Kalendář astronomických událostí

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Stanislavxyz

Re: Kalendář astronomických událostí

Příspěvek od Stanislavxyz »

Já jsem to nechtěl dopodrobna rozebírat, vlastně jsem to ani moc nezkoumal, už při letmém pohledu bylo zcela jasné, že AI zrovna neměla svůj den. Také jsem si přečetl, že máme "obrázek brát jen jako předlohu", ale takové hovadiny jsem ani v ilustračním obrázku nečekal...

No, podle mě pěkný a stručný týdenní přehled chystá každý týden Martin na Astro.cz: https://www.astro.cz/clanky/ukazy/35-ve ... -2026.html , jistě, není to formou "graficky velice poutavou", avšak je tam to podstatné a nejsou tam nesmysly. Tím nechci nikomu bránit v seberealizaci, ale já budu dál doporučovat každému právě to Astro.cz, případně výše odkazovaný kalendář od Jana Tichého.
Vas rotundum/Lynx hic potat/Hic est carrus/Palum motat!
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Stanislavxyz píše: 25. 08. 2026, 07:27 Já jsem to nechtěl dopodrobna rozebírat,
Vážně ?

V prvním příspěvku popisuji, co mě inspirovalo – německý astrokalendář, který se prodává jako nástěnný.

Martinův týdenní výpis, ačkoliv je skvělý a je od profíka, si těžko vytisknu na zeď jako týdenní/roční kalendář – nehodí se na to třeba stylisticky (MLUVÍM TEĎ ZA SEBE).

Navíc Martin asi nemá celý rok dopředu hotový – nebo snad ano? To byla jen řečnická otázka.

Já hledám nějaký kalendář především pro SEBE, protože se mi podobný německý styl líbí a chtěl jsem si ho předělat podle sebe. Muselo by to být ovšem dotažené po té technické stránce aby tam nebyly právě ty NESMYSLY - což ale také zminuji skoro v každém mém příspěvku.

Zde zkouším, jestli se do toho někomu bude chtít, nebo ne. Rozhodnutí je na každém jednotlivci.

Znovu opakuji, že já se na to technicky (teď) necítím.

Takže to nebylo o seberealizaci, ale o dotazu či zjištění názoru ostatních, zda by bylo, nebo nebylo možné, aby podobný kalendář vznikl za pomoci někoho z místních zde na AF.

A jestli se do toho budu chtít pustit sám a k té seberealizaci nakonec dojde, nebo ne, vám teď také neumím říct.

Zatím si s tím jen hraju - až mě to omrzí tak s tím zase třeba přestanu.

A to je vše – nic dalšího v tom není.
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
Mirec Poprad-Tatry

Příspěvek od Mirec Poprad-Tatry »

Graficky je to spracované pekne ! Ak by to malo hlavu a pätu ako nástenný kalendár by som si to z radosťou kúpil. Použiť kvalitný papier a tlač , možno celkom dobrý podnikateľský zámer.
Jacquess
Věk: 39

Příspěvek od Jacquess »

peto píše: 23. 08. 2026, 13:21
Samozrejme prompt je mozne dalej rozvijat a upravovat...(nie len rucne... ja by som uz len AI povedal co ma v prompte upravit... :-D) je to len ukazka ako sa to da cele v dnesnej dobe zrealizovat....dokopy aj s pisanim tohto prispevku 15 min :-D
Aby ti AI bralo astronomický jevy a ukazy, musel by jsi to naládovat zdroji dat a nebo to naučit kompletně výpočty.... v podstatě ti stačí vzít astronomickou ročenku a říct ai co ti má kam dát...
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
peto

Příspěvek od peto »

AI nic nepocita, ale cerpa zo zdrojov, alebo si to da vypocitat. V prompte to ma tak uvedene. Na vygenerovanych obrazkoch som nenasiel chybu.
peto

Příspěvek od peto »

pre pochybnosti nizsie, som dal doplnit do promptu:

PRAVIDLÁ NUMERICKEJ SPRÁVNOSTI

Nevytváraj presné astronomické časy, azimuty, výšky, uhlové
vzdialenosti ani magnitúdy iba zo znalostí jazykového modelu.

Každý číselný údaj musí byť:
1. prevzatý z explicitne uvedeného odborného zdroja, alebo
2. vypočítaný astronomickým nástrojom či efemeridovou službou.

Ak požadovaný zdroj alebo výpočtový nástroj nie je dostupný,
údaj neodhaduj. Označ ho ako „neoverené – vyžaduje výpočet“.

Pre každú udalosť vytvor interný overovací záznam:
- názov udalosti,
- zdroj objavenia udalosti,
- zdroj efemeríd,
- lokalita a súradnice,
- vstupný čas v UTC,
- výsledný miestny čas,
- azimut a výška,
- použitá definícia východu/západu,
- stav atmosférickej refrakcie,
- dátum získania údajov.

Použi minimálne:
- JPL Horizons: Slnko, Mesiac, planéty, kométy a asteroidy,
- NASA/GSFC alebo IMCCE: zatmenia,
- IMO: meteorické roje,
- MPC a COBS: dráhy a aktuálna jasnosť komét,
- IOTA/Occult Watcher alebo ekvivalent: zákryty,
- aktuálne TLE údaje: ISS a družice.

