Jinak samozřejmě vidím, že ten jejich přibalený stativ má jenom ten středový šroub... Trochu se ale bojím, aby to nebylo na hranici nosnosti takového provedení...
DWARFLAB Draco
Re: DWARFLAB Draco
Protože je pouze "stolní", nízký, nemýlím-li se... Po většinu času současný SeeStar S50 provozuji hlavně na balkoně, musí tedy vidět i přes celkem už vysoké zábradlí, takže ho mám posazený na obyčejnější fotostativ. Ten by ale Draco už neunesl, má nosnost jen asi 4kg, a to ještě kdoví jestli... Stolek na balkoně nevedeme, no
Jinak samozřejmě vidím, že ten jejich přibalený stativ má jenom ten středový šroub... Trochu se ale bojím, aby to nebylo na hranici nosnosti takového provedení...
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Ano, stativ je miniaturní a jen 175 mm vysoký (už mám doma 3 kousky
). Závity jsou dole celkem 3, 3/8" (1) 1/4" (2).
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
DwarfLab nabízí zajímavou možnost spolupráce více astronomů na focení jednoho objektu, to co kdysi tady kolegové vymýšleli - CoStacking a CoMosaic. Bylo by fajn, kdyby to zachovali i pro Draco.
Aha! Ono se ten popis už objevil i na jejich stránkách... Nedávno to tam ale ještě nebylo. Díky!
Jak ses k těm stativům ale dostal? Vždyť je ani nemají na stránkách...
No, ale to upínání na jiný stativ přes nějakou upínací destičku, pořád netuším jak to bude kompatibilní se standardy ve foto/video technice
Naposledy upravil(a) Jarous1 dne 14. 09. 2026, 14:21, celkem upraveno 1 x.
S-W MAK127/1500, WO ZenithStar 71 APO Doublet ED, Celestron Advanced VX, QHY5 III 178C, Nikon Action EX 10x50, Celestron SkyMaster 15x70, LUNT 8x32 White-Light SUNoculars, ZWO Seestar S50
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Každý výrobce dodává skoro stejný stativ - Seestar, Vaonis i Dwarf. Já používám jeden velký stativ od Vaonis a jeden od Gitzo oba v karbonu.
A taky mají ty závity takhle v řadě?
Mně jde jenom o to, že Dwarf to má takhle, ale u foto/video stativů, samozřejmě jiných ne-astro výrobců, jsem to viděl jenom v jiném rozložení. Třeba "do trojúhelníku" a tak...
Mně jde jenom o to, že Dwarf to má takhle, ale u foto/video stativů, samozřejmě jiných ne-astro výrobců, jsem to viděl jenom v jiném rozložení. Třeba "do trojúhelníku" a tak...
Já to myslel jako variantu se dvěma různými f. Malé na DSO a velké na planety , planetárky a Měsíc. Jako se přehazují filtry, přehodily by se i korektory.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Každý můj stativ má jen jeden šroub se závitem a to buď 1/4" na který dávám redukci 3/8" a nebo má rovnou jen 3/8". Neviděl jsem stativ, který by měl najednou oba šrouby.
Dobře, je ale 3/8" šroub dostatečně silný, aby unesl těch 5,5kg, případně k tomu vydržel i nějaké ty poryvy větru? A ta základna samotného Draco taky 
Myslim ze riesis nepodstatne veci. S Draco dostanes tento maly stativ, a ked ti bude nizky, zozenies si vacsi...a myslim ze sa predava aj nejaky drziak so stativovym zavitom, ktory sa da upevnit na zabradie balkonu...
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
Ten jejich malý stativ mi bude celkem k ničemu, plánuji, resp. budu muset, to posadit na normální fotostativ, skoro 1m nad zem... Protože zábradlí na balkoně a ani žádný stolek, který bych pod ten dodávaný stativ dal.
Řeším tu jen to, jestli na tuhle těžkou potvoru stačí to uchycení za jeden jediný šroub. Bojím se o to jenom z toho důvodu, že na balkoně máme holou dlažbu, a kdyby mi Draco z toho metru spadl dolů, tak asi nebude rád. Já teda určitě ne...
Jestli je to dostatečné, tak O.K. a už mlčím
A to já zase jo
EDIT: Možná by tam šla dát tahle https://www.megapixel.cz/manfrotto-stat ... -500-plong
A proč trváš na foto stativu? Vždt nepotřebuješ nic nikam směrovat. Foto stativ + hlava + destička_ proč ? Jakýkoliv strativ k dalekohledům (EQ 5 nebo 6, nebo geodetický stativ) - vše s rovnou destičkou a jedním stativovým šroubem. Někdy bude možná potřebná drobná úprava na malé stativové šrouby , ale to už je nepodtatný detail, který nic nestojí. Proč se stále bojíš, že to jeden šroub neunese? Vždyť to stojí na své rovné základně, takže celá váha /tedy síla/ směřuje proti stativu dolů, šroub to jen sichruje.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Protože chci pořídit něco, co se také dá občas vzít do rukou a odvézt pomocí MHD busu mimo Prahu na chalupu
Mám sice Celestron AVX, ale ty nohy od toho jsou za prvé i ve složeném stavu pořád humpolácky velké, a za druhé těžké na takovéto cestování... Plus Draco a pak další osobní věci na víkend nebo dokonce týden na té chalupě. Auto nevedu a ani neplánuju pořizovat...
Jinak já se v "mechanice" a strojařině nevyznám, proto takovéhle trapné dotazy na pevnost šroubů apod.
Jinak já se v "mechanice" a strojařině nevyznám, proto takovéhle trapné dotazy na pevnost šroubů apod.