Viděl jsem neidentifikovaný úkaz na obloze (UFO)

Pozorovací techniky, odkazy na stránky s pozorováním, umělé družice, ufo a vůbec veškerá pozorování, která se jinam nehodí
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Re: Viděl jsem neidentifikovaný úkaz na obloze (UFO)

Příspěvek od MaG »

Ahoj. Ano taky mě zaujalo, že na 4 min animaci není patrný pohyb, zatímco v průběhu minut ale ano. Naštěstí se ozvali kolegové z Ondřejova, jak jsem doufal a poslali perfektní animaci z Frýdlantu, kde je vidět, že se to nehýbe v rámci desítek minut.

Přikláním se nyní k tomu, že šlo o nějaký velmi vzácný jev halových sloupů diskrétně krátkých a oddělených od zdroje dole a že pohyb k východu je dán velmi pomalým postupem oblačnosti výše v atmosféře než rychleji plující vrstva vysoké oblačnosti. Ta vyšší vrstva se sunula pomaleji ale způsobila, že se postupně jevy tvořily i nad dalšími velmi vzdálenými zdroji světla, městy v Polsku. Zkusím podle hvězd dohledat případné možné zdroje.

Škoda, zase to nelétalo a zase to není neidentifikovatelné, ale musím říct, že podobné UFO jsem ještě neviděl :-)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
juh

Příspěvek od juh »

Podľa medializovaných správ sa UFO obvykle hýbe rýchlejšie a nepravidelne mení smer :D
Možno by to ešte vysvetľovalo, že sa menila výška vrstvy (vypadávanie zrážok, tvar oblačnosti virga), v ktorej vznikali halové stĺpy a výsledok mohla byť zmena perspektívy, kam sa premietali na oblohe tieto stĺpy.
Naposledy upravil(a) juh dne 14. 11. 2025, 13:03, celkem upraveno 1 x.
mike
Věk: 52

Příspěvek od mike »

MaG píše: 14. 11. 2025, 11:54 ...a zase to není neidentifikovatelné...
Hnidopišská poznámka: to "U" znamená undentified, ne unidentfiable. :-)
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Pentax XW 40mm and 30mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
Jan Prokop

Neobvyklý anomální úkaz v nadhlavníku (2 objekty, vlnovitá dráha) – 16. 9. 2026, 04:25 SELČ

Příspěvek od Jan Prokop »

Název vlákna (Předmět): Neobvyklý anomální úkaz v nadhlavníku (2 objekty, vlnovitá dráha) – 16. 9. 2026, 04:25 SELČ
Zdravím všechny na fóru,
rád bych se zeptal, zda dnes ráno (16. září 2026 v čase 04:25 SELČ) nezaznamenaly vaše celooblohové kamery, případně další pozorovatelé, neobvyklou aktivitu v nadhlavníku.
Lokalita pozorování: Náchod (region severovýchodní Čechy), pozorováno z balkonu.
Parametry pozorování:
• Poloha na obloze: Přímo v nadhlavníku (zenitu).
• Fixace: Oko bylo bezpečně „ukotveno“ k pevnému bodu (hraně zdi domu), takže je stoprocentně vyloučen autokinetický efekt, oční klamy či mžitky.
• Směr letu: Od severu zhruba k jihozápadu.
• Doba trvání: Extrémně rychlé, cca 3 sekundy, poté oba objekty náhle synchronně/pohasly.
• Vzhled: 2 samostatné body, jasně bílá barva (vizuálně záře podobná Starlinku).
• Zvuk: Naprosté ticho.
Popis trajektorie a chování:
Objekty letěly obrovskou rychlostí. Jejich dráha nebyla přímá, ale výrazně a ladně zvlněná do stran (vlnovka). Každý objekt se vlnil podle svého, pohyb byl plynulý a ladný, nikoliv trhavý. Část letu probíhala na naprosto čistém nebi bez oblačnosti (vlnění bylo zřetelně vidět), část letu objekty prosvítaly skrze jemný oblak, což jasně potvrzuje, že šlo o reálná tělesa/světla v atmosféře a ne o optický klam oka.
Poznámka:
Satelity Starlink i rozpadající se bolidy mám velmi dobře „nakoukané“, viděl jsem je už mnohokrát. Tento úkaz však obojí spolehlivě vylučuje. Směr od severu k jihozápadu neodpovídá běžným drahám Starlinku v naší zeměpisné šířce a plynule zvlněná vlnovka na čistém nebi vylučuje jak běžnou družici, tak klasický meteorický rozpad.
Nezachytil někdo z vás v tuto minutu něco na kamerách (např. v rámci bolidové sítě), nebo nevíte o nějakém specifickém vojenském přeletu/cvičení ve vysokých vrstvách atmosféry nad touto oblastí?
Předem díky za jakoukoliv reakci nebo analýzu dat z vašich stanic.
Děkuji Honza Prokop honza.prokop@atlas.cz
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

U mě na Allsky jasno, a nic. Archiv je 4 dny zpět, rozklikneš si den a hodinu, ale já tam nic nevidím a Náchod nemám daleko, a směr letu JZ by byl ke mě, takže to bylo něco lokálního, nízko. Třeba někdo blbnul s dronem a podobně.

https://allsky.hvbo.cz/
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět