PixInsight
- pedrosanchez
- Věk: 45
Re: PixInsight
Prosím ještě jeden dotaz. Screen Transfer Function, já ten autostretch moc nechápu. Nejprve jej udělám, abych viděl snímek, pak lineárně zpracovávám, tj. DBE, Color Calibration, pak dám linked channels a znovu autostretch, pak třeba deconvolution, nebo MLT a nakonec když přetáhnu nastavení STF do historiogramu, tak mám mít locked RNG channels či nikoliv?
SW 200/1000, EQ6-R synscan goto, ZWO ASI 533 MC, Asiair, ZWO ASI 224 MC
Locked RGB stretchne každý kanál rovnako. Unlocked to aplikuje pre každý RGB kanál samostatný stretch takže to urobí také hrubé vyváženie bielej. Teda zhruba to zrovná pozadie aj intenzitu medzi kanálmi.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
- pedrosanchez
Jo, jasně, ale co je lepší, co mám používat a v jaký okamžik?
- pedrosanchez
Aha, děkuji ti, to je zajímavé. Já jsem dark frames dělal v temné krabici, tam nebylo světlo. Měly stejné parametry jako light frames. Uznávám, že jsem jich udělal málo (lightů 33, darků 13). Možná mám špatně algoritmus složení? Já nevím, co dát do pixel rejection, sigma clipping, winsorized, no rejection... BIAS snímky vůbec nedělám. Vinětace by mi tolik nevadila, snímek mohu ořezat.nou
Na tých troch vidím zjasnenie smerom od stredu. To je znak že najskôr nesedia dark alebo bias snímky. Na nekalibrovanom snímku by mali byť rohy tmavšie. Správne skalibrovaný snímok by mal mať pekne rovnomerné pozadie. Ak nesedí dark alebo bias tak môže byť pre-korigovaný a rohy sú potom svetlejšie. ASI533 prakticky nemá amp glow. Flat, dark a bias snímky sa na moderných senzoroch robia iba kvôli odstráneniu vinetácia z optiky. Teda korekciu faktu že okraje snímku nie sú exponované v rovnakej miere ako stred. Samozrejme že na tom pidi výreze neuvidíš rozdiel to si treba pozrieť snímok ako celok aby si videl tie stmavnuté rohy.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Když neděláš biasy, musíš mít povinně toto:
light, dark, flat a darkflat (darkframe k flatu - tedy dark stejnou expozicí jako byl FF, pokud je kratinká, dá se nahradit biasem).
kalibrace pak je: (light-dark)/(flat-darkflat)
Bez darkflatu ti vyjde přesně to co máš, překorigované rohy.
light, dark, flat a darkflat (darkframe k flatu - tedy dark stejnou expozicí jako byl FF, pokud je kratinká, dá se nahradit biasem).
kalibrace pak je: (light-dark)/(flat-darkflat)
Bez darkflatu ti vyjde přesně to co máš, překorigované rohy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM