Rychlovýměnný sluneční filtr

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Rychlovýměnný sluneční filtr

Příspěvek od vicky79 »

Poslední, co chci na expedici řešit, je poškozený sluneční filtr. Obzvlášť když není náhradní a my nemáme čas.

Proto jsem pro své potřeby vyrobil solární filtr, který bude rychle rozebíratelný a umožní v terénních podmínkách vyměnit fólii za náhradní, která bude schovaná na vnitřní straně víčka v nějakém igelitu. A to vše bez použití jediného nástroje, pásky či čehokoliv jiného.

Dobře posloužily pixly od proteinového nápoje.

Šlo mi hlavně o využití závitů na pixlách, které v mém provedení přitlačují fólii, umístěnou mezi kartonovými kroužky, na své místo. Zároveň jsem chtěl využít i víčko jednak jako ochranný dekl a zároveň jako úložiště, kam by šel na vnitřní stranu třeba do igelitu uložit již zkompletovaný náhradní filtr.

V mém provedení není kromě fólie, která je nalepená jen na jeden kartonový kroužek, nic přilepeného. Celý filtrační „boxík“ se jednoduše opatrně vytlačí z tubusového tělesa prsty ven a rozšroubuje. Nic víc.
1.jpg
1.jpg (2.06 MiB) Zobrazeno 247 x
Přílohy
5.jpg
5.jpg (2.41 MiB) Zobrazeno 247 x
4.jpg
4.jpg (2.52 MiB) Zobrazeno 247 x
3.jpg
3.jpg (1.99 MiB) Zobrazeno 247 x
2.jpg
2.jpg (2.11 MiB) Zobrazeno 247 x
Naposledy upravil(a) vicky79 dne 20. 09. 2026, 08:43, celkem upraveno 3 x.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Re: Rychlovýměnný sluneční filtr

Příspěvek od vicky79 »

Dodatek
Přílohy
6.jpg
6.jpg (1.78 MiB) Zobrazeno 246 x
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Odpovědět