Nemůžeš reálně počítat s pixelem 1.2, když každá čtveřice má stejnou barevnou masku. Leze do nich jedna barva, takže je to permanentní BIN2 a BIN1 je je nepovedený kouzelnický trik, který nebude a nemůže fungovat. Fyzika je jen jedna.Psion píše: ↑09. 09. 2026, 10:04 Uvedu příklad, abychom si udělali reálnou představu. Mám 90 mm dalekohled s ohniskem 900 mm a kameru s pixelem 2,9 um( ASI585) a Draco s ohniskem 340 a pixel 1,2 um. Rozlišení mají obě kamery velmi podobné, na Měsíci uvidíme podobné detaily. Jak velký tam bude šum uvidíme až v praxi, teď to nejsme schopni odhadnout.
DWARFLAB Draco
Re: DWARFLAB Draco
Bolo by dobre s o tom nieco precitat... predsa niekto nevyhodi mld dolarov na vyskum/vyvoj/vyrobu "nepovedeneho kouzlnickeho triku"... 
Farebne rozlisenie je kvoli spolocnej bayer maske naozaj stvrtinove, ale tvrdit, ze je to permanentny bin2 a nefunkcny trik, je technicky nezmysel.
Pod jednou spolocnou micrososovkou (ako ma OmniVision OV50Q40) su stale 4 samostatne fotodiody so zvlast obvodmi. ked stredom stvorice prechadza hrana objektu, kazda fotodioda zaznamena inu intenzitu jasu. Algoritmus (remosaicing) zoberie tieto subpixelove jasove rozdiely a zrekonstruuje z nich ostru hranu objektu. Funguje to na podobnom matematickom principe ako drizzling, kedy zo subpixelovych posunov skladas vyssie realne rozlisenie.
Okrem toho:
keby to bol permanentny bin2, cip by nevedel porovnat fazovy posun svetla medzi subpixelmi (zlava/prava, hore/dole)... ale cip kazdy jeden pixel s velkostou 1.2 um vyuziva samostatne na fazove zaostrovanie (QPD). Vysledok nie je cistych hardverovych 50 Mpx, ale bin1 rezim dokazatelne zachyti omnoho viac realnych jasovych detailov nez bin2.
Nie je to kúzlo, ale matematika...
Farebne rozlisenie je kvoli spolocnej bayer maske naozaj stvrtinove, ale tvrdit, ze je to permanentny bin2 a nefunkcny trik, je technicky nezmysel.
Pod jednou spolocnou micrososovkou (ako ma OmniVision OV50Q40) su stale 4 samostatne fotodiody so zvlast obvodmi. ked stredom stvorice prechadza hrana objektu, kazda fotodioda zaznamena inu intenzitu jasu. Algoritmus (remosaicing) zoberie tieto subpixelove jasove rozdiely a zrekonstruuje z nich ostru hranu objektu. Funguje to na podobnom matematickom principe ako drizzling, kedy zo subpixelovych posunov skladas vyssie realne rozlisenie.
Okrem toho:
keby to bol permanentny bin2, cip by nevedel porovnat fazovy posun svetla medzi subpixelmi (zlava/prava, hore/dole)... ale cip kazdy jeden pixel s velkostou 1.2 um vyuziva samostatne na fazove zaostrovanie (QPD). Vysledok nie je cistych hardverovych 50 Mpx, ale bin1 rezim dokazatelne zachyti omnoho viac realnych jasovych detailov nez bin2.
Nie je to kúzlo, ale matematika...
to : seestar:
Ale můžeš . Nemá to sice už s realitou nic společného, ale ze čtveřice třeba modrých pixelů , pokud vyčteš každý zvklášť, můžeš v té matematice přiřadit každému z pixlu jakoukoliv barvu a tedy i vytvořit z nich RGB matici. Je to skoro to samé patlání , jako se tu denně provádí při míchání různých palet při úzkopásmu. S barevnou realitou - tedy tou matematickou, to nemá už nic společného.
Ale můžeš . Nemá to sice už s realitou nic společného, ale ze čtveřice třeba modrých pixelů , pokud vyčteš každý zvklášť, můžeš v té matematice přiřadit každému z pixlu jakoukoliv barvu a tedy i vytvořit z nich RGB matici. Je to skoro to samé patlání , jako se tu denně provádí při míchání různých palet při úzkopásmu. S barevnou realitou - tedy tou matematickou, to nemá už nic společného.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Abys mohl přiřadit nějakou barvu, musiš vědět jakou, takže kauzalitu neporazíš, protože o té barvě rozhodne ta maska. To bys předem musel vědět, co fotíš a podle toho tu barvu přiřadit, ale pak už by ten čip byl zbytečný.
To je jako když SAMSUNG podváděl a fotky Měsíce na mobilu dokresloval. Můžeš vyhodit miliardy a fyziku stejně neporaziš. 4 pixely pod jednou maskou nemohou rozdělením do snímku přidat žádnou další informaci o jiné barvě, než jakou má jejich maska. Mohou pouze přidat informaci, že tam není stejná barva , jako má maska, ale jaká barva to je, to už nevíš, takže se dá jen usuzovat a spekulovat, nikoli seriózně počítat. Proměníš to v generátor náhodných barev, nic víc. Na mobilu je to šumák, hlavně že to barvama jen hýří. Lidi víc nezajímá.
