Filtr šuplík na vizuál

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Evžen62

Re: Prosím o radu...................

Příspěvek od Evžen62 »

Armichaeli, jestli jsi měl pleteného barevného kulicha - tak jsi to byl Ty (TS APO 125).
Doufám, že se na MHV dostanu alespoň na jedno odpoledne a večer (pátek nebo sobota). Moc rád bych to viděl - děkuji za nabídku.
Mirec Poprad-Tatry

Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Zdravím, tak nato som sa chystal už dávnejšie. Mal som trochu obavu s backfokusu pri mojom 130mm refráku TS Photoline. Ale foto od "armichaela" dalo zelenu! Nešťastím môjho riešenia je, že mám zenitové zrkadlo od TS optics. To má oba závity SCT-nejaké desatinky cez 50mm. Takže redukčné krúžky M48 vnútorný-SCT vonkajší bez šance! Vybral som si magnetický zasobník Altair 2" M48/M48 ten by som chcel nejako dopasovať. Už som sa trochu vytrápil s twistlockom od Omegonu, ktorý som musel na sústruhu skrátiť a závitovo prispôsobiť na zrkadlo. Je riešený na vsunutie do šachty zrkadla a tak mi to celé robilo o 35 mm opticky dlhšie. Teraz musím vymyslieť ako Altair dostať na zrkadlo M48/SCT. Ale za to pohodlie ,si tu námahu dám.Ak niekto také riešil ,rada vítaná.
IMG_1147.jpeg
IMG_1147.jpeg (428.36 KiB) Zobrazeno 1128 x
IMG_1146.jpeg
IMG_1146.jpeg (501.07 KiB) Zobrazeno 1124 x
armichael
Věk: 55

Příspěvek od armichael »

Mas niekolko moznosti:
- 2 adaptery z 2"zavitu na M48: SCT-M48 + druhy M48-SCT das okolo suplika
- alebo len jeden adapter M48vnutorny - SCT vonkajsi (ten by prisiel medzi zrkadlo a filtersuplik) a do filtersuplika si kupis dvojpalcovy tubus s M48 vonkajsim zavitom. Povodny tubus odlozis. (tato varianta sa mi pozdava viac)

niektore adaptery su tu:
https://www.astroshop.eu/telescope-acce ... =SC+thread
https://www.teleskop-express.de/de/adap ... ter-sc-324
Ale vyber nezodpoveda tomu co potrebujes - aspon na prvy pohlad. Skus sa opytat aj pana Zahajskeho a za tymto ucelom sa oplati prehrabat sa aliexpresom.

Este je moznost zabudnut na Altair suplik a na tom aliku najst iny s SC zavitmi (neviem ci existuje), pripadne vymenit zrkadlo za take ktore ma M48, co je vlastne najjednoduchsia varianta (moje dvojpacove APM to tak ma). No a aby som uviedol vsetko co mi napadlo, tak este existuje filtrovy system UFC od Baadera, totalne univerzalny, samozrejme njdrahsi zo vsetkych.
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
AZ-EQ6 + TS 125/975 SD, SW Flextube 300/1500
CZJ 50/540, Telementor 63/840
Mirec Poprad-Tatry

Vďaka za radu, ako píšeš kompaktibilita krúžkov je neista. Podobné a možno tie isté ( niet moc z čoho vyberať),som si už objednal s tým, že sa pokúsim ich upraviť(ak bude treba). Potom si objednám Altair, ak to dopasujem. Výmena zrkadla by bola najjednoduchšia . Ale to TS Quartz je nové, plus ten Oregon Twistclock spolu takmer -300.-eur. Navyše som sa vyhral s prerábkou , čo by nebol problém . Tak dám tomu ešte jeden pokus,nerád sa vzdávam! Armichael vďaka za tvoj čas! Výsledok doložím :) naskladnenie Altair v Astroobchode -jeden mesiac.
armichael

Příspěvek od armichael »

Mirec!
úplne náhodou som dnes narazil na to čo potrebuješ. Proste mi na to dnes padol zrak bez toho aby som hľadal.

