NGC 1499 - Kalifornie

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Konihlav »

Moc pekna mozaika - hezky se Ti to tam cele veslo (zajimalo by me, zda jsi tam mel jeste nejake misto kolem, ktere jsi orizl, nebo je to fakt hned vedle sebe s minimalnim presahem?). Take jsem o tomto objektu a teto mini-mozaice premyslel, protoze na mych 330mm by se tez mela "tak-tak" vejit, ale asi uz moc natesno, proto se mi do experimentu nechce (chci realne fotit a ne experimentovat).

Ty divne protahle hvezdy to ale hrozne kazi vysledny dojem je v plnem rozliseni bohuzel bidny :'( Ja bych prave mozaiku delal proto, abych mel vetsi, hezky snimek - nechce se mi binovat jednotliva pole (byt chapu, ze pro slabsi DSO je to kvuli prokresleni nutnost).

ad objektivy: ze zkusenosti Petra Novaka (karneades) plyne, ze Canon 300/F4 je jednim z tech skel, ktere opravdu lze na astrofoto realne pouzivat (myslim, ze rikal neco o FWHM kolem 0.8 u Atik 314L+) pak myslim jeste chvalil 200/F2.8. Jinak nic (hledisko je i to, aby se objektiv nemusel vubec clonit, aby od clony nevznikaly osklive difrakcni paprsky).

Nevyhoda tech skel ale koukam je to slozeni z X elementu a temperace - postupna, zdlouhava :-(

Musim rict, ze muj Borg 77EDII davam temperovat tak hodinku, maximalne dve nez finalne zaostrim a fotim a za poslednich 12 mesicu (co jsem schopen to nejak relevantne posoudit) se mi stalo 1x (koncem zari, nejaka divna noc, foceno pres OIII tedy v zelene), ze se mi to behem noci rozostrilo... Vcera mi to napr. 4 hodiny drzelo FWHM u snimku v naprosto shodne vysi +-0.003 :-)
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Psion »

Foto objektiv má svůj význam pokud cena/kvalita je dobrá nebo chceme používat zoom na širokoúhlou fotografii nebo preferujeme vysokou světelnost. Např. Canon 300/4L IS stojí dnes kolem 28-29 tisíc což není zrovna málo a vysoce světelný Canon 300/2.8 L IS je už ultra-drahý a za tu cenu je rozumější pořídit Takahashi Epsilon nebo FSQ 106/F5 a spokojit se s menším zorným polem. Pokud fotograf tedy trvá na naprosto dokonalé optice, pak nemá asi smyl se vůbec ohlížet na foto objektivy a je lepší pořídit nějaký APO dalekohled a je řada velmi dobrých dalekohledů nejen od Takahashi.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Konihlav »

na širokoúhlou fotografiitos presne uhodil hrebicek na hlavicku skoda, ze neznam zadny kvalitni sirokac, tj. kratkoohniskovy objektiv :-/

jinak se zbytkem tez zcela souhlasim Ja si musim pochvalit tu moji Borg-rodinu, jsou to vskutku krasne lehke a elegantni dalekohlidky :-)
vla

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od vla »

Pakliže se člověk trochu zajímá o použité objektivy dostane se na ceny někdy i výrazně nižší. Teď mám na cestě Nikor 300/2,8 ED za příjemných 16 tis. Kč (snad nepřijde cihla, to bych teda :o) Minulý kus co jsem testoval byl lepší než canon 300/2,8,  a ten jsem sehnal za 32 tis.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Sasa3 »

to Psion: souhlas. Taky si myslím, že je lepší pořídit si dedikovaný dalekohled, alespoň u těch delších ohnisek. Navíc u mě nejde s 12mm chipem o širokoúhlou fotografii v pravém slova smyslu... Tenhle objektiv jsem pořídil od vla tady v bazaru prakticky za pakatel (víc mě stála výroba různých kroužků a redukcí). Původní myšlenka, použít objektiv pro odlehčení fotografické soustavy místo pointru 80/480mm, funguje. V kombinaci s Panoptikem 19mm je z něj taky docela slušný širokoúhlý monokulár téměř ideálních parametrů: 16x75mm se zorným polem přes 4 stupně. Focení tímto objektivem je přidaná hodnota, se kterou jsem původně ani nepočítal. Myslím si, že funguje relativně tak dobře, protože je to snímek v jedné čáře. Pokud ho používám jako dalekohled ve dne je už při 35x zvětšení docela patrná barevná vada.

