Viděl jsem neidentifikovaný úkaz na obloze (UFO)
Viděl jsem nevysvětlitelný úkaz na obloze (UFO)
Zdravím, včera tj. 26.1.2012 jsem sledoval Jupiter (teleskopem 900/130 na asi 30x násobné zvětšení), načež jsem si všiml, že mi před planetou cosi přelétává, velmi rychle a občas i chaoticky. Jsem si jistý, že to nebylo letadlo, ani družice, ani nějaký meteorit a ani žádný pták. Měl jsem zaostřeno na planetu, takže to co přelétávalo nebylo tak úplně ostré, ale myslím, že jsem žádná křídla neviděl. Bylo to moc rychlé, takže nejsem si jistý jestli dovedu odhadnout tvar objektu, ale možná kruhový. Trochu to vypadalo jaky ty potvůrky co žijou v džunglích a skáčou ze stromu na strom a při skocích plachtěj plochou svého těla, nevim jak se jim říká, ale skoro to tak vypadalo Žiju ve městě, takže to tamty potvory být nemohli, jelikož tu není džungle, jediné co mě napadá, že by snad nějaký hmyz, ale bylo -5°C, vítr téměř žádný. Rozhodně to buďto bylo živé, nebo něčím živým ovládané... Je možný, že by tenhle teleskop byl schopen zachytit hmyz poletující večer za jasné oblohy v -5°C se zaostřením na Jupiter? Fakt nevim co to bylo, ale zdá se, že je to dobře vidět když máte jako pozadí něco světlého, např. Jupiter, nebo i nějakou jasnější hvězdu. Dneska to zkusím znova, když budou podmínky, fakt mě to zajímá...
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Bylo to jako tmavé skvrny ? Nejspíš zákalky ve sklivci nebo smítka na rohovce. Prostě to může být v oku.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Bylo to jako tmavé skvrny ? Nejspíš zákalky ve sklivci nebo smítka na rohovce. Prostě to může být v oku.Ne ne ne, tohle jsem si jistej, že nebylo v oku, ani nějaké smítko v teleskopu, těžko se to dá popsat. Bylo to rozhodně ve vzduchu a plně uvědoměle jsem to sledoval, ale díky za reakci... Jinak připadalo mi, že je to šedé
Ne ne ne, tohle jsem si jistej, že nebylo v oku, ani nějaké smítko v teleskopu, těžko se to dá popsat. Bylo to rozhodně ve vzduchu a plně uvědoměle jsem to sledoval, ale díky za reakci... Jinak připadalo mi, že je to šedé
Plně uvědomněle sledovat se dají i ty zákalky ve sklivci. Ostatně až to uvidíš znovu, stačí jednoduchý test: nespouštěj pohled z Jupiteru (nebo jiného pevného objektu v zorném poli), a uvidíš, co to bude dělat. Pokud se jedná o něco ve sklivci, tak čím víc se to budeš snažit sledovat, tím divočeji a živěji to bude poletovat.
Vypadalo to přesně takhle (2:30-2:42): http://www.youtube.com/watch?v=4utTbJ6b-Tg
myslím, že zákalky od pohybujícího se objektu ještě rozeznám
myslím, že zákalky od pohybujícího se objektu ještě rozeznám

- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Na tom videu se s největší pravděpodobností jedná o ptáka či netopýra.
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 2810/29#29][splithere][/link][splithere_end]
Smazal jsem příspěvky odbočující od tématu, případně obsahově nesmyslné. Uživatele dyfi08 žádám, ať se s podobnými domněnkami obrátí na některé ze specializovaných fór k tomu určených.
Smazal jsem příspěvky odbočující od tématu, případně obsahově nesmyslné. Uživatele dyfi08 žádám, ať se s podobnými domněnkami obrátí na některé ze specializovaných fór k tomu určených.
No mě přišlo, že (a už podle nadpisu "Asi jsem viděl UFO") jsem ve správné sekci fóra, kde se takové věci řeší... Taková cenzura fakt neni potřeba
Jo , správná sekce to je . Ale pro pozorování UFO jevů na obloze. Ne o spekulaci se skenováním člověka mimozemšťany a podobně, zrovna jako nesmysly, které jsi četl, ale nikdy neviděl a popisuješ je jako skutečnost. Tvoji víru ti nikdo nebere, ale o té si piš skutečně jinde.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jenom bych rád znal názor astropozorovatelů na tohle video, které jsem natočil (během dne). I v noci je to často vidět svištit skrze oblohu také, samozřejmě skrze teleskop, nejlíp asi tak na 35x zvětšení
http://www.youtube.com/watch?v=7-fXcrERi4E
http://www.youtube.com/watch?v=7-fXcrERi4E
- Honza Ebr (honza42)
Tak teď nevim - když na tohle odpovim udělám blbce ze sebe (protože nepoznám, že si děláš srandu) nebo z tebe (protože veřejně poukážu na to, že si o chmýří poletujícim ve vzduchu myslíš, že je to něco záhadnýho)? Tak abych radši neodpovídal 

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Je zbytečné podobné jevy nazývat UFO a hledat v nich nějakou senzaci. Jedná se o přelety Sluncem nasvíceného rozostřeného hmyzu.
No jak myslíte 

Přečetl jsem si všechny tvoje příspěvky na AF. Jsou všechny stejné. Zkus někdy napsat také něco astronomického, pro tyto "záhady" najdeš určitě vhodné posluchače na jiných fórech. Pro lidi, co dalekohledy systermatičtěji pozorují, tohle není nic, s čím by se prakticky stále nesetkávali ( hmyz, pyl, semena, ..) a nemohli to jednoznačně identifikovat.
lepší rada žádná než špatná
Poslyš Milane... Nevytvářim tady nové náboženství, víru, ani senzaci, prostě ukazuju co jsem natočil (né jen já sám) a nepřijde mi to jako hmyz, sem tam ano, ale né všechno, krom toho, tohle létalo i v zimě při -15°C... Na krytickym uvažování není nic špatného, ale mělo by být objektivní... Navrhuju: zkus to natočit a do té doby ze mě nedělej pomatence