1. tá najdôležitejšia redukcia z dvojpalcového SCT na M48 existuje:
https://www.dalekohledy.cz/redukce-baad ... -filtorvy-
2. No a potom tubus do okulárového výťahu s M48 závitom:
https://www.dalekohledy.cz/tubusek-baad ... 0mm-2-m48-

A môžeš smelo poskladať svoje vysnívané zenitové zrkadlo s filteršuplíkom :-)
Sluníčkomet dvojkanón v2.1: Lunt LS50THa & TS 80/560 + Herschelov hranol, Solar Continuum
Mirec Poprad-Tatry

Armichael, veľmi pekne ďakujem! Dnes som to poskladal, ale v mojej verzii mi to vyšlo na 29mm opt. dráhy na vyše. S tým doporučeným krúžkom od teba,by som to skrátil o 7-8mm .Aj tak si nie som istý, či doostrým.Ale už som ho objednal.
IMG_1149.jpeg
IMG_1149.jpeg (470.8 KiB) Zobrazeno 338 x
Mirec Poprad-Tatry

Re: Filtr šuplík na vizuál

Nenapadlo ma ,že ja to pasujem na 2" zrkadlo . Zatiaľ čo ty máš 1.25 a zrejme si s tým (kvôli opt. vzdialenosti) v tvojom refráku počítal. Ono treba aj pri "snívaní" premýšlať! Ešte mám možnosť OTA skrátiť o 100mm ,keďže TS Photoline je modulárny systém. Problém mám ,že závit s jemným stúpaním v tom veľkom priemere mi nejde zatočiť. Sú identické, ale pár stotiniek tam bude rozdiel ,po dvoch točkách sa mi to zakúsne. AK mi to nevidá, budem sa musieť pohrať so závitom.V podstate,kvôli tejto výrobnej chybe to celé tak komplikovane riešim. :x
juh

Příspěvek od juh »

... keďže TS Photoline je modulárny systém. Problém mám ,že závit s jemným stúpaním v tom veľkom priemere mi nejde zatočiť. Sú identické, ale pár stotiniek tam bude rozdiel ,po dvoch točkách sa mi to zakúsne. AK mi to nevidá, budem sa musieť pohrať so závitom. ...
Ako prvé by bolo vhodné zadovážiť si závitové mierky (v nejakom železiarstve, kde predávajú náradie) a skontrolovať si, či tam nie sú rozdielne stúpania závitov. Vyzerá to skôr na to, že tam nebude výrobná chyba, ale jeden závit môže byť vyrobený podľa metrickej normy, druhý podľa UN (palcovej) normy. Aspoň podľa popisu "... po dvoch točkách sa mi to zakúsne ..." to tak najskôr vyzerá.
Mirec Poprad-Tatry

Možno máš pravdu, ale potom nerozumiem tomu modulárnemu systému. Ak dáš s OTA dole ten medzikus 100mm ,musíš do pôvodného závitu dať tu druhú časť, do ktorej sa zasúva okulárový výťah. Inak ďalekohľad neposkladáš. Takže kompaktibilita závitov je podmienka! Ten 100mm dielec je medzikus. Dávaš ho dole ak chceš mať bino- preto modulárny systém.
juh

Příspěvek od juh »

To nerozporujem. Ale treba najskôr zistiť, v čom je problém a až potom ho riešiť.

Dá sa to aj tak, že ak tam pred tým bol naskrutkovaný nejaký tubus s vonkajším závitom, tak primerať ten starý závit s novým závitom, či do seba presne zapadajú. Ak nie a je tam vidieť medzera, tak potom nesedí stúpanie tých dvoch závitov.
Mirec Poprad-Tatry

juh, to máš pravdu a presne to som urobil . Keďže obidva závity sú vonkajšie , najlepšia závitová mierka ich dať na seba. Podľa toho som napísal že ide o výrobnú chybu,závity sú totožné. Pri priemere 130mm a jemnom závite aj stotinky nepresnosti narobia problém. OTA za takmer 3000 eur by to podľa mňa, nemal mať. Ten proces rozoberania, je ako modulárny systém na to určený! Mám to ešte rok v záruke a veľmi zvažujem či do toho ísť. Na druhej strane chcem bino , tak ma to stejne neminie. Posielať to ako reklamáciu s celým cirkusom kolo toho ,tak si to asi urobím sám.
Mirec Poprad-Tatry