to konihlav: s těmi mozaikami při plném rozlišení máš sice pravdu, teda pokud se ti povede proexponovat jednotlivé snímky na úroveň jednoho pixelu. Navíc musíš takový snímek vytisknout na velký formát, aby jsi si ho vůbec užil (počítej s rozlišením kolem 150dpi). Už jsem to tady psal několikrát: když udělám s Atikem 314L takto ostrý a proexponovaný snímek, můžu ho vytisknout na A4ku a koukat na něj tak z 30cm. Pro mne z těch dvou věcí plyne, že nemá moc cenu pouštět se do mozaiky v plném rozlišení s více jak 2 poli. S 80mm objektivem f/4.8 potřebuji alespoň 4 hodiny na expozici, tedy celkem 8hodin. To je hodně, ale ještě to jde (dělá to už ale 16 hodin u mozaiky 4x4). S vytistěním ve formátu 60x40cm by ještě problém nebyl (mozaika 4 polí už by byla o něčem jiném). Zkus si ale představit, že máš tuhle fotku 30cm od očí (to je vzdálenost při které vnímáš detaily na úrovni pixelu). Dokážeš pak vůbec vstřebat tuhle informaci? Co pak teprve mozaika 4x4 ve formátu 120x80cm.

To jsou důvody, proč chci fotit větší mozaiky (4x4 a více) v binování 2x2 (viz. Sh2-129 nebo Simeis 147).  Ušetřím 4x tolik expozičního času a pořád budu snímek vytisnutelný ve formatu 30x20cm. Proto pro mne není důležitá kresba na úrovni pixelu. Chci ale pokud možno co největší průměr objektivu.

Pokud jde o zorné pole, tak jsem snímek mírně ořezal (další problém s tímhle objektivem je, že nemůžu jednoduše měnit úhel natočení kamery a tak jsou ty dva snímky mírně posunuté). Takže nějaká rezerva tam je. Při vhodném naplánovaní by se mohla do 330mm ohniska na 2x vejít. Nespoléhej však na CdC, to je to, co jsem udělal a mlhovina je pak trochu posunutá do pravého dolního rohu. Naplánuj si to nejlépe na nějakém snímku.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Konihlav »

Sasa3: no ja prave planuji mozaikovat tak 2x1 pole, tj. max 2600x2000 pixelu (spis mene, pochopitelne). Ja totiz funguji tak, ze hledam pointacni hvezdu okularem, ten pak vymenim za webku a znova ostrim pointer. Tato procedura zabere i 10 minut. No a delat to pres noc vice jak 2x by me uz prislo jako ztrata casu.

Tve zkusenosti z tisku fotografii bedlive sleduji (jednou bych taky chtel zacit sva dila tisknout, az budu mit koukatelne snimky, coz se uz skoro dari) a vim, ze tisknes na A4ky, tj. 296x210 mm ci tak nejak. Takze ty 2 pole jsou tech cca 60x40 cm, coz je A3ka, coz jak pises by melo byt OK.

Pokud to nejak shrnu,tak:
2x1 pole = cca 2x4 hodiny = 8 hodin
4x4 pole = cca 4x1 hodina (bin2x2) = 4 hodiny
na snimek 60x40cm pri 150dpi. To je 2x mene expozicniho casu.

Chapu to tak spravne? Ze pri bin2x2 vlastne misto 1 pixelu ziskavam signal ze 4, tj. melo by stacit exponovat 4 kratsi dobu (pri zachovani ostatnich velicin a zanedbani charakteristik elektroniky CCD kamery).

