DWARFLAB Draco
Re: DWARFLAB Draco
Milane. Ty počítače jsou tak rychlé, že takové výpočty trvají ms. Tam problém není.
Problém není v rychlosti .Problém je v těch transformačních rovnicích , kde se dělí cosinem výšky, t,j pro zenit by se dělilo nulou. A v těsném okolí to je divočina-malá odchylka na vstupu, velký rozdíl ve výsledku. Prostě ve sférické trigonometri jsou body, kterým je dle možností se při výpočtech vhodné vyhnout 
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Focení úplně v zenitu AZ nedává, a už i na 80° je vidět stáčení zorného pole, zvláště na větším senzoru. Nedávno jsem začínal na 73° NGC7000, pak se dostala mlhovina na 82°, tam byla spousta vyřazených snímků. Ale to je několik zajímavých objektů, které lezou i přes 82° (především souhvězdí Cefea, Labuť a Kasiopeia), jinak vše ostatní je OK a když přijde na focení v zenitu, tak to holt člověk dá do EQ módu. Focení v zenitu má své výhody, bývá tam solidní seeing a nejlepší MSA (pokud se nebavíme o místě se světelným znečištěním). Podobné omezení je u montáží, které se musí na meridianu překládat a není to automatizované.
Už jsou ke stažení nějaká surová data z Draco
Včetně bias, dark i flat snímků...
Dám sem ale radši odkaz na CN, kde to bylo zveřejněno, než přímý odkaz na Google Drive https://www.cloudynights.com/forums/top ... t-14832889
Odkaz je pak na YT v popisu toho videa...
Dám sem ale radši odkaz na CN, kde to bylo zveřejněno, než přímý odkaz na Google Drive https://www.cloudynights.com/forums/top ... t-14832889
Odkaz je pak na YT v popisu toho videa...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Díky, díval jsem se na CN, nenapadlo mě, že jsou data pod videem. Vypadá to celkem dobře i když hvězdy na jednotlivých snímcích nejsou žádná hitparáda, tak na složeném se to vykompenzuje. Teplota senzoru 12°C není špatné, bohužel neznáme okolní teplotu, předminulou noc jsem fotil s S50 Pro v okolní teplotě 13°C a sensor měl 26°C. Přikládám snímek jen s úpravou křivek a barevnou kalibrací.
- Přílohy
-
- stacked-16_Unknown_Duo-Band_20260920-204827037.jpg (2.58 MiB) Zobrazeno 64 x
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Celkem dobře se ten výsledný složený FIT (17x300s) zpracovává, hvězdy jsem neupravoval jen lehce mlhovinu, konečně první chytrý dalekohled, který vypadá k světu.
- Přílohy
-
- Draco_Veil.jpg (963.34 KiB) Zobrazeno 60 x