Každú hlavnú udalosť over najmenej dvoma nezávislými spôsobmi,
napríklad odborný kalendár + topocentrický výpočet.

Pred tvorbou grafiky najprv odovzdaj kontrolnú tabuľku všetkých
udalostí a použitých zdrojov. Grafiku vytvor až z tejto overenej
tabuľky.

Takze aktualizovaný prompt. Treba vyplnit hodnoty v Zakladnych udajoch -lokalita, obdobie od - do atd...
vicky79
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od vicky79 »

Další z mých hrátek a pokusů o kalendář.

S fázemi Měsíce už to pomalu vzdávám – AI to nechápe.

Zjistil jsem, že bude nejlepší si třeba fotky fází postahovat a ty pak do kalendáře ručně vkládat. Paradoxně to bude méně práce a bude to asi vypadat nejlépe. (Zde to ještě generovala.)

Snažím se také, aby negenerovala hlavní náhled (když už, tak minimálně) – nikdo na ty AI paskvily není zvědavý.

Raději dělat skeny ve Stellariu a vkládat je ručně do kalendáře.

Prakticky všechny údaje se musí psát ručně. I kdyby to AI napsala čirou náhodou správně, stejně se musí vše kontrolovat – takže je lepší to rovnou psát ručně.

AI se hodí jen na tu grafickou finálovou úpravu – nic víc. I s tím, má ale problémy jak vidíte.
Přílohy
37. Týden.png
37. Týden.png (1.95 MiB) Zobrazeno 108 x
„To že nedohlédneš na konec vesmíru, ještě neznamená že je nekonečný. Náš vesmír je totiž obrovská krabice, a hvězdy jsou dírky ve víku této krabice, abychom mohly dýchat, a až přijde Bůh, tak tu krabici otevře“
peto

Příspěvek od peto »

Dal som ChatGPT vytvorit prompt na Mesacny kalendar -
ja:
napis mi prompt na vytvorenie Lunarneho kalendara na kazdy den, cize zobrazenu fazu, ale nie ako schematicky nahlad, ale presnu "fotografiu" fazy aj s moriami a kratermi...

Odpoved ChatGPT aj s pripravenym promtom:
https://chatgpt.com/s/t_6a9aad342008819 ... fa3995d648

Ten som spustil (pre 10/2026 a Bratislavu) v novom chate, a tu je vysledok:

Hotovo — lunárny kalendár pre Bratislavu na október 2026 je pripravený.

### Súbory

* [Lunárny kalendár – PDF, A4 na šírku](sandbox:/workspace/scratch/1982a23fe4e8/output/lunarny_kalendar_Bratislava_oktober_2026.pdf)
* [Lunárny kalendár – PNG, 3508 × 2480 px](sandbox:/workspace/scratch/1982a23fe4e8/output/lunarny_kalendar_Bratislava_oktober_2026.png)
* [Kontrolná tabuľka – XLSX](sandbox:/workspace/scratch/1982a23fe4e8/output/kontrolna_tabulka_lunarny_kalendar_oktober_2026.xlsx)
* [31 samostatných denných obrazov – ZIP](sandbox:/workspace/scratch/1982a23fe4e8/output/denne_obrazy_Mesiaca_Bratislava_oktober_2026.zip)

### Použité vstupy

* Bratislava: **48,148598° N, 17,107748° E**, nadmorská výška 140 m
* Referenčný čas: **22:00 miestneho času**
* Časové pásmo: Europe/Bratislava; CEST do zmeny času 25. októbra, následne CET
* Orientácia: pohľad voľným okom, topocentrická poloha a **zenit hore**
* Formát: A4 na šírku kvôli čitateľnosti sedemstĺpcovej mriežky

Hlavné fázy:

* Posledná štvrť: 3. 10. o 15:24:58 CEST
* Nov: 10. 10. o 17:50:01 CEST
* Prvá štvrť: 18. 10. o 18:12:35 CEST
* Spln: 26. 10. o 05:11:44 CET

Obrazy nie sú generované obrazovou AI. Základom sú hodinové fyzikálne rendery [NASA SVS 5587](https://svs.gsfc.nasa.gov/5587/) vytvorené z dát LRO/LOLA a LROC vrátane reliéfnych tieňov. Geometria bola topocentricky prepočítaná a disk otočený podľa paralaktického uhla. Efemeridy, východy a západy boli reprodukovateľne vypočítané pomocou [PyEphem 4.2.1](https://rhodesmill.org/pyephem/).

Kontrola potvrdila 31 správne zoradených dní, zhodu kalendára s tabuľkou, správny priebeh osvetlenia, štyri čitateľné strany PDF a bezchybný ZIP. Pri topocentrickej reprojekcii zostal nevyplnený iba nepatrný nový okraj disku — najviac 269 pixelov z približne troch miliónov; chýbajúca textúra nebola domýšľaná.

Samotne vytvorene PDF pripajam v ZIPe: ZIP s obrazkami dennych faz Mesiaca ma cca 60MB, takze ten sem neviem pridat, ale na ukazku presnosti sem dam aspon jeden obrazok pre Bratislavu 1.10.2026
mesiac_2026-10-01_2200_Bratislava.png
mesiac_2026-10-01_2200_Bratislava.png (2.5 MiB) Zobrazeno 80 x
pravy klik - full verzia
Odpovědět