Ušetřím 4x tolik expozičního času a pořád budu snímek vytisnutelný ve formatu 30x20cmje ta veta spravne (myslenkou) ?

co nejvetsi prumer - tim myslis, abys neztratil detaily z te urovne pixelu 1:1 (pri zachovani stejne svetelnosti) ? Predpokladam, ze ano. Vyssi svetelnost by samozrejme dale pomohla (ale kdo to ma pak upointovat a ktera montaz to unese...).
Psion
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Psion »

Pakliže se člověk trochu zajímá o použité objektivy dostane se na ceny někdy i výrazně nižší. Teď mám na cestě Nikor 300/2,8 ED za příjemných 16 tis. Kč (snad nepřijde cihla, to bych teda :o) Minulý kus co jsem testoval byl lepší než canon 300/2,8,  a ten jsem sehnal za 32 tis.
Chce to asi štěstí, já jsem takové za několik měsíců neměl, ale Canon 300/2.8 L IS bych za 32 tisíc snad ani nekoupil, to bych se bál, že s tím něco je, za to to může prodávat leda blázen

Každopádně pokud budu něco kupovat, pak Takahashi Epsilon, na který mám spadeno už více let, přece jenom průměr objektivů je malý a zákon hovoří jasně, ne světelnost, ale plocha objektivu (zrcadla) rozhoduje o výsledném obrazu. Zatím mi Sigma stačí i když by se světelnější objektiv hodil....
deavi

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od deavi »

Tak jako Sasa jsem se včera vrhnul na Kalifornii. Musím říct, že jsem dlouho vyčkával jestli vůbec techniku vyndat ven. Deka po celý obloze se skoro naráz rozpustila a tak jsem začal ladil objekt.
Zatím mám za sebou tak šestinu dat, které chci celkově nasnímat. Dohromady to vydím tak okolo 42 hodin tohoto objektu. Chci pokračovat nasnímat i OIII a SII a skombinovat do narrowband.

26x15 minut
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Psion
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Psion »

deavi: moc pěkné
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Konihlav »

deavi: kdyz to vidim, snim o delsim ohnisku refraktoru a vetsim prumeru moc, moc pekny!!! klidne by to sneslo i mozaiku 2x1 pole ale musel by ses omezit na 1 den 1 filtr misto 2 dny na 1 filtr ;-)
Roman (Rick)
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Roman (Rick) »

deavi: Ten snímok je naprosto neuveriteľný! Je tam strašné množstvo kudrliniek, tmavých zákutí a proste iných detailov :o. Nemáš náhodou zapožičaný nejaký extra svetelný 16" RCOS ?? :D. Máš to fakt super ;).
deavi

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od deavi »

Díky za chválu Snímek mě taky překvapil tou spoustou kudrlinek, které vylezly během zpracování.
To Konihlav: nejsem mozaikový typ, radši investuju do delšího času, či většímu počtu expozic. Trochu uvažuju o menším ohnisku, tak okolo 350 mm, přesně na typy těchto objektů. Ale jelikož vyschnul přísun peněz z brigády, tak mám konečnou techniku na pěknou řádku let Už se těším i na ostatní kanály.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MaG
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od MaG »

David - fantastické detaily! Tohle se líbí i mně i když já mám radši široká pole :)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od Sasa3 »

to deavi: bezva snímek. Taky mě při focení napadlo, že ta pravá strana rozhodně stojí za detailnější záběr. Držím palce s OIII a SII.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
GaP

NGC 1499 - Kalifornie

Příspěvek od GaP »

Nakonec alespoň do počtu přidávám tu svoji, ikdyž jsem proklamoval, že ji raději ukazovat ani nebudu, ale to bych ji nemusel dávat ani na své stránky, že ;)

více jako vždy na klik.
Pavel.
SeeStar_S50
Odpovědět