Psion píše: ↑02. 09. 2026, 21:25
Začínají se objevovat spekulace, že cena bude cca 1200 USD na základě uniklých informací z Číny, tak jsem zvědav. Ne že by cena byla zásadní věc, spíše by mě překvapila nízká cena. Podle toho, jak se přepočítávají často ceny v USA, bylo by to cca 1600 EUR, no uvidíme.
To moja hlava nejako neberie vysvetlí prosím, euro je silnejšie ako buck a cena bude podstatne vyššia?
V USA mi píše umelá anča že dwarf 3 stojí v USA 549 bucks a v Európe 529 eur.
Je pravda, že díky restrikcím se naučili číňané obcházet cla i DPH. Tedy pokud si Dwarf 3 objednám z Číny zaplatím clo, DPH, případně dopravu. Pokud si jej objednám z DwarfLab webu, přijde z Polska bez cla a DPH. Když se podíváme na americké výrobky a následné ceny u nás, je to úplně jinak. V tomto případě bude tedy cena podobná jako v USA, což nikdy nebývalo.
Mně přišla "trojka" z Německa (Frankfurt/Oder), doprava gratis.
Vizualista Dobson ES 12" f5, SW Skymax 150/1800 f12, EQ5, Rysova AZ-dvojmontáž, Dwarf 3
-----------------------------
Ten pohled nahoru se nikdy neomrzí!
Podle mě je kolem Draco celá řada spekulací, kde vzali tyto informace ze stránek Agena na obrázku, netuším. Někdo píše, že má integrovaný (built in) sluneční filrr, což u katadioptru se mi zdá nesmysl, jinde píší přední magnetický. Agena uvádí dvě verze, SHO jako verze s 3 úzkopásmovými filtry pro Hubble paletu. Nějak se mi nezdá, že by filtry SHO byly přední magnetické (což tvrdí obrázek), protože 90mm úzkopásmové filtry jsem neviděl. Standardní bude zřejmě jen s filtry "CLS a UHC". Doufejme, že díky šroubkům v rameni půjdou nějak filtry měnit. Uvidíme, co bude 7.9.
Další věc do debaty:
Mají být dvě verze, jedna standart a druhá SHO.
Na zahraničních webech je velká diskuze ohledně tohoto tématu....co si o tom myslíte?
Pokud půjdou filtry měnit, o čemž nepochybuju, tak koupím SHO (předpokládám, že tam bude ještě UV/IR cut) a následně tam dám CLS a UHC a budu mít 3 narrow filtry na výměnu. Pokud by to nešlo měnit, tak by to byl nesmysl kupovat SHO, protože tím pádem to bude mizerně fotit ve světelném znečištění přes UV/IR cut. Vzhledem k tomu, že tam jsou v rameni šroubky, tak to půjde otevřít.