Řasová mlhovina

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
MilAN
Věk: 77

Re: Řasová mlhovina

Příspěvek od MilAN »

seestar píše: ↑04. 10. 2026, 22:53 Karell napsal : Máš to svisle převrácené. Možná je to úmysl, to netuším, ale nevypadá to hezky.
Vidíš v té větě něco o zrcadlovém převrácení?
No, to co Karell nazývá svisle převrácený obraz se jinak nazývý též jako zrcadlově převrácený. ( flip -vertical) .V tomto případě tedy zrcadlově svisle převrácený. A tvrzení, že tak jak ho máš ty orientovaný, by to bylo pod rovníkem ,je právě ten nesmysl. ( bez ohledu na to, jak to nazýváš ty ). Tak by to totiž na jižní obloze nevypadalo :)
https://www.mathsisfun.com/definitions/ ... -flip.html
Převrácení ~ zrcadlové převrácení ~ Flip jsou naprosto odlišné termíny od otočení. Tak to má optika. Jak to máš ty , je celkem irelevantní
Naposledy upravil(a) MilAN dne 05. 10. 2026, 00:02, celkem upraveno 4 x.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
seestar

Příspěvek od seestar »

Pro mě pojem "svisle převrácený" znamená , že je to vzhůru nohama. Reagoval jsem podle toho, jak jsem to pochopil. Z jižní polokoule by to bylo vzhůru nohama. Já pracuju s tím, co mi leze z kamery a je mi srdečně jedno, jestli je to otočené, nebo zrcadlené. Jediné kritérium je, jestli se mi to líbí, nebo ne a tím končím.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To je zvláštní, když to má přes RASA, kde není žádné zrcátko.
Už jsem takhle také párkrát naletěl, když jsem nasnímal objekt a nezjistil si dopředu, jak vypadá.
Pak jsem zjistil, že k tomu dochází při některých kombinacích SW chybnou interpretací směru Y osy ve fits souboru.

Tohle bych fakt zrcadlil zpět do správné polohy. Je to prostě blbě. Takhle ten objekt nevypadá a nejde to spravit jen prostým otočením. A hlavně bych vyzkoumal, která část processingu, který SW tohle udělá. Opticky totiž není důvod. RASA to kreslí na senzor nezrcadlené.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
seestar

Příspěvek od seestar »

RASA to kreslí na senzor tak, jak to na té fotce vidíš. Vzhůru nohama je to proto, že mám krátké kabely ke kameře a omeznou možnost natočení.
MilAN

Příspěvek od MilAN »

MMys píše: ↑05. 10. 2026, 07:19 To je zvláštní, když to má přes RASA, kde není žádné zrcátko.
Martine, ale je to přesně ten efekt, podle kterého se to jmenuje - zrcadlení. Je to pořesně to, jako když se podíváš na sebe do zrcadla .Ty vidíš své pravé oko vpravo a svisle dobře.pokud se na tebe dívá někdo směrem od zrcadla, svisle je to OK ale stranově tvoje pravé oko vidí vlevo. Jeden odraz = vždy zrcadlení . Pokud kameru otočíš o 180°nebo proložíš dalekohled, bude to zrcadlení v druhém směru= jednou to je svisle, po druhé vodorovně zrcadlově.
S kamerou ani softwarem to nesouvisí
peto

Příspěvek od peto »

Neviem co seestar robi s obrazkami, ale ak pouziva Siril na spracovanie, mohol by byt problem v nastaveni Sirilu:
Ak v Sirile v nastaveniach (záložka Preferences -> FITS) začiarknete alebo odčiarknete voľbu „Up-bottom FITS orientation“, obraz sa vám po načítaní kompletne otočí hore nohami.

MilAN

Příspěvek od MilAN »

Pokud dám kameru na refraktor nebo SCT, obraz bude odpovídat přímému pohledu, (maximálně bude otočený o 180 °, pokud o ten ůhel otočím kamerou nebo to bude tak nastaveno v softwaru.) Ale pokud tutéž kameru se stejným nastavením dám na RASu, bude vždy obraz zrcadlově převrácený. To je přirozená vlastnost odrazů. Žádný nebo sudý počet odraů je OK, lichý počet odrazů-obraz zrcadlově převrácený. Otáčení kamerou to nezmění
Odpovědět