DWARFLAB Draco

Diskuze o chytrých dalekohledech typu vše v jednom, určených primárně pro EAA. Jejich HW, SW, vlastnosti, ukázkové snímky.
Odpovědět
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Re: DWARFLAB Draco

Příspěvek od Psion »

Asi by tam měl být UV/IR cut, jenže pro místa se světelným znečištěním to bude mizerný.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Komu se nechce čekat na zveřejnění informací od DwarfLab, vytáhl jsem ze stránek Agena Astro skytý kod, který čeká na zveřejnění.

DRACO SHO

DRACO Standard
achromat
Věk: 56

Příspěvek od achromat »

šikovný chlapec :)
ako by si definoval, kto bude kupovať základ a kto SHO, osobne, neviem, či som ešte na SHO dospel ;)
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Ty dvě verze moc nechápu co je k tomu vedlo. Pak to nebude univerzální přístroj. Měli udělat filtry výměnné, na nějakém filtrovém kole. Ne každý chce dělat z mlhovin omalovánky, zvláště, když to bude dělat software (píší, že Draco udělá kompozici). Doufejme, že budou k dispozici i samostatné FITy. Já bych chtěl verzi ala Dwarf 3, tedy UV/IR cut, Duo Band filtr. Určitě by bylo fajn vyzkoušet i Halfa, OIII apod., ale vzhledem k OSC kameře to bude slabota.
seestar

Příspěvek od seestar »

S ohledem na ohniskovou vzdálenost a použitý čip kamery je možná 10 galaxií , na kterých to něco ukáže, takže logicky výrobce preferuje mlhoviny, a tedy SHO. Pokud použije kvalitní filtr, alespoň na úrovni Antlia Quadband, tak OSC kamera může s tou optikou poskytnout spoustu krásných snímků. Na planety a galaxie to asi moc nebude. Vše rozhodne cena. Bude-li rozumná , má Seestar S50 Pro vážnou konkurenci. Jak přeleze 40 tisíc Kč, tak se masově nerozšíří. Nejen u nás má obyčejný člověk hluboko do kapsy.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Myslím že docela dost zajímavých objektů k focení přes filtr CLS nebo jenom UV/IR cut.
.
Přílohy
DSO_Image 6. 9. 2026 13_44_41.jpg
DSO_Image 6. 9. 2026 13_44_41.jpg (578.67 KiB) Zobrazeno 199 x
seestar

Příspěvek od seestar »

Dneska možná 60-70% populace bydlí ve městech, kde s UV/IR toho moc nenafotíš a CLS díky LED osvětlení v podstatě ztrácí smysl. Úzkopásmo, byť na OSC je podle mě jediné rozumné řešení. Nevím, proč tam těch filtrů nedali víc. Ten čip je malý a QHY ukázal, že to jde, ale tady asi hraje roli ta rotace kamery, což může být komlikace. Kdybych se měl rozhodovat, tak určitě zvolím SHO před UV/IR. Výdrž baterie ale je dost slabá. V zimě to nedá ani 3 hodiny, takže powerbanka bude nutnost.Těch reálných 8 hodin výdrže by určitě bylo lepší. Prostě si budeme muset počkat na další generaci, ta už bude zase o něco lepší.
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

OSC kamera + SHO filtry to je strašný koncept. Znamená to, že z každé expozice využívám buď 1/4 (R, G z matice), nebo 1/2 ( z G), To potom 50mm objektiv, mono kamera a úzkopásmové filtry filtry dávají daleko lepší výsledek- a bude to bez kompromisů a mobilnější.
S OSC kamerou dává smysl UV/IR nebo Dual band
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
seestar

Příspěvek od seestar »

To špatně chápeš. To jsou 2-4 pásmové filtry s šířkou pásma 3-7nm na kanál, takže v jednom snímku snímáš H-O, nebo S-H-O najednou.
Naopak ten koncept nemá chybu. S IDAS NBZII, Antlia QB, Antlia ALP-T H-O , nebo O-S a OSC kamerou získáš vysoce kvalitní snímky. Mám QB filtr 3nm na kanál a s ním klidně fotím mlhoviny za úplňku, jako by tam Měsíc ani nebyl. Ten fitr ale stál nějakých 1700€, takže v plastové hračce za 1200€ ho asi nenajdeš.
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

Já jsem to tu už napsal, ale nebyl jsem asi pochopen (možná proto, že nikdo nečekal, že napíšu takový nesmysl). Tak to zformuluju ještě jednou. Není to SHO prostě bayerova maska místo masky RGB?
SHO:
HS
SO

RGB:
RG
GB

Prostě custom čip?
Já bych zvolil síru dvakrát, protože bývá nejslabší.
(že tam prostě žádné předřadné pohyblivé filtry nejsou)
seestar

Příspěvek od seestar »

Umíš si alespoň trochu představit, jakou technologickou náročnost by vyžadovalo nahradit klasickou RGB masku SHO ? To by ta kamera stála milion. Jen pro představu, takový H-a 7nm má asi 60-80 vrstev, 3nm cca 120 vrstev. Teď si to představ ne na ploše 10 cm2 , ale na ploše 2.5x2.5 mikronu a navíc 2500 x 3 .
Naposledy upravil(a) seestar dne 06. 09. 2026, 16:06, celkem upraveno 1 x.
Howking
Věk: 55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Howking »

seestar píše: 06. 09. 2026, 15:59 Umíš si alespoň trochu představit, jakou technologickou náročnost by vyžadovalo nahradit klasickou RGB masku SHO ? To by ta kamera stála milion.
Já si právě myslím, že dnes už to není tak náročné - u bayera jde jen o propustnost pásma a optická kvalita může být extrémně mizerná - stejně bude zkreslení v rámci jednoho pixelu. I propustnost může mít dost odchylky - vyřeší dark a flat. Reflexy to nenaháže žádné.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Jsou tam tři filtry a senzor RGB , tak to potvrdil DwarfLab, tedy přesně podle názvu SII, HAlfa a OIII. Je možné že tam je stejný changer filtrů jako má Dwarf III, tedy pak tam bude jenom opravdu SOH a nic jiného, tedy uživatel může zapomenout na reflexní objekty. Verzi standard by údajně měl být sluneční filtr, čemuž se mi stále nechce věřit a pak filtr uv/ir cut a dual band.
seestar

Příspěvek od seestar »

To je tam fakt OSC čip a tři NB filtry S,H,O ? No to pak Milan má pravdu. To je naprostá kravina. Buď mono čip a tři filtry, nebo OSC s triband SHO. Nic jiného nedává rozumný smysl.
Psion
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Vůbec si ten koncept nedokážu představit, ještě navíc skládání snímků SOH bude dělat přístroj, tedy fotografie objektu bude asi trvat 9x déle , než klasický RGB snímek.
Odpovědět