triedr 10-30x50
jedna se o provedeni sport, takze 878g. Nemam tolik zkusenosti jestli je to moc nebo malo a nebo akorat. Ani neplanuju pozorovat hodiny, chci ho pouzit spis k hledani a abych videl nektere veci ve vetsim kontextu.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
triedr 10-30x50
Hmotnost řekl bych "tak akorát".. pokud jsem psal, že těžší je lepší, neplatí to samozřejmě i o těžkých přístrojích. Tento je asi ideálně těžký.
Jinak podle toho že s ním spíš plánuješ koukat tak jak jej používám i já (orientace, rychlý přehled, jen výjmečně nepřetržité koukání v řádu desítek minut), pak stativ ani netřeba.
Jinak podle toho že s ním spíš plánuješ koukat tak jak jej používám i já (orientace, rychlý přehled, jen výjmečně nepřetržité koukání v řádu desítek minut), pak stativ ani netřeba.
Martin Gembec, Astronomické události
triedr 10-30x50
Mám teď momentálně půjčený triedr 20x60 a mám dost práce jej v ruce udržet.Pokud je to možné,vždycky se snažím jej o něco opřít,takže asi už má krapet přes váhu.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
triedr 10-30x50
Možná ani ne přes váhu, jako spíš přes udržitelné zvětšení.
triedr 10-30x50
Myslím Milane,že jsi trefil hřebík na hlavičku.V 93 roce jsem byl strašně nešťastný,když jsem v Andoře místo triedru 15-30x50 koupil něco ženě.Dnes se na to dívám jinak.Udělal jsem dobře.Bob.
Orion Optics UK 500/2000