Hraní si s barvami v astromii má dvě roviny. Jedna je estetická, tam se meze nekladou a druhá je cesta ke zvýšení rozlišení a tam se musí opatrně.
Já jsem nedávno fotil IC63 a pouhou změnou palety z toho vylezl skutečný duch. Žádné doostřování a pod. Jen změna barev. Pak jsem koukal, že v H-a kanálu je ten duch nádherně vidět i v monochromu.
Hraní si s barvami v astromii má dvě roviny. Jedna je estetická, tam se meze nekladou a druhá je cesta ke zvýšení rozlišení a tam se musí opatrně.
Já jsem nedávno fotil IC63 a pouhou změnou palety z toho vylezl skutečný duch. Žádné doostřování a pod. Jen změna barev. Pak jsem koukal, že v H-a kanálu je ten duch nádherně vidět i v monochromu.
- Přílohy
-
- ghost.jpg (1.76 MiB) Zobrazeno 1005 x
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Nevím, kdo s tímto quad bayer přišel první, ale Sony to nazývá QBC. Velmi zajímavá technologie. Koukám, co leze z S50 Pro a ten Omnivision tam funguje výborně. Vůbec bych se nedivil, až bude mít Sony problém prodávat drahé senzory, protože za chvíli celá Čína přejde na Omnivision.
Na té technologii je zajímavé jen to, že proces fotografie se vzdaluje od snahy zachytit kvalitně realitu, a místo toho volí metody, jak si realitu domýšlet. Z jasové složky a barevné informace z okolních pixelů procesor "domýšlí" barevnou informaci jednotlivých pixelů. Tato metoda dobře funguje u homogenních ploch, ale naprosto selhává na jemných barevných strukturách.
Považovat toto za inovaci v astrofotografii mi přijde mírně řečeno podivné.
To ale nic nemění na možnosti, že v BIN2 to může být skvělý snímač, který převálcuje IMX585.
Považovat toto za inovaci v astrofotografii mi přijde mírně řečeno podivné.
To ale nic nemění na možnosti, že v BIN2 to může být skvělý snímač, který převálcuje IMX585.
Moravske pristroje maju na webe zverejnenu aj tuto informaciu:
ako sa vysporiadas s touto "manipulaciou" reality?
tak isto sa vo farebnej fotografii interpoluju farebne pixely pri antialiasingu... vsetky tieto metody boli vyvinute preto, lebo RGB matica ma len tri diskretne farby, a svet okolo ich ma ovela ovela viac... preto sa interpoluje - DOPOCITAVA... a nikto sa nad tym uz necuduje.
ako sa vysporiadas s touto "manipulaciou" reality?
tak isto sa vo farebnej fotografii interpoluju farebne pixely pri antialiasingu... vsetky tieto metody boli vyvinute preto, lebo RGB matica ma len tri diskretne farby, a svet okolo ich ma ovela ovela viac... preto sa interpoluje - DOPOCITAVA... a nikto sa nad tym uz necuduje.
Já se kvůli tomu v noci neodkopávám. Je mi to srdečně jedno. Napsal jsem, že tendence je realitu domýšlet a ne jí věrněji reprodukovat a za tím si stojím. Klasická BM není jediná metoda, to snad víš.
- MayJ
- Věk: 41
- Kontaktovat uživatele:
Já zase předpokládám, že soudruzi z Dwarflabu tento senzor pečlivě vybrali a hlavně otestovali!
jasne, ale my sa tu celu dobu bavime len o BM. A uprimne... kolko z nas ma doma farebnu kameru ktora nema klasicku BM, ale nieco ine... a ma to asi nejaky dovod. Pritom sa nam spi celkom dobre, aj ked vieme ze sa farby interpoluju kazdym cvakom...
To ano, interpolují ,ale jasným a exaktním matematickým postupem, nikoli "domýšlením". V tom je totiž ten základní rozdíl. Klasická maska ti dá pokaždé ten stejný výsledek, kdežto tato nová metoda nikoli. Je závislá na tom, co fotíš a astronomické objekty nejsou pro ní zrovna ideální cíl. Je to levné řešení jak dosáhnout určitého zlepšení obrazu za cenu ztráty věrnosti. Takhle funguje každý doostřovací SW založený na neuronových sítích, nebo AI. Je to něco za něco.
Ano, jasnym a exaktnym sposobom sa interpoluju aj Quad bayerove masky...
Tu su priklady - QuadBayer CFA Modified Gradient-Based Demosaicing
Tym pre mna tato tema konci...
Tu su priklady - QuadBayer CFA Modified Gradient-Based Demosaicing
Tym pre mna tato tema konci...
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
Překvapilo mě, jak moc jdou astronomové na západě po ceně, třetina příspěvků je, kde sehnat slevu 5%, takže se nedivím, že je vyprodaná. Mě verze s ND slunečním filtrem nedává smysl a ohřívat dalekohled uvnitř mi přijde blbost. Navíc, až se sekne filtr (už se stalo) tak to odnese senzor. Neježe v SHO verzi je filter navíc, ale umožňuje dělat více kombinací a Hubble paleta taky má svoje kouzlo, zvláště když je ten proces získání snímků automatizovaný. Podle mě si bude řada uživatelů Standard tu verzi vyčítat, že sice ušetřili ale mají ořezanou funkci skládání snímků.