Závit na medzikuse zašrúbovaný do OTA bol čistý hliník. Keďže na druhom dielci bol závit eloxovaný, jediné čo ma napadlo, ho dať preč. Ihlový pilník s takým tvarom ako závit nemám,tak som použil čepeľ s orezávacieho noža . To opisujem, ak by ste niekedy mali taký problém "zakusnutý závit".
Dať čepel medzi závit stočiť ju pod uhlom aby ho kopíroval a "škrabkať". Po dvoch hodinách "škrabkania som sa dostal cez polovicu do vnútra :D . Čakajú ma ešte asi ďalšie dve, ale postup je správny. Za ten čas som ešte stihol ,asi dvadsať krát poslať čínskych súdruhov na čele z Maom do psej matere!
IMG_1151.jpeg
IMG_1151.jpeg (345.54 KiB) Zobrazeno 92 x
Mirec Poprad-Tatry

Hotovo! :D Na konci po odstránení eloxovanej vrstvy zo závitu,som ho prebehol mikrobrúskou s mosadznou kefou a všetko do seba zapadá ako má. ..A ešte som si v rámci "kto maže ,ten jede" pomohol pomádou na pery "Jelení lúj".
IMG_1154.jpeg
IMG_1154.jpeg (471.67 KiB) Zobrazeno 78 x
IMG_1152.jpeg
IMG_1152.jpeg (408.23 KiB) Zobrazeno 78 x
armichael

Příspěvek od armichael »

Mirec,
nie som si istý, či rozumiem správne: píšeš, že celé je to o 29mm dlhšie, jasné, je tam šuplík a pomerne zbytočne dlhý meczikrúžok, ale budiž. Len nevieš či zaostríš. Skúsil si to? Bolo to natesno, alebo naozaj pár mm chýbalo? Nepíšeš o tom, tak sa pýtam.

Druhá vec - spomínaš zakusnuté závity, tkaže vieš o čom hovoríme. Nie som strojár, ale mám skúsenosť doslova z detsva-puberty, keď som vymýšľal rozličné spôsoby ako spojiť napr. ďalekohľad s fotaparátom - majúc možnosť nechať si to vyrobiť cez otca vo fabrike podľa jednoduchých tech. výkresov. No a odvtedy si pamätám, že hliník je sviňa materiál, pár závitov sa mi tak zakuslo, až to bolo takmer likvidačné pre optiku. Prečo to píšem: Ty si teraz obrúsil elox z hliníkového závitu, takž pôjde čistý kov na kov. A to za podmienok takmer žiadnej vôle medzi závitmi! Trochu sa bojím o tvoj ďalekohľad...

A oblúkom nazad k tomu ostreniu: dúfam, že to celé stálo za to a pomohlo, aby sa nakoniec neukázalo, že ten drahý adaptér 2"-M48 by nakoniec až tak drahý nebol.
Mirec Poprad-Tatry

Armichael, pozdravujem! Áno stálo to za to, určite - teraz ten ďalekohľad je na 100% taký, aký mal prísť z výroby. Ani ja nie som strojár, som dizajnér a sochár. Ale postavil som si od motorových rogál, cez jednomotorové UL až po trimaránovu plachetnicu a kopec ďalšieho. Áno,surový hliník do seba je problém, najmä ak nie je dostatočne vyleštení . Preto som volil "Jelení lúj" ako separátor/mazanie, nedokázal som ten závit tak vyleštiť po tom oškrabaní, aby hladko kĺzal. Na tvoju prvú otázku, či som skúsil zaostriť-neskúsil. To ale nič na tom čo som urobil nemení. Ak budem chcieť bino čo chcem ,stejne by som ten medzikus musel dať preč.A tú časť fokuséra ktorej závit som "prerábal" ,musel ísť na to miesto medzikusu. Takže tá práca ,ktorú som teraz urobil by ma neminula. Ale mohla-keby si odviedol ktosi tu svoju ako mal! Ďakujem za tvoju pomoc :D
Odpovědět