Astrofotografie - dotazy začínajících

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
astar
Věk: 69

Re: Astrofotografie - dotazy začínajících

Příspěvek od astar »

Milan, USB3.0 je standardizované a může přenášet až 5Gb. To platí i pro straší PC. Ten NB Karla není až taková šunka, já používal horší Dell Latitude 3350. Otázka je co je pak přes to USB připojeno a kolik to připojené zařízení dokáže dávat.
SW 250/1000+EQ6 Pro,  Achr 100/660, Achr 80/400 , ASI 294MC PRO i ASI 294MM PRO , ASI 2600MM Pro
Mino_

Jak propojit tuto sestavu

Příspěvek od Mino_ »

Potrebovala bych poradit od zkusenejsiho, jak propojit tuto sestavu: skywatcher 6, askar 91f a zwo asi585 air. Kabelove to propojit zvladnu, ale nefunguje mi nastaveni v aplikaci a nemohu sesynchronizovat ani montaz. Moc dekuju

Ps: pripadne kdyby byl nekdo z Prahy vychod, klidne i osobne, protoze v tom opravdu plavu.
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

Re: Astrofotografie - dotazy začínajících

Příspěvek od Cztwerec »

Dobrý den, možná bych mohl poradit alespoň takhle online. Hlavně s propojením montáže je to často chybný port a baud. Nějak mi uniká to, jakou montáž máte na mysli? EQ 6 Sysnscan, má USB port? Jinak jsem kousek od Úval. Blbý je, že jsem na neschopence a nejsem teď úplně schopný vše poradit hned a osobně.

Doporučuji pročíst tohle.

viewtopic.php?t=23868

případně dotazy asi tam...

Zdraví Martin
Lectorem iustus...
Elias38

Astrokamera vs. klasický fotoaparát do 7 000 Kč – co byste doporučili pro můj setup?

Příspěvek od Elias38 »

Ahoj, začínám s astrofotografií a rád bych poradil s výběrem kamery.

Mám Celestron StarSense Explorer DX 130AZ (130/650) na Sky-Watcher EQ5 GoTo a momentálně fotím přes iPhone 15 Pro + okulárový adaptér. Mám více různých okulárů.

Kameru bych chtěl využívat přibližně 60 % na DSO (mlhoviny, galaxie, hvězdokupy apod.) a 40 % na Měsíc a planety. Stackování více snímků mi nevadí a počítám s ním.

Rozpočet mám přibližně do 7 000 Kč. Preferoval bych barevný snímač, ale pokud by v této ceně dávala výrazně větší smysl černobílá kamera, také o ní můžu uvažovat. Chlazení není nutnost, záleží na tom, jestli má v tomto rozpočtu smysl.

Zajímalo by mě hlavně:

Co byste pro můj setup doporučili – dedikovanou astrokameru, nebo klasický fotoaparát (DSLR/mirrorless)?
Má v rozpočtu kolem 7 000 Kč smysl hledat nějakou konkrétní astrokameru?
Jaké konkrétní modely byste doporučili, klidně i z bazaru?
Je lepší hledat jednu barevnou kameru použitelnou na DSO i planety, nebo je lepší mít na tyto účely různé kamery?
Má u mého setupu smysl řešit chlazení?

Budu rád za zkušenosti a konkrétní doporučení.

Díky!
Odpovědět