V tom případě s NOAA-21 jsme si tu ale mohli několikl stránek z diskuse odpustit

Dal jsem si přesto včera trochu práce s tím, abych pro polohu focení si určil i čas a v něm z TLE satelitu NOAA-21 určil jeho polohu na obloze ( i když už aktuální TLE jsem nedohledával- ale dráha je natolik vysoká, že odchylka bude nezajímavá) . Satelit byl v té době 42 ° pod obzorem a ve vzdálenosti 9600 km
Pokud jde o to jakým přístrojem to bylo foceno, nemá to na dosah , co se týče jakéhokoliv objektu na obloze, valný smysl. Vzhledem k tomu, že snímek vypadá úplně stejně, jako je to vidět očima, bude to samé platit i pro satelit. Očima ani focením nejsou na snímku vidět žádné hvězdy, na obloze jste neviděl ani Merkura (cca -1 mag), tak jak by mohl být vidět satelit cca 6 mag, ve vzdálenosti cca 2500 km. Nevím, jakou dobu na snímku trval tranzit , z toho by bylo možno určit vzdálenost k satelitu přesněji)těch 2500 km by bylo v případě pro NOAA -+21)
Pokud jde o odrazy od slunečních panelů /flare/ , je dobré si uvědomit, že satelity se slunečními panely budou s velkou pravděpodobností namířeny plochou ke Slunci- k tomu ostatně tam jsou. Stačí se někdy podívat, jak vypadá ISS při tranzitu přes Slunce.Vždy stejně- plná plocha panelů otočená ke Slunci
A pokud nestačí tohle , je možné si provést experiment. Přístrojem podobným jako měl Midars ( t.j. refr. 102/703) si zkusit stejným časem jako bylo foceno Slunce, vyfotit na začátku nautického soumraku oblohu s hvězdami. A určit si, jak jasný objekt by tu musel být.
A nemusíme ani fotit- stačí se podívat okem - výsledk bude podobný. Můj čistě odhad je maximálně 2. mag.Tím se nám seznam vhodných satelitů redukuje na několik desítek a není třeba spekulovat na nějaký z 50.000 evidovaných A pak není problém si nasimulovat, který tam v daný okamžik byl- což si může zkusit každý, kdo používá nějaké PC planetárium a nepotřebuje k tomu použít něco speciálnějšího.