- já umím být trpělivý, když jde o vývoj a asi to vyzkouším (i CCD Ciel je stále označován za betu a umím to pochopit). Já se jen divím, že letitá stálice Ekos je po tolika letech stále v takovém stavu. Přece někdo, kdo včera nasedl do vlaku astrofotografie na Linuxu nebude objevovat takové nedodělky a nesmysly v fakt zavedeném softu. To mi fakt hlava nebere.
INDI, KStars a Ekos
- Howking
- Věk: 55
- Kontaktovat uživatele:
Re: INDI, KStars a Ekos
Ja zadávam čo sa má fotiť vždy cez Sheduler. Buď teda názov objektu alebo ak chcem nejakú špecifickú kompozíciu tak nastavím v mape. Sú tam na to aj dve tlačítka vyplniť súradnice z aktuálnej polohy ďalekohľadu alebo stredu mapy. Teda spraviť si kompozíciu v mape a potom kliknúť "Fill coordinates from Sky Map v schedulery."
Ja tiež použivam Ekos a funguje mi spoľahlivo. Ako trocha mi trvalo kým som vychytal pokus omyl že čo ako funguje ale teraz to viem večer naštartovať a už potom fotí do rána. Ono je to fakt komplexný stavový stroj kedy tam treba organizovať montáž snímacie, zaostrovanie, platesolving, ditherinig. Počet stavov potom rastie exponenciálne.
Ja tiež použivam Ekos a funguje mi spoľahlivo. Ako trocha mi trvalo kým som vychytal pokus omyl že čo ako funguje ale teraz to viem večer naštartovať a už potom fotí do rána. Ono je to fakt komplexný stavový stroj kedy tam treba organizovať montáž snímacie, zaostrovanie, platesolving, ditherinig. Počet stavov potom rastie exponenciálne.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač
manual pise:Howking píše: ↑28. 09. 2026, 11:45 Dotaz: Z KStars aranžování kompozice asi nefunguje (a asi to nikdo nedělá, protože by to už dávno bylo opraveno). Všiml jsem si že je tam i jiná možnost. Najet na objekt a pak ve snímku kliknout namísto, které chci vystředit a tímto způsobem aranžovat. Mám to dělat takto? Děláte to tak, proto jste si nikdo nevšimli té chyby z KStars? Je tento způsob funkční?
In addition to image display, the viewer can process World-Coordinate-System (WCS) header if present within the FITS file and provides useful information regarding the objects found within the image, equatorial grid overlay, popup menu, and the ability to slew the mount (if connected) to any point within the image.
https://kstars-docs.kde.org/en/user_man ... trols.html
EDIT:
a ano, funguje to aj z mapy, ked kliknem na hociaky bod na mape, v kontextovom okne - Telescope / GoTo, pockam kym tam zajde dalekohlad, a nasledne zadam v Ekose - zalozka Align - Capture & Solve a on sa napasuje presne na ten bod. Capture & Solve je jedna z najmocnejsich veci v Ekose. Bezne to pouzivam ked dalsiu noc potrebujem pokracovat vo foteni tak jednoducho na zalozke Align nacitam posledny vcerajsi obrazok - Load & Slew a mozem pokracovat...
Dane, já jsem ten SW používal roky, teď mám nějakou dobu od focení pauzu, ale krom jedné věci, kterou zmiňuješ, jsem s tím problémy nikdy neměl. A když měl, tak jsem je popsal na foru a mnohdy se ozval přímo vývojář dané funkcionality a buď mě navedl, nebo tu chybu opravil.
Když jsem chtěl specifickou kompozici, tak jsem to dělal tak, že jsem si na ni ručně najel, udělal jeden testovací snímek, a tento pak použil ve scheduleru. On si z FITS hlavičky vytáhl souřadnice a v rámci stratup procedury na ni najel a udělal platesolving. A s meridian flipem pak nikdy problém nebyl.
Doporučuji ti na to forum napsat, určitě to za to stojí.
Když jsem chtěl specifickou kompozici, tak jsem to dělal tak, že jsem si na ni ručně najel, udělal jeden testovací snímek, a tento pak použil ve scheduleru. On si z FITS hlavičky vytáhl souřadnice a v rámci stratup procedury na ni najel a udělal platesolving. A s meridian flipem pak nikdy problém nebyl.
Doporučuji ti na to forum napsat, určitě to za to stojí.
William Optics FluoroStar 110, AFR-IV, ASI533MM Pro, EQ-6 R, Berlebach Planet, SVBony SV305M Pro, Intel NUC, DeepSkyDad AF3 a pár dalších kravin vlastní výroby
Astrofotky
Astrofotky
- biker.fm
- Věk: 58
- Kontaktovat uživatele:
Ja kdyz najedu na objekt nebo souradnice, dam plate solve a pak mi cas do meridian flipu funguje jak ma.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
- Howking
- Věk: 55
- Kontaktovat uživatele:
Na to už jsem přišel, proč se to stalo (stalo se mi to znova a bádal jsem). Zastavil jsem čas v KStars (mapě), aby se mi na pozadí neanimovala a neubírala skromných systémových prostředků a ono to zastavilo i odpočet do meridian flipu. Vše ostatní dál fungovalo.
No to je vlastnosť KStars že Ekos závisí od simulácie. Pred pár rokmi som aj posielal patch aby sa pri spustení Ekos explicitne spustil aj čas a nastavil sa na aktuálny čas hodín. Opravoval som totiž bug že ak sa napr notebook uspal tak sa rozišli hodiny v KStars a reálne hodiny.
SW 150/750, TS UNC 200/800, SW EQ6-R, Canon R10, ASI220Mini, ASI1600MM Pro, ASI485MC, SW Flex 300/1500 INDI/KStars build skript FITS/XISF prehliadač